烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

我兩年幾前買了MIELE, 剛剛壞了又冇續保, 檢查費已經630, 睇完話電子板壞, 換過塊要2500, 只保六個月, 仲考慮緊, 我買佢只因聽聞好耐用, 點知咁快壞, 保養又貴....

禁止訪問

大宅

$4900保四年, 包人工零件, 若你真係買咗, 建議你要JOIN, 我而家檢查加零件已經$3200

大宅

使用上係好方便, 但我真係諗住可以耐用到起碼六七年.... 以前爬文睇人咁講先買, 因為真係唔係平....

複式洋房

vivianthony 發表於 16-9-27 11:57
我兩年幾前買了MIELE, 剛剛壞了又冇續保, 檢查費已經630, 睇完話電子板壞, 換過塊要2500, 只保六個月, 仲考 ...
我的情況跟你極相似, 過了一年保養期後沒有續保, 一年多後水壺的發熱線燒了, 維修了二千多;又一年多後, 蒸爐再壞了,查詢了可能是電子版壞了,報價跟你一樣, 如檢查後感應器也壞了, 再多八百多。現在爐在堆填區了。

使用情況是沒有工人用,每次也抹乾壺底才開機。

很好用但成本太高了

後來淘了一個一千多的純蒸爐, 已用了幾星期, 外觀跟MIELE極相似, 使用上只是水氣比較多一點及蒸的時間沒MIELE咁長, 可以用一年以上已很值得了

用後感:決定買MIELE真是一定要續保。

大宅

我最怕就係換完電子板唔知用到幾耐, 佢講明電子嘢好難講, 若佢肯保多一年, 我都會換, 但只保六個月就覺得太少了.....

複式洋房

第一次壞時,我二話不說就維修了。第二次壞,我就先要電話報價,知道最少要三千多元維修,我就猶疑了。三年內要用差不多六千元維修費,想來想去都覺得太誇張了。但在市面又找不到幾千元的純蒸爐,後來在淘寶發現了這台蒸爐,決定用一千多元當買玩具來實驗,用了新機兩個星期,就把Miele當垃圾掉了。

我都想不到會咁快壞還壞了兩次。我認為可能排出爐外的蒸氣好少,所以電子零件很易損壞。

現時Miele新機好似有兩年保養,不過我就唔會再用Miele的產品,咁貴保養費。新產品隨時出現,壞了買部新機好過。

男爵府

2023年兔年勳章

busyant 發表於 16-9-28 16:10
我的情況跟你極相似, 過了一年保養期後沒有續保, 一年多後水壺的發熱線燒了, 維修了二千多;又一年多後, 蒸 ...

淘的是那一款

複式洋房

回覆 tammymommy 的帖子

https://detail.tmall.com/item.htm?id=532787445413&spm=a312a.7700838.0.0.pANJLP&_u=u2amj08t9700

男爵府

回覆 busyant 的帖子

點解唔選擇 TB " 焗爐” 兩用 

複式洋房

回覆 Q4 的帖子

已有焗爐,而且純蒸爐沒有發熱線,容量會較大,可以同時蒸飯和兩碟餸。

大宅

用緊Siemens (即Bosch )幾
坦白講Miele 貴成倍但唔知點解咁貴,保養又貴

男爵府

vivianthony 發表於 16-9-27 12:05
使用上係好方便, 但我真係諗住可以耐用到起碼六七年.... 以前爬文睇人咁講先買, 因為真係唔係平.... ...

複式洋房

busyant 發表於 16-9-30 22:40
回覆 tammymommy 的帖子

https://detail.tmall.com/item.htm?id=532787445413&;spm=a312a.7700838.0.0.pANJ ...
我都想買呢部,用到而家效果點,可以分享嗎?

複式洋房

回覆 shumsc 的帖子

與Miele相比:
1. 由啟動到100度要長幾分鐘
2. 散出來的蒸氣多些,但又不算很熱
3. 不用定期除水垢
4.容量跟Miele 一樣

我會評為一個大功率和大容量的蒸籠,可以同時蒸三碟飯+餸

買Miele的價錢跟維修費,等於六台的價格,怎算也是物有所值了。跟機的鋼架和鋼盤唔差㗎。

khman    發表於 17-5-11 22:24

男爵府

回覆樓主:

大半年以嚟,我只用過Miele幾次,未掌握到好處。而家上嚟bk先知咁易壞

侯爵府

畀面勳章

但真係好方便,敦湯超好飲!我用 m 的!

首頁

尾頁

跳至