懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

別墅

回覆:餵奶困難

初生全人奶最緊要睇下夠唔夠濕片~~ 太耐無尿尿都要補下粉~~ 啲奶奶確係想「幫手」餵奶~~~ 但我堅持全埋身! 所以我奶奶恨咗兩個月先餵到一餐奶樽~ short short地!

如果太耐無尿尿補咗餐奶就休息下~ 但如果想全人奶就真係要密密餵同食上奶嘢~ 最緊要飲多啲水!

加油!

子爵府

rachel_tim 發表於 16-9-21 02:53
其實每日1-2餐粉都唔擔心
我就係開頭堅持全埋身, 結果仔都黃左
最後泵樽加粉

我就係聽醫生同呢度某啲人奶死硬派講,話密密啜就會上奶,ok,咁2個鐘埋身啜啦,點之出院後黃疸去到300幾,收水超過10幾個%,b要即刻入院。

最後咪又係醫院話要補粉,唔通仲堅持唔補咩?!
喺護理病房內,同佢地傾偈,原來全部都係聽人講埋身密密餵就以為一定無問題,結果媽咪A,佢已上奶,有奶的,到第7日才知原來黃疸指數去到390,住左6日醫院,佢話醫生話密密埋身就得,佢話以後會泵出黎,起碼知道份量,埋身餵只當bonus。

媽咪B話飲完木瓜湯即上奶,好多奶,出院後去健康院才知黃疸指數高,但一樣有濕片,點之都係唔合格,嗰刻先知原來根本唔夠奶,最後要補奶粉。

現在我b出院了,我埋身+泵奶+補粉,我覺得b反而食得好好,面色唔錯,體重正常又好快退黃,所以我以後一唔掂我亦會補粉,唔好對自己有奶太有信心,我就係太有信心以為自己有奶,而以為b細食,就堅持唔補,最後護理病房入面堅持人奶嗰啲媽咪同我一樣開左竅。

首頁

尾頁

跳至