想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

HBFC 發表於 16-9-23 10:53
多謝大家!請問你地搵邊個醫生做呀?

我原先29週冇左後就開始睇李醫生(中環)。到剛剛對上星期發現冇李醫生太貴啦,要成3萬。
之後我入完政府再去返陀阿囡個麥醫生(尖沙咀)佢收我16000。我今日都要返去覆診。
你想要就pm我。

大宅

我都係上星期(Around 10 weeks) 做完刮宮手術...因為係個空心胎....之前第一次照超聲波時仲發現有個纖維瘤....之後醫生又話個胎long偏小....叫我打定輸數....
簡直係雙重打擊....(其實根本都未黎得切開心....已經去到絕望....)
做手術前真係好驚....不過原來真係麻醉左完全無感覺....
依家仲有好少好少啡血....另外食中藥調理梗....
原來有咁多jm都有咁既情況(真係唔講唔知)...
希望大家一齊收拾心情, 好好調理身心(無論係身體同心情),

跟住再努力!!!!!!!!!!!!!!

大宅

ashleymhk 發表於 16-9-23 11:32
我都係上星期(Around 10 weeks) 做完刮宮手術...因為係個空心胎....之前第一次照超聲波時仲發現有個纖維瘤. ...

係呀!
我知道個刻係照肚都未開始喊,之後醫生轉左照陰就開始忍唔住喊。
我都係入左政府醫院個幾日好無聊上網先發現原來有好多jm都係會發生咁既情況。
所以大家都要努力。

複式洋房

回覆 apingbb 的帖子

係咪政府建議你做刮宮架?

大宅

HBFC 發表於 16-9-23 12:57

係咪政府建議你做刮宮架?

我去左qm佢有2樣比我簡1塞藥2吸宮手術。
醫生就建議我塞藥當然啦呢間如果排到又清既對身體少傷害,加上我覺得政府手術室太緊迫佢講到手術風險好大。
但qm如果因為早期胎問題要做流產只會朝早同你塞1粒藥,醫生話終止懷孕就會塞3粒,跟住如果下午冇咩問題就會叫你拎個樽回家自己排,但因為我塞完藥中午流血量都多下就要我第2日先可以出院,等3星期返去門診覆診再照睇下排左未同清晒組織未,未就要即去做刮宮手術。我當然唔會同佢等3星期我塞完藥都只係流血同少少經痛,出院個日我上午已經打去私家問價同約去睇啦!
去到私家更係未排,即book第2日做吸宮手術。
其實唔洗咁擔心,呢d其實係小手術會全身麻醉訓醒就做完,如果冇事下午都出得院,其實吸宮完都係少少經痛咁。

仲有依家如果早期胎細係做吸宮唔係刮宮呀!吸宮冇咁傷。但如果你塞藥又排到胎出黎但仲未清組織咁就要做刮宮啦!

希望可以解答到你。

大宅

請問大家刮宮後D血大慨流症幾多日....
我係9月12日夜晚刮宮的....到今天仍然時多時少, 時紅時啡....唔知係咪排唔清...
但主診醫生又話無咩野唔需要覆診....

大宅

ashleymhk 發表於 16-9-23 15:29
我係9月12日夜晚刮宮的....到今天仍然時多時少, 時紅時啡....唔知係 ...

我15號做完都唔係好多,到昨日同今日都係冇晒。我今日返私家照就話入面仲有少少血都係等佢自己排或者自己吸收。
所以我都唔太清潔攪到想食補野都唔得。

大宅

我係9月12日夜晚刮宮的....到今天仍然時多時少, 時紅時啡....唔知係 ...

我手術後第一日血量較多,之後維持住好似m尾咁既流量,好少、時紅時啡,維持左14日先完全乾淨。

出院後政府無叫我去覆診,我自已就黎返兩次m先揾私家照多次睇下康復情況。

現階段休息多d,加油jm

大宅

你私家醫生手術後已經約定你覆診?

大宅

回覆 Taktakpo 的帖子

其實我並唔係好多...之不過明明今朝訓醒已經無....之後VV既時候, 用紙巾清潔就有少少啡,
LUNCH食左柸雪糕之後....突然變番紅色...
可能唔可以食雪糕?

大宅

Liukut 發表於 16-9-23 09:08
不會。我2年內做過4次塞藥引產。之後每次都要做埋刮宮。每次都係隔咗4~5個月就小產。不過又係隔咗4個月。 ...

請問刮宮同吸宮有咩分別?其實塞藥前已排左啲組織但醫生話未清要我19號塞藥,但塞左又冇咩反應!26號要再返政府覆診!好驚排唔清!

大宅

ashleymhk 發表於 16-9-23 16:59

你私家醫生手術後已經約定你覆診?

我做完手術就叫我一星期返去照。

大宅

ashleymhk 發表於 16-9-23 17:03

其實我並唔係好多...之不過明明今朝訓醒已經無....之後VV既時候, 用紙巾清潔就有少 ...

嘩。我完全係坐月咁食,我仲飲炒米茶。
涼野同凍野完全冇食。最好唔好食住雪糕。出街都係呢2日都開始出咋。

大宅

jimmycow 發表於 16-9-23 17:47
請問刮宮同吸宮有咩分別?其實塞藥前已排左啲組織但醫生話未清要我19號塞藥,但塞左又冇咩反應!26號要再 ...

吸宮係用野吸掛,刮咪直接係子宮清掛。我都唔太清楚。
我就係唔想拖咁耐我先入完政府唔得就直接去私家,咁拖法身心都好倦。
其實我覺得你不如直接去睇一次私家點講,因為你都排左係可能有小小未清,你可以試下睇中醫或者食木瓜木耳。
另外,其實如果你下次返去再塞藥都係唔清最後都係要刮宮。咁真係可能攪成個月。

大宅

我果時流左1星期,有食黑木耳。
清晒就再去睇中醫

大宅

ashleymhk 發表於 16-9-23 17:03

其實我並唔係好多...之不過明明今朝訓醒已經無....之後VV既時候, 用紙巾清潔就有少 ...

我唔太肯定雪糕對惡露流量有無直接影響,但凍野/生冷野都係唔好食住好d, 我當時都係好似坐月咁戒口

大宅

apingbb 發表於 16-9-23 17:54
吸宮係用野吸掛,刮咪直接係子宮清掛。我都唔太清楚。
我就係唔想拖咁耐我先入完政府唔得就直接去私家,咁 ...

我已睇左中醫飲左兩劑生化湯但都冇咩反應!所以我諗如果塞藥同中藥都排唔清,可能真係要做手術!

複式洋房

好多謝你咁詳盡的解答!
你的意思係咪直接去私家吸宮好過食藥先呀?

大宅

HBFC 發表於 16-9-24 13:19

好多謝你咁詳盡的解答!

我個人覺得快d攪掂佢。
留係個肚到都唔好,有機會都會發炎。
所以我自己覺得去私家做手術就一了8了,之後就開始坐小月,唔好浪費時間。

大宅

jimmycow 發表於 16-9-24 00:14
我已睇左中醫飲左兩劑生化湯但都冇咩反應!所以我諗如果塞藥同中藥都排唔清,可能真係要做手術!
...

其實如果唔想做手術私家都可以有藥比你排,唔一定要等政府。
真係心身都好唔開心。

首頁

尾頁

跳至