自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 +4熱血勳章 親子王國15週年勳章

血庫存量偏低 紅十字會緊急呼籲市民捐血香港電台-港聞 – 1小時39分前

• [url=]列印[/url]

Facebook 馬上成為Yahoo 新聞的Fans

[size=16.003px]

香港紅十字會輸血服務中心緊急呼籲市民前往捐血,維持各種血型的血液供應正常。

中心發言人表示,不少市民在上星期中秋節假期外遊,加上新學年的校園捐血活動剛剛開始,中心近期一直未能達到每天1100人捐血的目標。由於醫院對血液的需求維持在高水平,血庫整體存量已下降至新低。

發言人又指出,預料10月的國慶和重陽節假期的血液收集量會減低,懇請市民盡快捐血,希望每天有額外100人捐血,又呼籲社會各界定期捐血,令中心全年穩定地為各類長期病患及急症病人提供充足的血液。查詢各捐血站的地址及開放時間,可致電2710 1234或瀏覽中心網頁。

伯爵府

幫推,
我貧血捐唔到,
希望其他人會捐。

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

Push

男爵府

meme01 發表於 16-9-21 21:11
血庫存量偏低 紅十字會緊急呼籲市民捐血-A+A
無知一問, 血壓血糖低可唔可以捐?

伯爵府

推,諗住捐,啱啱先知餵人奶唔捐得

珍珠宮

hsbc005 發表於 16-9-21 21:30
幫推,
我貧血捐唔到,
希望其他人會捐。
唉, 我又係! C 比受更有福, 想積返d 福幫人, 被紅會趕走我兩次

重阻住人, 累到姑娘要花時間教我, 嗱要介啡要食iron食物, 食素的話提子都得......

各位jm 珍惜機會

珍珠宮

環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

推……

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆:香港紅十字會緊急呼籲市民前往捐血

up

男爵府

係喎!我夠期捐啦!多謝提醒。

子爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 +4熱血勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:meme01 發表於 16-9-21 21:11 血庫存

原帖由 hamasaki 於 16-09-21 發表
無知一問, 血壓血糖低可唔可以捐?
捐血前會篤手指驗血色素及量血壓,沒有檢查血糖。
我壓過高或低,會等一陣再量,看看能否適合捐血。

我容易血色素唔合格被拒,也試過血壓過低但第三次量就OK咗

子爵府

血壓

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

多年前試過一次唔得,或者嚟緊去試下

複式洋房

請教,成日都要湊住小朋友,可唔可以帶埋一齊去捐?佢坐旁邊等我?

子爵府

引用:請教,成日都要湊住小朋友,可唔可以帶埋一

原帖由 poyleung 於 16-09-21 發表
請教,成日都要湊住小朋友,可唔可以帶埋一齊去捐?佢坐旁邊等我?
捐血進行時會在捐血區,如小朋友夠大可自理便没有問題,如只得4,5歲就不太好,始終職員也很忙,沒有時間照顧小孩。其實你有心已經很好

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我之前諗住捐血。
去到,以為願意捐便可以。
結果,我要填一份非常長的表。無問題,填囉~ 表內所有提問的問題,我都原全pass,所以我之後可以見姑娘。
姑娘問我有無需要長期食藥? 我答:"有! 高血壓!" 姑娘便答:"你不適合捐血!"

其實高血壓不適合捐血,無問題! 麻煩你在之前必須填的表問埋啦! 浪費時間!! 我是特登去的!

侯爵府

回覆樓主:

中秋前幾日捐咗

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

未夠期

子爵府

引用:我之前諗住捐血。去到,以為願意捐便可以。

原帖由 vvff82 於 16-09-21 發表

我之前諗住捐血。
填完份表再等見姑娘,之後先因為任何原因被拒又真係幾惨,我都試過。但諗住佢都係保障你健康,咁就明白了。所以真係如上面姊妹所講可以捐血真係雙方面褔份,珍惜

子爵府

回覆:miuling814 的帖子

珍珠宮

回覆樓主:

希望有人可去捐血啦。我長期食藥捐唔到。

首頁

尾頁

跳至