興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

用開三星機,幾日前跌爆碌5,唔想再整(因為粒電都打柴了),但又唔想再出三星機。

大陸朋友推薦華為機,想聽多啲意見,有jm用緊嗎?

華為高階機係咪p9/p9plus? 兩者其實有咩分別?

Mate8係咪單卡機?

我唔打遊戲,只聽歌/睇片/上網/影相,最重要有雙卡雙待,因為經常深港澳周圍走。

有jm可以分享吓用緊嘅華為手機嗎?評價如何?

Thank you

翡翠宮

回覆樓主:

p9plus個mon大啲,自然電大啲,左右喇叭,屏幕壓力感應。

翡翠宮

回覆樓主:

捱到11月嗎?Mate9就出,可能係電量怪獸+Leica雙鏡+超快充……

男爵府

lyh80115 發表於 16-9-24 23:21
捱到11月嗎?Mate9就出,可能係電量怪獸+Leica雙鏡+超快充……
多謝你的回覆
其實現在部手機都用到,只係漏電情況都幾嚴重,而且個MON又跌爆咗,所以先想換,壞就無壞,可以用到。

現在都係15/16想換機,唔換就去整返個MON用住先。

侯爵府

聽歌/睇片買樂視好

男爵府

tom_s18 發表於 16-9-25 00:08
聽歌/睇片買樂視好
好,睇睇,謝謝

珍珠宮

虎到金來勳章

引用:捱到11月嗎?Mate9就出,可能係電量怪獸+Le

原帖由 lyh80115 於 16-09-24 發表
我自己都等緊mate 9

象牙宮

love45 發表於 16-9-24 10:51
用開三星機,幾日前跌爆碌5,唔想再整(因為粒電都打柴了),但又唔想再出三星機。大陸朋友推薦華為機, ...

用開小米機,跌過N次無事, 好運?。
每日 whatsapps, wechat, email. 上網/影相,聽歌/睇短片 + 唔打on line 遊戲,
大陸朋友推薦華為機, .... 我都想聽多啲意見,几乎港人用三星為主?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

引用:Quote:love45 發表於 16-9-24 10:51 用開三

原帖由 333s 於 16-10-04 發表
每日 whatsapps, wechat, email. 上網/影相,聽歌/睇短片 + 唔打on l ...
謝謝回覆

翡翠宮

333s 發表於 16-10-4 09:05
每日 whatsapps, wechat, email. 上網/影相,聽歌/睇短片 + 唔打on l ...

好早介紹過華為5C畀你架,949人仔,去深圳京東自提點取貨,現場付款。
内地華為銷量拋離三叔好多啦。

我在京东发现了一个不错的商品:荣耀 畅玩5C 2GB+16GB 太空银 联通移动4G手机 双卡双待,点击查看:http://m.jd.com/product/2878273.html | 下载京东APP查看更多商品:http://sq.jd.com/NvQBpa @京东

象牙宮

HUAWEI 榮耀暢玩5C

lyh80115 發表於 16-10-4 14:54
好早介紹過華為5C畀你架,949人仔,去深圳京東自提點取貨,現場付款。
内地華為銷量拋離三叔好多啦。

不知香港用, 該買那一个?
HUAWEI 榮耀暢玩5C 2GB+16GB 太空银 联通移动4G手机 双卡双待 :

版本网络类型

HK, 官网... 是那一个?
不見有…?http://consumer.huawei.com/hk/mobile-phones/index-1.htm#anchor

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

333s 發表於 16-10-4 16:33
不知香港用, 該買那一个?
HUAWEI 榮耀暢玩5C 2GB+16GB 太空银 联通移动4G手机 双卡双待 :

移動聯通版就可以,香港没有的。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

333s 發表於 16-10-4 09:05

應該係好運

如果唔熟手機操作安裝,建議你去衛訊買手機,唔好買大陸水貨,買左番來,要執一輪,有咩問題,只能靠網上問,無人同你跟,所以就算零售價貴d,都要比人賺,當買個服務

華為機p9,無nfc,plus先有,外型唔錯,但都幾貴,其他型號,個樣差左小小

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

老公用緊mate8,舊電夠come, 可惜影相爭啲啲

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Purple_0322 發表於 16-10-5 22:11
老公用緊mate8,舊電夠come, 可惜影相爭啲啲

大陸機的通病,就係影相始終差小小,外型土小小,p9係突破,希望華為愈出愈多靚機

男爵府

啱啱買咗華為榮耀 note 8, 6.66寸超大 2k mon, 睇youtube 4k 片正到爆, 13M 像素影相可以, 速度夠快,電量正常使用足夠一日用(Mon 可手動調較為1080慳電)whatsapp 完全正常(有d人話大陸手機 whatsap 會有延遲接收問題)

睇片仲有一個好過癮的功能,就系睇任何youtube片嘅時候右下角都會有一個download icon, 一篤就自動幫你下載套片,非常無敵!

除咗係mon 大可能比較難單手操作(但大mon 正正是我買它的原因),其餘一切正常開心使用中。

4G+128G, $3130,我好滿意.

複式洋房

回覆 love45 的帖子

個人用過 華為機 ... 不太好用
不好用的原因是 ... OS 不好用 ,

另外 ... repair service center 好小的

感覺很差

男爵府

kittychan1900 發表於 16-10-10 08:22
回覆 love45 的帖子

個人用過 華為機 ... 不太好用
是不是比較舊的型號呢?我用的榮耀 note 8和我老婆用的 P9 plus 的 os 都用得很順手速度很快

複式洋房

回覆 jonwu 的帖子

( 個人意見 ) ... 華為的 OS 不夠全面 ... os update 的情況很慢 才 update 一次
反而個人喜歡 小米多點 ... 但小米 的 update 記住是用大陸 os ,... 不要用 國際 os ... 因為國際 os 也是一樣 update 得慢 ..

大宅

回覆樓主:

用緊p9 plus, 好好用,好順暢

首頁

尾頁

跳至