跳至

首頁

尾頁

複式洋房

你們的小朋友介屎片須要幾長時間?

大宅

原文章由 sanna_ro 於 08-11-17 15:23 發表

我個仔戒咗幾個月都未得, 佢宜家兩歲幾, 戒得好慢因為佢好怕唔著片, 要慢慢黎

大宅

原文章由 cyrus_cedric 於 08-11-17 17:28 發表

我個仔戒咗幾個月都未得, 佢宜家兩歲幾, 戒得好慢因為佢好怕唔著片, 要慢慢黎

我個仔都未得,一除片叫佢去厠所就發脾氣........真係要慢慢黎

大宅

原文章由 Kalongmama 於 08-11-18 08:28 發表

我個仔都未得,一除片叫佢去厠所就發脾氣........真係要慢慢黎

原來kalong都一樣, 你有無叫老師幫下忙?Cyrus返咗學都有進步, 但好慢

子爵府

我細仔返幼稚園時.老師話最好唔好著片...
其實我都好擔心佢會癩vv
但過左返學後一個星期..就介左囉....
不過都會一二次失手
我個仔細唔知..但其他同班同學仔會笑佢...
我心情都有點唔開心.
最好就係返幼稚園時介左片啦

大宅

我小朋友約歲半度都戒片,夜片都係兩歲前戒埋
時間約三個星期度~~
原文章由 sanna_ro 於 08-11-17 15:23 發表

複式洋房

原文章由 cyrus_cedric 於 08-11-17 17:28 發表

我個仔都係,宜家兩歲幾, 都未戒到.返咗學係好d,不過仍然唔會講要去vv,所以就...mouth:

複式洋房

我個囡27個月, 讀N1, 未入學時試過介, 但她不肯坐"談罐", 直到
10月份她才肯坐, 平均每天1至2次, 上星期她放學午睡後說要除尿片, 吾穿片片好舒服, 全星期6pm至睡覺都吾著, 只試過一次在外婆家玩到"賴", 而今個星期一開始老師要她試一試不好著片上學., 不過她半夜介片會難些.

大宅

原文章由 cyrus_cedric 於 08-11-18 10:42 發表

原來kalong都一樣, 你有無叫老師幫下忙?Cyrus返咗學都有進步, 但好慢

我想問cycus係咪有著片返學架?輕鬆穿?

大宅

原文章由 Kalongmama 於 08-11-19 08:22 發表

我想問cycus係咪有著片返學架?輕鬆穿?

梗有啦, 但係屋企連輕鬆穿都唔肯著, 抗拒! 佢要著細佬果d (貼兩邊個種) 但返到去, 老師同佢換輕鬆穿, 佢就肯

[ 本文章最後由 cyrus_cedric 於 08-11-19 11:12 編輯 ]

大宅

原文章由 cyrus_cedric 於 08-11-19 09:23 發表

梗有啦, 但係屋企連輕鬆穿都唔肯著, 抗拒! 佢要著細佬果d (貼兩邊個種) 但返到去, 老師同佢換輕鬆穿, 佢就肯

我都係著個種(貼兩邊個種),同你一樣返學著輕鬆穿.佢哋好得意,老師同佢著咩都得,我同佢著就唔合作,好似halloween個人帶帽咁,我同佢帶就唔肯,但出埸就有帶....

大宅

原文章由 Kalongmama 於 08-11-20 08:46 發表

我都係著個種(貼兩邊個種),同你一樣返學著輕鬆穿.佢哋好得意,老師同佢著咩都得,我同佢著就唔合作,好似halloween個人帶帽咁,我同佢帶就唔肯,但出埸就有帶.... ...

所以我都留返學校幫我train下佢, 會easy過我自己教

大宅

好媽媽勳章

我個大女的情況同你小朋友一樣...不過細的現在才18個月(已戒了日片), 約用了兩至三個星期, 但仲未開始戒夜片!昨天去健康院, 姑娘話我個細女已經比好多小朋友叻, 不用太緊張夜片, 因每個小朋友進度都不一樣...所以都不會給好壓力, 順其自然囉!
原文章由 Celeste_tsangcl 於 08-11-18 11:52 發表
我小朋友約歲半度都戒片,夜片都係兩歲前戒埋
時間約三個星期度~~

大宅

我個囡而家2歲5個月,之前係自己無心同佢介片,終於有一日同佢介片,個囡用咗一星期多啲就介咗日片,夜晚瞓覺我怕麻煩都會同佢用片.

男爵府

請問要介夜片,係咪先要介夜奶呀??洗唔洗買d咩用嚟"箭"床單??半夜洗唔洗叫佢起身vv??我個女午睡就唔洗著片,但夜晚一定要著,朝早起身,塊片都好濕....
thx
原文章由 Sueita 於 08-11-20 12:44 發表
我個大女的情況同你小朋友一樣...不過細的現在才18個月(已戒了日片), 約用了兩至三個星期, 但仲未開始戒夜片!昨天去健康院, 姑娘話我個細女已經比好多小朋友叻, 不用太緊張夜片, 因每個小朋友進度都不一樣...所以都 ...

大宅

係呀,唔好太緊張~~
因我係全職媽媽,所以樣樣都會快啲,當初戒夜片,其實都只係瞓前同佢講'要vv同媽咪講呀~'開初夜晚就叫醒佢去廁所~不久佢就已經可以分到佢夜晚洗唔洗去廁所,跟住就介咗啦~

原文章由 Sueita 於 08-11-20 12:44 發表
我個大女的情況同你小朋友一樣...不過細的現在才18個月(已戒了日片), 約用了兩至三個星期, 但仲未開始戒夜片!昨天去健康院, 姑娘話我個細女已經比好多小朋友叻, 不用太緊張夜片, 因每個小朋友進度都不一樣...所以都 ...

大宅

我個女果時滿月都同佢介咗夜奶~
墊床單就買尿墊放床單下,咁濕上嚟都唔會整到床'肉'~
當初戒夜片,其實都只係瞓前同佢講'要vv同媽咪講呀~'開初夜晚就叫醒佢去廁所~不久佢就已經可以分到佢夜晚洗唔洗去廁所,跟住就介咗啦~
因佢夜晚果覺係瞓得最熟,所以開初介就要叫佢起身去廁所先得~

原文章由 maggieymh 於 08-11-21 02:32 發表
請問要介夜片,係咪先要介夜奶呀??洗唔洗買d咩用嚟"箭"床單??半夜洗唔洗叫佢起身vv??我個女午睡就唔洗著片,但夜晚一定要著,朝早起身,塊片都好濕....
thx ...

複式洋房

我囡囡日頭介了兩星期片, 但今天上學就喊要著片返學, 真被她激死..

大宅

安全感嘛~~佢返學如賴濕會驚俾老師同同學仔笑佢
原文章由 sanna_ro 於 08-11-21 15:06 發表
我囡囡日頭介了兩星期片, 但今天上學就喊要著片返學, 真被她激死..

複式洋房

可能係, 她星期二上學沒有穿片的, 吃茶點後就賴尿, 老師說她有喊的, 所以她有些驚..

首頁

尾頁

跳至