自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

引用:Quote:mara+發表於+16-9-26+14:11+想問有特

原帖由 avril19 於 16-09-26 發表
會快啲chop印,之前試過拎特區去日本,俾海關問三問四。之後拎bno問都無問就過到。
...
好攪笑?應該人嘅問題啫!

男爵府

熱血勳章

mara 發表於 16-9-26 16:35
好攪笑?應該人嘅問題啫!

試過排泰國海關離境,前面果位旅客攪左好耐,到我就好快。當然特區護照去土耳其,澳洲好方便,各有各好

珍珠宮

有錢多本都好嘅

冇乜用咁解

男爵府

回覆:BNO到期,續唔續好呢?

我續左

禁止訪問

珍珠宮

liliyu 發表於 16-9-26 17:35
緊係續啦,係外地有咩事,你唔係以為中國政府會理係呀

我相信攞住特區護照去中國領事館求助,一定好過攞住 bno 去英國領事館囉

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

scso 發表於 16-9-26 08:29
BNO續唔續好呢?英國又脫咗歐,本護照仲好唔好用呢?BNO同特區護照有乜分别? ...

無續過

大宅

唯一續領BNO條件:
1. 曾經擁有BNO

不論過期多久/ 遺失/ 損毀都可" 續領"

預備項目(只列18歲以上)
+/-舊BNO
白底證件相2張 (9.有講)
身份證雙面彩色影印
有申請人姓名的住址證明 (最好用政府/銀行文件)
特區護照(如有)全本彩色影印, 或 整本寄過去 (放心佢檢查完會獨立DHL番俾你)
信用卡俾錢
LOST : 搵個人 有BNO/BC/英聯邦國家護照... 專業人士COUNTERSIGN
大信封

續領BNO手續
1. 上 https://passportapplication.service.gov.uk/ips-olc/
2. 用簡單英文揀 RENEW / LOST .... + 如果覺得自己真係好唔似舊果個相, 就要預左要副簽 ***純粹你覺得似唔似
3. 用信用卡俾錢 32頁 $102.86英磅
4. 到最後一步, 個網站會見到 同 要你SAVE低呢2樣野
A. APPLICATION NUMBER
B. Passport Application Declaration 的PDF 檔
5. Declaration from 印佢出黎, 一版一版睇清楚佢要D 咩, 因為人人可能有少少唔同
6. 第一二版, 佢會講要你寄咩俾佢, 同寄去邊
7. 第三版簽名 寫日子 (唔好簽出界!!!!)
8. 第三版會講LOST 的 COUNTER 人士名簽名, PASSPORT NUMBER, 同係係相後寫D咩
9. 第四五版講相片規格

10. 成份 Passport Application Declaration 連同第一版佢要GE野入信封寄去第一版果個地址
11. 去郵局寄掛號空郵, 一星期左右到, 可以同幾個FRD一齊入同信封寄會省運費,但你要預係同一個信封入面GE PASSPORT會一齊做, 邊個有問題都會攪到大家DELAY
12. 等~! 或你可用 APPLICATION NUMBER 上番1.的網址CHECK STATUS
13. 你會先DHL 收到舊BNO+/- 特區護照(如你成本寄), 之後先會收到新BNO
阿門
APPLEDAILY :不少市民對「副署」(countersign)問題存有疑問,一般BNO申請人可獲豁免填寫副署人一欄,但7年以上無續期、面容有很大變化、BNO已遺失或被盜或損毀、續領有效期受限制的護照,或者續領者個人資料有重大改變等等,申請人有可能要副署人簽署。

由於英國當局在其他情況下,仍有權要求申請者提供副署,近年香港BNO續期者,為免申請表格被「打回頭」延誤時間,多會先找合資格人士進行副署,再把申請資料寄出。副署人士必須與申請人認識2兩年或以上、持有英國或歐盟護照,又或者是許可的專業人士,如法官、議員、太平紳士、律師、醫生、會計師或取得專業資格的老師等。副署者需要在申請者的聲明書填寫有關部分,而家庭成員間不能互相副署。

==QUOTED FROM FACEBOOK==

利申, 過左期十年已續返, 兩個星期有...
去thailand, japan, manila, singapore都無問題

翡翠宮

聽人講依家續BNO 係未必續到?同埋要求"尊業人士'加簽,係咪呢?

翡翠宮

snowmeow 發表於 16-9-26 18:06
唯一續領BNO條件:
1. 曾經擁有BNO
咁你洗唔洗耍"尊業人士"加簽呀?

子爵府

回覆樓主:

冇續好耐喇

珍珠宮

freshrose 發表於 16-9-26 09:53
單新聞好似係假…………

伯爵府

回覆樓主:

我剛剛幫我爸爸續咗,但程序超煩

伯爵府

sugarkiller 發表於 16-9-26 08:58
我又答下先
剛去完歐洲,我家姐攞本bno好多人真以為係英國護照

我用過bno去歐洲幾次
完全冇問題,仲可偷雞排eu隊,快好多
入境冇蓋印,走時睇咩國家出境,我德國試過海關話入境應該蓋印俾你,但我同佢地講話係呀但次次都係咁,都冇野
退稅俾埋張香港身分證就得!我c6係歐洲人,揸真eu護照,佢都係撻張香港身分證就得,唔洗點解釋
P.s.但英國海關分到嫁,所以冇得偷雞排eu隊

男爵府

回覆樓主:

之前 貪平 續咗本特區護照, 呢幾年都係韓日台新加坡, 好方便呀!
等到我本特區護照剩低一年期,先續返我本英國護照啦 (唔係bno)! 又或者要去英國咪續番囉!
M@ggie :-D

伯爵府

ngwong2 發表於 16-11-20 18:21
聽人講依家續BNO 係未必續到?同埋要求"尊業人士'加簽,係咪呢?

話如果舊護照太細個樣就可能要加簽
我續時舊護照係小學生樣,但冇叫加簽
好多人都冇要加簽

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

liliyu 發表於 16-9-26 17:35
緊係續啦,係外地有咩事,你唔係以為中國政府會理係呀

已經曾經有人有經驗去中國領事館要先俾錢再幫你訂機票(但當事人就係俾人偷哂啲錢)
去英國領事館會幫你先訂,返香港先俾返錢

男爵府

mini1204 發表於 16-9-26 16:31
你係BK問就9成叫你唔好續.

只要知道呢度大多數人親邊一邊就知係呢度問bno係好不智

伯爵府

我覺得只係錢問題,1000蚊 for 10 年,一年 100蚊,每個月 10 蚊都唔駛,睇你點睇。我自己過咗期十幾二十年,其實一路都冇續,好似舊年定前年見佢減價,就的起心肝續咗,始終多本護照傍身,無壞!

首頁
23456...7

尾頁

跳至