樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

借144萬, 供25年
簽左hang seng H+1.5
hsbc 剛 offer H+1.4
以我所知, hsbc 的 H 係底過其他 bank 的,
當 hang seng 的 H 是 0.27 時, hsbc 的 H 是 0.24
我想轉去 hsbc , 但簽左 hang seng 唔用要罰 5000 手續費,
同 hsbc 傾過問佢地可唔可以幫我比, 佢地話無呢個 offer。

我數口唔精, 而家轉hsbc 罰5000 比 hang seng 抵 d 定
用返 hang seng 但個 rate 高d 好呢, 請大家指教吓

男爵府

ewatsang 發表於 16-9-26 15:52
借144萬, 供25年
簽左hang seng H+1.5
hsbc 剛 offer H+1.4

你用任何一個計每月供款的按揭計算機,將兩個不同情況輸入去,再按下載,將各自頭24月個月的利息加埋,就見到利息的差異,就比較到轉唔轉好。

複式洋房

問下現金回贈

大宅

qq_baba 發表於 16-9-26 19:57

你用任何一個計每月供款的按揭計算機,將兩個不同情況輸入 ...
好的, 謝謝你

大宅

wallman 發表於 16-9-27 11:33
問下現金回贈
both are same, 1 month only

伯爵府

直接叫恆生減到H+1.4%, 未draw 錢未必要罰

大宅

菇芝bebi 發表於 16-9-28 17:30
直接叫恆生減到H+1.4%, 未draw 錢未必要罰
叫左, 死都唔肯, 話要借200萬先做到 H+1.4
仲話如果我唔用佢地個 services, 要罰 0.5% = 7200 大元...

咁講法, 好似唔轉抵啲, 最多兩年後轉按, 係咪咁呢

一年大約比多千多元利息, 兩年大約3千元, 好過無啦啦而家比7千2,
即 loss.....

伯爵府

ewatsang 發表於 16-9-29 16:09
仲話如果我唔用佢地個 services, 要罰 0.5% = 7200 大元...

係!唔好因小失大

大宅

菇芝bebi 發表於 16-9-29 16:11
係!唔好因小失大
多謝指教

伯爵府

ewatsang 發表於 16-9-29 16:09

其實點解咁快簽恆生呢?年期25年係因為年紀或是樓齡問題?恆生因為是自己做估價,一般是較快批出,但條件上會年期較短或利息畧高,你可以問問律師意見,因為現在未draw錢情況下,可唔可以轉用HSBC,信律師比較靠得住D2年後留意當時銀行利率,如果低於現在才考慮轉銀行,話就話有1%回贈,但亦要律師樓做契,一樣要用5-6000元,除非可以套現,否則轉來都無乜著數

大宅

菇芝bebi 發表於 16-9-29 17:45
其實點解咁快簽恆生呢?年期25年係因為年紀或是樓齡問題?恆生因為是自己做估價,一般是較快批出,但條件 ...
年期25年係我自己選的, 不想供太耐。
大新批 H+1.7 , 咁我咪以為恆生好得囉, 拿拿聲簽左,
點知 hsbc 仲正, 問過 lawer firm, 佢地話如果我簽左封信有寫明要收取消費就要比囉。
無奈 !!!!

伯爵府

引用:Quote:菇芝bebi 發表於 16-9-29 17:45 其實

原帖由 ewatsang 於 16-09-30 發表
年期25年係我自己選的, 不想供太耐。
大新批 H+1.7 , 咁我咪以為恆生好得囉, 拿拿聲簽左,
點知 hsbc 仲正, ...
雖然未過數, 但簽左就生較架啦。 掉轉諗, 如果銀行批左, 到成交果日唔俾錢你, 咁氣咪成交唔到? 其除開好少錢, 幾百萬層樓都買, 無謂為幾千蚊唔開心。

大宅

moniko 發表於 16-10-2 23:58
雖然未過數, 但簽左就生較架啦。 掉轉諗, 如果銀行批左, 到成交果日唔俾錢你, 咁氣咪成交唔到? 其除 ...
都係既

首頁

尾頁

跳至