母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

別墅

我本來係一心諗住餵人奶嘅,但係聽到有啲經驗陪月話,如果你去政府生,佢哋唔會比你訓,你一話比姑娘知你餵人奶佢就會不停拍你叫你餵到餵倒為止,就算點都唔會搵奶粉幫你。 所以陪月就話:如果係咁不如你一開始就唔好同姑娘講你餵人奶,等你出院都係1-2日嘅事,到時先返屋企慢慢餵返都未遲,返正你第一二日咁攰都未必上到奶架啦~~咁話。

而家我有兩個問題想問下大家
1. 上奶有無黃金期架?如果真係一兩日後先餵會唔會錯過咗啲咩精華咁架?
2. 如果我真係揀同姑娘講餵人奶,有無人試過類似經歷可以分享下嗎?

大宅

回覆:lokpy 的帖子

聽聞順產完半小時開始俾BB吸母乳,越早吸越快上奶,2小時餵一次

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

lokpy 發表於 16-9-27 17:17
我本來係一心諗住餵人奶嘅,但係聽到有啲經驗陪月話,如果你去政府生,佢哋唔會比你訓,你一話比姑娘知你餵 ...

生完半個鐘內比bb啜,幫助上奶
生完頭1,2日已經有初乳
其實係醫院定翻到屋企,唔係姑娘唔比你訓,係個b會唔比你訓,隔2個鐘就要餵一次,加埋換片,氹翻佢訓,你又要做下自己野咁,休息一陣又餵奶喇,頭3個月初生期係最辛苦嘅

大宅

姑娘的確會堅持要你試餵,但又未去到唔俾你補奶粉咁癲嘅⋯⋯
我qe生,姑娘出名推崇母乳,但我又唔覺得難受,因為本身我真係好想餵,所以我反而覺得佢地不斷叫我試,教我埋身,叫我skin to skin餵等等係一種鼓勵同動力。我係開刀嘅,出院前超級冇奶(因為根本未上奶),個幾日bb口好細,吸到我好痛,自己未習慣nipple不斷受刺激,所以都辛苦架,臨出院前個晚,bb真係餵極唔飽,姑娘叫我試,但我已經無間斷試左4、5個鐘,佢都係唔飽,一放低就追食奶,最後我叫姑娘補奶粉佢都肯。
不過我隔離床媽媽就覺得姑娘好harsh,佢好累都仲要佢埋身,所以唔鍾意,同姑娘講佢唔再餵埋身要轉返食奶粉,話返屋企先再埋身,姑娘都冇話唔俾(當然有一兩句說話聽)。我見佢會自己手擠想話試儲起餵,但就唔係咁成功,可能bb冇埋身係差少少,bb幫手吸先易上到奶
我預左餵母乳本身就係辛苦嘅事,所以冇咩。同埋開頭幾日唔俾佢啜,我驚佢習慣左食樽就唔再肯食埋身,所以我再辛苦都盡量俾佢食,真係頂唔順補奶粉,姑娘都幫我用杯餵。

別墅

聽完各位咁講,就算再辛苦,好似都係喺醫院已開始餵人奶會比較好

大宅

回覆樓主:

如果bb唔夠濕片,或收水太多,你唔問姑娘都會叫你補粉。放心唔會餓壞bb。

別墅

lokpy 發表於 16-9-28 09:33
聽完各位咁講,就算再辛苦,好似都係喺醫院已開始餵人奶會比較好

越早開始餵,越早上奶。 醫院姑娘唔係會定時叫你餵奶,但佢地都會睇片濕數量嚟建議你比唔比奶粉bb. 因為少尿尿代表唔夠。 早日開始成功餵哺母乳既機會係高啲。

男爵府

回覆樓主:

生完就餵有黃金初乳同埋易上奶,我14號係廣華生左,姑娘知我餵人奶,好肯教我,同埋都有問過有冇需要補奶粉,照顧初生bb冇得訓就一定架啦,加油啦

子爵府

好明顯呢位陪月無足夠既母乳知識,盡早餵哺bb可以刺激乳房造奶,頭一、兩日生產既係黃金初乳含有大量抗體,可以增強免疫力對初生bb好重要......
想知道多d關於母乳既資料可以去母乳協會網頁,有時亦有母乳講座
http://www.breastfeeding.org.hk/faq

別墅

多謝哂咁多位,睇嚟為咗BB 嘅健康著想,都係第一時間餵母乳係最好嘅選擇

複式洋房

我想話要睇情況, 我响QE生, 但接近凌晨先離開產房, 因為我穿羊水太耐, bb一出世就要比兒科醫生檢查同打抗生素, 半夜三點幾第一次小便後先推返bb嚟我身邊, 已經過咗所謂嘅黃金時間. 夜更人手少姑娘無教我點喂bb只係叫我比bb啜, 結果當晚我就比bb啜損咗乳頭都唔知, 仲以為痛係正常, 到第二日日間先有好嘅姑娘過嚟教你正確嘅喂哺姿勢, 但當時我已經好痛, 完全試唔到.

响醫院兩日都上唔到奶, 而我bb又要打抗生素48小時, 但因為有濕片, 所以姑娘唔肯補奶粉, 直至第三日我可以出院時bb仲要留院觀察, 姑娘先肯補粉比佢, 如果我一日唔出院, 姑娘都唔補比佢, 所以我忍心出院先....但已經太遲, 兩日無水同奶到肚, bb結果第三日就黃疸得好犀利......我好後悔同醫院講咗要喂母乳, 其實就算同醫院講喂奶粉, 得閒時都可以抱b埋身啜, 同埋返到屋企環境輕鬆啲, 反而易啲上奶.

子爵府

艾森 發表於 16-9-28 23:48
好明顯呢位陪月無足夠既母乳知識,盡早餵哺bb可以刺激乳房造奶,頭一、兩日生產既係黃金初乳含有大量抗體, ...

同意!我覺得直頭要換陪月!
我第一胎時就係俾那些所謂金牌陪月,搞到餵母乳不成功!

子爵府

LLKK 發表於 16-10-2 01:05
同意!我覺得直頭要換陪月!
我第一胎時就係俾那些所謂金牌陪月,搞到餵母乳不成功!
...

有時jm開post都睇到好多陪月完全無母乳知識

陪月話:生完頭一、兩日既母乳係黃色,bb食左會黃疸所以唔好比bb食....

生完頭一、兩日既母乳係黃金初乳,含有大量抗體對初生bb好重要,黃疸係初生bb肝未發育完全,處理唔到膽紅素積存身體引致「生理性黃疸」,只要指數唔太高都安全,太高就需要照燈,全母乳bb一個月先退晒黃疸好常見。

陪月話:媽媽傷風感冒/肚瀉,母乳會有菌唔可以比bb食

媽媽傷風感冒/肚瀉絕對可以餵母乳,而且媽媽病左身體會產生抗體對抗病毒/菌,母乳中既抗體成份會更多

陪月話:隔左半日無泵奶,之後泵出黎既奶會壞要倒左去
連common sense 都無

lennon    發表於 16-10-5 00:24

子爵府

艾森 發表於 16-10-2 13:56

陪月話:生完頭一、兩日既母乳係黃色,bb食左會黃疸所以唔好 ...

第一的那個未聽過,幾好笑喎!食咗黃金初乳所以個b黃。真係up得就up! 新手信錯就恨錯難返!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

艾森 發表於 16-10-2 13:56

陪月話:生完頭一、兩日既母乳係黃色,bb食左會黃疸所以唔好 ...

我成日睇完d 陪月post, 直覺我做陪月可能好過佢地.

子爵府

LLKK 發表於 16-10-2 17:02
第一的那個未聽過,幾好笑喎!食咗黃金初乳所以個b黃。真係up得就up! 新手信錯就恨錯難返!
...

我估好多陪月無餵過母乳,70、80年代醫院都鼓勵人餵奶粉,所以佢地完全無經驗同母乳知識。唔止無經驗既陪月教錯人,連有經驗既人都教錯,我媽全埋身餵我同細佬,佢教我出世幾日既初生bb唔洗叫起身食奶,由得bb訓覺3-4個鐘都無問題,食得夠飽咪訓得耐其實初生bb因為黃疸影響而唔喊肚餓,一定要定時起身食奶

我媽經常話我無奶,於是我用手掐出黎比佢睇,唔係奶如泉湧就一定係唔夠奶,我d奶咁稀所以bb食唔飽
搞到我問健康院姑娘係咪我d奶好稀所以bb食得唔飽,同埋我係咪唔夠奶,姑娘望住我心口話我好夠奶

子爵府

bosch 發表於 16-10-2 22:07
我成日睇完d 陪月post, 直覺我做陪月可能好過佢地.

我覺得唔識唔緊要,但唔識又亂教呢下惡搞

子爵府

艾森 發表於 16-10-2 22:31
我估好多陪月無餵過母乳,70、80年代醫院都鼓勵人餵奶粉,所以佢地完全無經驗同母乳知識。唔止無經驗既陪 ...

同意!所以經過第一胎後,我in陪月的準則以母乳知識為先!

別墅

cyyw 發表於 16-9-29 18:32
我想話要睇情況, 我响QE生, 但接近凌晨先離開產房, 因為我穿羊水太耐, bb一出世就要比兒科醫生檢查同打抗生 ...
我都會喺QE 生呀,所以你嘅資訊對我好有用~~而家咁樣聽你講完,睇嚟我都真係要睇返實際情況先得啦~~THANKS

同埋我又想問; 係咪正確餵嘅話應該唔會痛 ?? 點先知自己算唔算正確 (如果真係咁啱夜晚唔多謢士) ??

複式洋房

回覆 lokpy 的帖子

如果正確嘅話, 真係唔會點痛.
雖然我有聽過產前講座點喂母乳, 但實戰同用公仔模擬真係兩回事, 同埋比bb啜幾耐都好重要, 當時我未上奶, 以為比bb啜得越耐越好, 又唔記得bb口仔張得好大連乳暈都含埋先得, 結果一邊乳頭比bb啜咗超過半個鐘後, 損晒. 到下午先有專敎母乳喂哺嘅姑娘出現, 會幫你調教好bb個口再啜你...我想話醫院嘅分工真係好仔細, 唔係個個姑娘都會教你點喂.

同埋如果半夜生真係好慘, 當晚又遇著個無耐性嘅姑娘當值, 生完傷口痛到死, 又搵唔到電床嘅搖控, 個姑娘一嚟到就將bb光脫脫交比我, 生完就攰又痛, 忍痛坐响度抱咗阿b個幾鐘後, 按鐘叫姑娘幫手抱佢返bb床, 點知個姑娘半個鐘後出現, 但只係叫我抱bb多一陣就走咗人, 跟住到朝早換更都無再出現過, 我忍住傷口痛, 真係出盡洪荒之力先將阿b包返好擺到床, 諗返起嗰陣都眼濕濕...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊