單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

太太走左, 連忙做的事除了他的後事, 就係6歲女女的心理輔導, 通知左學校社工, 屋企亦都有講明咩事, 佢係好明白媽媽死左了, 佢無喊過, 唔知係咪唔識點表逹, 但我知佢會有唔開心, 我可以做的, 就是以前兩個人的愛, 我一個人要付出三倍以上, 俾佢知道沒媽媽也很快樂, 2歲的仔仔反而無咁擔心, 因為仲係唔明, 怎至媽媽的慨念也不太明白, 希望佢地二人能互相支持同成長,

至於我, 太太癌症離開, 其實呢兩年, 都己經係一個實習一人照顧二人的過程, 幸好在澳門生活的我, 不愁樓, 錢, 同工作問題, 最大問題是照顧問題, 現在有一個工人幫手, 而加個生活模式其實同之前差唔多, 但小左一個我太太呢個軍師, 以前佢係行動派, 後來只能給指令, 當然最後什麼也不能給了. 呢一個月, 有一份孤獨, 唔適應一個人, 想分享下D快樂事, 又或撒下嬌都無人, 所以係有D寂寞, 但就多左係FB分享下,

希望各位單親的爸爸, 媽媽, 都加油, 我都努力中

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

加油~

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 爸B勳章 BK Milk勳章

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

澳門既兒童照顧做得幾好,請學校老師多幫忙,開解個女吧。

不知所謂的乙陸!!!

男爵府

我老公走時,我都一個4歲一個重未出世。時間過得好快,而家兩個都中學了,人生條路係難行,孤獨,比心機。

子爵府

師兄加油,女女需要你,但也不要忽略處理自己的情緒,相信你一定得嘅

公爵府

回覆樓主:

加油, 祝福~

大宅

加油,要调整自己心態,振作呀

男爵府

IamKKDaddy 發表於 16-9-29 13:54
太太走左, 連忙做的事除了他的後事, 就係6歲女女的心理輔導, 通知左學校社工, 屋企亦都有講明咩事, 佢係好 ...
事情已經發生左,就直著這件事情去引導女女去明白生,老,病,死係世間無人能逃得過的真相,引導她更懂得珍惜生命,享受生命的各種味道。
呢度係單親區,有時悲怨的事情亦比較多,之前我自己上來睇多兩睇,亦好容易另自己心情更底落,但係亦因為曾經受苦,呢區的人更能明白別人痛苦,多D上來分享下,或許能令你品嘗到人間有愛的滋味,封閉的心終於打開。

加油好像例排,但希望你情緒底落時,為自己和子女再次加油。

祝福你

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

加油, 祝福

子爵府

同路人報到。

無辦法, 唯有咬緊牙關, 不必煩惱金錢已經好好 (當然我地都寧願一生捱窮去把她/他換回來)...

除咗盡力去行, 仲可以點?? 但男人搵個伴通常比女人容易, 我都問過自己, 若係我死, 我希望老公會點行?? 我毫不猶豫就會答: 希望佢盡快忘記我, 搵個好女人陪佢。

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

加油!時間係最好既藥,最緊要照顧好囡囡.

大宅

太太走左, 連忙做的事除了他的後事, 就係6歲女女的心理輔導, 通知左學校社工, 屋企亦都有講明咩事, 佢係好 ...

樓主加油啊! 你也要找朋友傾下

洋房

arron媽 發表於 16-9-30 14:04
同路人報到。

無辦法, 唯有咬緊牙關, 不必煩惱金錢已經好好 (當然我地都寧願一生捱窮去把她/他換 ...
但我太太話唔想我搵過第二個, 哈,(我33歲)

男爵府

生老病死是自然定律,每人必經之路,
感恩有你不離不棄,照顧她安詳走向遠方。

將悲哀化作一份美麗思念,她的精神會延續下去的,
理解父兼母職那份艱辛, 堅強走下去,孩子們須要你。

加油 ! 加油 !

複式洋房

我也是單親爸,我也明白没有老婆湊仔女過日子的感受。
很難捱,很孤獨.....
但樓主,加油!!!!
You are not alone!!!

複式洋房

我老公都走左4年了,當時bb仲喺肚到,但仔已經都4歳喇,過兩年會好d架,我當其時每日都喺呢版钐抒發,會好dd,衣家都同仔仔過新生活,比d時間自己!

子爵府

IamKKDaddy 發表於 16-9-30 17:23
但我太太話唔想我搵過第二個, 哈,(我33歲)

哈,咁就有啲頭痛囉⋯⋯
唯有隨遇而安吧。我立定主意要同老公再續前緣,佢死咗等如我死咗,依定等緊批出簽證「家庭團聚」,哈!
你咁後生,把一切交給上天話事吧,反正,命運沒得選,祝福你!

洋房

謝謝各位鼓勵,

男爵府

加油。其實單親爸爸仲辛苦,因為要出去做野,又要理頭家。
我都係單親媽媽,不過大女都冇乜特別,可能佢知,但唔知爸爸媽媽咩事離婚。

首頁

尾頁

跳至