自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2018復活節勳章

其實我都超憎。
最多唱吓歌咪好,係都要搞大龍鳳

男爵府

happypiano 發表於 16-10-2 22:34
你既BUGET 係100-200蚊, 我地既BUDGET 4年前都仲係50蚊咋. 我地係到呻話好難買, 先舊年最終加到80蚊!! 所 ...
Buget 咁少。只能買食品,文具,細圖書。收到都唔会特別開心。叫老細檢討下啦!

男爵府

話時話,我以前試過Annual dinner 是要自己比錢去,唔去都要夾,礼物抽獎係同事staff fund 夾。超離譜!

CheungKeeKee    發表於 16-10-3 14:54

水晶宮

回覆 OforOsaka 的帖子

我公司都係咁, 不過其實間間公司都係, 但依家依間好就好在, 做嘢表演都會有幾百蚊利是收, 同埋去都有封大利是. 所以我又冇咩所謂.

子爵府

畀面勳章

仲要搵班人負責做工作人員, 抽簽咁抽, 抽倒一定要做, 抽中左果D預左果晚都唔洗食飯..... 為左幫公司做場SHOW, 有幾多個真心想食公司呢餐飯
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

男爵府

根本做show

大宅

2018復活節勳章

mok239 發表於 16-10-2 01:05
上台講感受講到哭, 我都見過.
難為了的打工仔, 昧著良心講埋哩的咁的話

大宅

我都好憎annual dinner, 做MC 又要諗稿又要夾稿~
又要諗個D 紀念品, 勞民傷財~

伯爵府

2018復活節勳章

OforOsaka 發表於 16-10-2 00:37
純呻

其實Annual Dinner 明明係公司慰勞同事辛苦左一年、點解都要加重同事工作負擔
我舊公司都係咁. 年年都要班高層表演, 搵著我地D同事去搵資料, 陪佢地去練.
又要搵SHOP既同事表演埋一份.

大宅

我公司annual dinner 都有dress code,但我team 上司好姑寒下,淘寶都要$50per ppl,有年件衫真係少布得可憐,係屋企試左,c6都o曬咀,幸好上司係女,不然c6會告佢性騷擾( ̄▽ ̄)自己暗荷包買過條

有時啲表演悶到發荒,第二日仲要返工,真係想快快完結,快啲走呀

公爵府

引用:好多公司老細覺得咁樣可以增進員工既關係,

原帖由 廷廷媽 於 16-10-02 發表
好多公司老細覺得咁樣可以增進員工既關係,聯誼下咁
搞下比賽冇錯係可以有team building 效果,但首先唔好要人花太多時間同要自己出錢。我公司個annual dinner 就只係搞造型比賽,又有budget,所以同事都玩得開心。
最難頂啲既annual dinner 我試過係美其名係天才表演,但其實係要成班員工唱歌跳舞去娛樂個老闆,要成晚多謝xxx(老闆個名)咁,因為個老闆超鐘意人擦鞋。跟住仲要karaoke ,老闆唱到走晒音但要全民讚好

侯爵府

的確好擾民, 大佬呀, 你估係TVB藝員搞台慶咩

尤其害羞的人真係覺得大整古, 基本上比面派對啫, 開開心心食餐咪算囉, 仲辛苦過平時返工為乜呢? 呢 d 老闆真係唔通氣, 咁鐘意睇表演應該請 d 藝人返來嘛.......

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

純呻

其實Annual Dinner 明明係公司慰勞同事辛苦左一年、點解都要加重同事工作負擔

咁..... 我舊老細果時 annual dinner 好D!佢鐘意玩馬仔!又係馬主,佢會請晒我去沙田馬場果D包箱,邊食邊玩,又會場場放「貼士」,再加抽獎!

珍珠宮

我見公司D後生既同事都幾ENJOY, 佢地當玩同埋當聯誼, 不過我哩D有小朋友既就咪搞, 我想早D返屋企湊仔.
同埋DRESS CODE我唔介意, 但無得CLAIM錢就唔駛預我

公爵府

引用:Quote:augkBB+發表於+16-10-2+21:57+50+份

原帖由 happypiano 於 16-10-02 發表
你既BUGET 係100-200蚊, 我地既BUDGET 4年前都仲係50蚊咋. 我地係到呻話好難買, 先舊年最終加到80蚊!! 所 ...
搞到咁孤寒就真係唔搞好過搞
我公司annual dinner 係自由參與既,但年年都爆,因為擺洲際,禮物又吸引。不過報左名no show就要賠返錢,都好合理。

子爵府

回覆 OforOsaka 的帖子

我地公司好似啊,煩死啦,仲要規定著咩野衫,唔啱主題罰錢,唉!

侯爵府

醒目開學勳章

milk323 發表於 16-10-3 12:02
搞到咁孤寒就真係唔搞好過搞
我公司annual dinner 係自由參與既,但年年都爆,因為擺洲際,禮物 ...

唔係唔去會黑面既話,報左名no show 罰錢ok的.

子爵府

我只參加的話不抗拒,不過搞得夜第日又要返工都辛苦。去了一年就沒去了,回家要湊兩個,就算抽獎有幾萬現金獎都沒興趣去。我部門出席率只得三成。

水晶宮

純呻

想搞氣氛, 但吃力不討好, 大家都想靜靜地食餐

公爵府

舊曲新詞無咁阻人時間, 得閒係公司發白日夢諗下都得, 全部作哂D "真心話" 落去

首頁

尾頁

跳至