自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

公爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

susumi123 發表於 16-10-2 20:38
以依家香港人嘅standard, 2歲就已經要識晒,但其實幾多歲識晒又點? 係咪越早識晒就大個會叻d? 呢d野,個個 ...

謝謝你
我都會比心機在家同小朋友溫習下

禁止發言

回覆樓主:

珊瑚宮

llssisi 發表於 16-10-2 18:35
我既意思係指住個D識讀D 指住個M識讀M
指住個9識讀9?

我囡唔係,佢4歲都唔識,在老師眼下是怪獸,異物,之後由4歲半開始操谷,而家好ok,所以,現在我是怪獸了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

指住個9識讀9?

hum.....唔係應唔應該,而係有教小朋友,小朋友一定識,我小朋友當年2-3歲的時候,已經識得大/小楷A-Z,a-z,同1-50,真係見到識得讀出嚟嗰隻,而唔係靠背嘅!

因為我哋當時買了一部兒童電腦俾佢玩,小朋友日玩夜玩,不之不覺間已經學識咗了~

大宅

回覆樓主:

呢刻唔識、遲早都識!

侯爵府

susumi123 發表於 16-10-2 20:38
以依家香港人嘅standard, 2歲就已經要識晒,但其實幾多歲識晒又點? 係咪越早識晒就大個會叻d? 呢d野,個個 ...

我都認同,十八年前我返工,大女返n我係眼淚流,覺得佢好可憐,點解佢要返學,而家個個求返n
我女係讀幼兒園,唔係幼稚園,即係以照顧為主,並不是學習為主,當年我好記得課程係好淺,點解k2k3仲係連線嘅,唔串字嘅,點解k3上學期仲唔默書嘅,擔心點上小學呀,小學普通話教中文,點管好呢。點知上到小學一樣跟到,其實小朋友適應能力好高,家長真係唔使太擔心的,今天小女已經上大學了。

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

3歲已經識,k2就要寫,k3已經加減數,eng寫句子

男爵府

回覆:4歳係咪要識晒A-Z 1-10

阿女而家3歲8個月 , 識講英文1 to 12, 英文星期, 英文26字既歌,識係因為成日都唱呢d英文歌 只認到 英文字A to G. 其他未識

動物英文中文我數過佢識講20種
水果, 顏色 中英文都講到
不過以上仲未教佢認字

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

應該要識,加油!

公爵府

指住個9識讀9?

4歲?!呢啲我仔under3歲都好ok架啦喎。4歲已經識睇住文句朗讀、計加減數

珍珠宮

回覆:4歳係咪要識晒A-Z 1-10

我仔4歲,識1-10,寫都仲掌握緊,至於A-Z未認得晒,因為我好小谷佢,通常由佢而家k2,但一上k3就要執正返,因為為未來小學打好底

水晶宮

當年大仔 第一個有心機教 兩歲已教哂A-Z 1-20
之後就hea 無乜點再教 由佢返學先學
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

3歲前認到A-Z英文大/小楷、1-10,K1已識寫哂!認到、寫到1-100。

子爵府

Alice.Hana 發表於 16-10-2 18:49
兩歲幾個月已經識

一齊睇書同玩拼圖學

Me too~ knew all when my son was 2.5 yr old

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

4歲要識認及開始學寫
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 DHA勳章

回覆:4歳係咪要識晒A-Z 1-10?

我個仔兩歲幾時識晒a-z,宜家3歲幾識用中英文數1-100。呢啲個個小朋友唔同,視乎屋企人平日點教點玩。

珍珠宮

回覆樓主:

兩歲已食,四歲應該遲

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

3歲已經識讀識寫,可以順住寫1至10同A至Z

翡翠宮

回覆樓主:

識唒好正常…

子爵府

我仔現在28個月已經認得晒,伴讀識,冇特別教

首頁
12345...9

尾頁

跳至