自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆:有冇人不讓仔女箍牙㗎?

我好後悔父母係我細時冇幫我考慮過呢個問題 ,我都覺得好有需要

子爵府

sfccwy 發表於 16-10-4 22:21
洗唔洗剝牙先箍到牙?大個有冇做手術?我細女都係同你一樣,可能要箍牙,但佢唔想
...

都要架。
冇做手術呀,一來貴,要10幾萬,二來危險,要全身麻醉,做完頭半年只可以食流質野。
我依家箍緊牙,見到有小朋友來箍,佢係先戴個裝置半年,推個下巴出來,之後再箍牙。不過實情係點我都唔知,因為我都係等見醫生時聽到醫生咁講
你個女幾大呀,去專科醫生到問下先。如果救到就箍,細過唔知下巴既重要,大個就後悔了

男爵府

媽咪面 發表於 16-10-4 17:02
值得做,我都要戴固定器,不過係喺牙齒背後,永久的,因為牙齒會有機會再叉返開。
唔好以為箍牙箍完就一了 ...

請問你的固定器在牙齒前面係咪都有條鋼線㗎?
我個女啱啱第一日帶固定器,佢話頂住條脷,講野黏脷根,成日想嘔咁,仲辛苦過cool牙
牙醫話日夜都要帶住,講真有d後悔呀!

大宅

如果啲牙前前後後唔齊,一定影響儀容,尤其女仔,我會比佢箍。
我仔剛拆牙箍,佢牙好齊,但哨,都係剝四隻牙,牙醫係建議retainer戴一世,但佢話其實好少人真係會戴足一世,佢話男仔最少戴到20歲,因為發育問題,當然戴一世最好,之後唔戴係會走位,但正常情況下唔會特別影響儀容。

大宅

97+01 發表於 16-10-5 01:47
我個女啱啱第一日帶固定器,佢話頂住條脷,講野黏脷根,成日 ...

我仔有兩副固定器,日間戴係透明膠料,類似「隱適美」咁,唔留心望唔會睇到,有冇好唔舒服我唔知,我仔無乜異樣,夜晚先係類似你講,有條鐵線係上排牙前,牙醫話晩間戴嗰個固定功能好啲亦耐用啲無咁易爛,日間個為美觀,你試下問牙醫可唔可以比錢做多副。

侯爵府

sabun 發表於 16-10-4 16:26
好兩難選擇!今天呀女看矯齒科,牙醫話要脱四隻牙,然後才上cool,要cool3年,之後一生睡覺都要帶固定器, ...

外觀對一個人黎講好緊要喎,如果我係阿媽,我會cool

珍珠宮

hhmum 發表於 16-10-4 23:38
我女免費都吾去cool 牙,依家我極到後悔比她自己選擇,因為係人見親佢都問點解吾去cool 牙。佢當 ...
為什麼免費?呀女當年幾大?
脫十幾隻?

伯爵府

虎到金來勳章

sabun 發表於 16-10-5 07:40
為什麼免費?呀女當年幾大?
脫十幾隻?

因為係公務員子女,當時16歲。
在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

象牙宮

引用:Quote:puitan 發表於 16-10-4 18:14 越早箍

原帖由 sfccwy 於 16-10-04 發表
洗唔洗剝牙先箍到牙?大個有冇做手術?我細女都係同你一樣,可能要箍牙,但佢唔想
...
佢唔想唔好迫,去睇左醫生睇情況點問醫生佢黃金期到幾歲,等佢自已再諗清楚。

子爵府

牛年勳章 好媽媽勳章 睛靈勳章

sabun 發表於 16-10-4 17:35
多謝你們意見!
我講多少少,我個女D牙好大隻,又迫,前前後後不齊,冇哨牙,醫生真的話要帶一世固定器㗎! ...
小朋友好易適應, 一副靚牙齒真係自信心都高啲, 幫助改善社交, 第日大個佢會多謝你為佢今日做既安排. 我仔棚牙因BB時食奶咀導致棚牙勁哨, 到讀完小六既暑假就即見醫生安排COOL牙, 醫生度過佢下巴過短,所以首6個月要戴固定器拉長下巴, COOL前要脫幾隻牙, 而家已5年, 佢笑起來好charm, 雖然已解COOL, 但佢仍帶住固定器睡覺, 佢話如果唔帶嗰晚佢唔自在添, 哈, 這又幫埋佢冇咗磨牙既問題喎. 我問佢如果喺今日我先叫你去COOL牙, 你肯唔肯, 佢話唔會, 所以襯佢仲肯聽你話既孩童階段, 就好同佢揸主意, 佢大啲就唔肯既啦.

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

我個仔現在9歲d牙都係參差不齊, 現在小學有牙科保健, 咁係咪要帶佢出去私家診所睇睇?

我都係怕佢第時刷牙刷唔到又影響儀容無自信

伯爵府

COOL牙絶對值得去做, 除了外觀,
還會影響到口腔衛生.
不過我奇怪為何現在的技術話要帶固定器成世.
我3X年前COOL, 一除COOL 就一了百了,
冇手尾...

大宅

2018復活節勳章

cool牙真係值得COOL的
我就係細細個唔敢去做
到依家番工先去COOL既人
真係覺得依D錢唔可以慳

但如果咁細個COOL就真係要好好KEEP住
如果唔係又移左位 大個左可能又會COOL多次
身邊有幾個朋友都係咁!!

琥珀宮

引用:Quote:媽咪面+發表於+16-10-4+17:02+值得做

原帖由 97+01 於 16-10-05 發表
我個女啱啱第一日帶固定器,佢話頂住條脷,講野黏脷根,成日 ...
放心,應該好快會習慣。而且不是要長期
要24小時帶。

不過我知道好多人(包括我自己、我仔女)都唔太聽話,只係帶了幾個月全日,之後就自行改咗係屋企先帶

子爵府

育兒性格勳章

我女睇過2個矯齒醫生,1個要脫4隻牙另1個全完冇脫牙,醫生話脫了牙做到100%靚,唔脫就95%啦。

4隻牙喎,有得揀當然唔脫啦,你睇多幾個生才決定。

琥珀宮

引用:我個仔現在9歲d牙都係參差不齊,+現在小學有

原帖由 金仔媽媽 於 16-10-05 發表
我個仔現在9歲d牙都係參差不齊, 現在小學有牙科保健, 咁係咪要帶佢出去私家診所睇睇?

我都係怕佢第時刷牙 ...
如果只係牙齒不整齊,沒有上下顎突出問題,可以等到中一二到先cool,最好係暑假開始,在家比較易適應,打算上cool前一兩個月去做檢查也不遲,通常第一次睇完,矯齒醫生會出一個plan比你回家考慮,價錢有效期三至六個月(個個醫生唔同),如太早檢查,可能隔得耐先cool就會加咗假。

若自己唔識分上下顎有無生長問題,就要而家去睇,因為呢d要早開矯正。

琥珀宮

引用:我女睇過2個矯齒醫生,1個要脫4隻牙另1個全

原帖由 mielmiel 於 16-10-05 發表
我女睇過2個矯齒醫生,1個要脫4隻牙另1個全完冇脫牙,醫生話脫了牙做到100%靚,唔脫就95%啦。

4隻牙喎, ...
好多時係d牙大隻唔夠位出,所以脫咗cool會靚好多,成個口腔細咗,臉形下巴外觀有較大改善,唔脫牙cool就只係整齊咗,顎位改善少好多。

我囡cool都係話脫唔脫牙都可以,我幫佢揀脫,真係無揀錯。我同事無幫佢囡揀脫,cool完感覺分別不大。

Cool牙過程係辛苦付出大,我絕對提議選擇一個最好效果方法做。

我同阿囡都係脫四隻牙cool,阿囝無脫牙cool(佢肖牙程度太輕微其實cool唔cool都得)

象牙宮

引用:Quote:原帖由 金仔媽媽 於 16-10-05 發表我

原帖由 木土土 於 16-10-05 發表
如果只係牙齒不整齊,沒有上下顎突出問題,可以等到中一二到先cool,最好係暑假開始,在家比較易適應,打算 ...
如果醫生比較多人睇暑假期係最爆,預上箍要半年時,如有特別療程可能更耐。

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

木土土 發表於 16-10-5 10:22
如果只係牙齒不整齊,沒有上下顎突出問題,可以等到中一二到先cool,最好係暑假開始,在家比較易適應,打算 ...
唔該晒你, 我去同佢睇下先...

琥珀宮

引用:Quote:木土土+發表於+16-10-5+10:22+如果只

原帖由 金仔媽媽 於 16-10-05 發表
唔該晒你, 我去同佢睇下先...
正真搵矯齒專科睇

首頁

尾頁

跳至