嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題,2夫婦都要返工,有一個工人,日間除工人外沒有其他人(包括長輩)幫手睇下,夫婦返工後只有工人1個睇2個,晚上打算工人睇一個,自己睇一個,免互相嘈醒,可行嗎?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

一個工人睇兩個B,我會覺得唔夠放心~

大宅

個工人咪日夜都無得訓?
得唔得啊?
兩個姐姐但無屋企入睇都唔放心
重要得一個睇兩個
夜晚無得訓
我係個姐姐
走都走唔切

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

如果工人要做家務, 又要一個睇兩個B, 一定搞唔掂, 到識行識走, 真係好危險; 工人一定做得唔耐
我係一個工人, E+係早上去托嬰, 之前未入托嬰有婆婆在, 二打二......
頭幾個月, 工人個樣殘哂, 要比好多心理鼓勵佢, 否則, 可能都會走咗......

洋房

JNSW 發表於 16-10-7 15:00
如果工人要做家務, 又要一個睇兩個B, 一定搞唔掂, 到識行識走, 真係好危險; 工人一定做得唔耐
我係一個工人 ...

我仲有個一星期一次的鐘點,工人的家務有限,只是洗掠衫,煮飯洗碗洗奶樽,抹地,我返工時,佢可以煮少餐飯,日頭只照顧孖b, 我放工回家會接力,晚上工人和我各看一個,孖b還小,未戒夜奶,戒埋夜奶可能好些,大家認為可行嗎?

禁止訪問

回覆:孖b真的要請2個工人嗎?

大宅

MommyPanel勳章 開心吸收勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:JNSW+發表於+16-10-7+15:00+如果工人

原帖由 wongw 於 16-10-07 發表

我仲有個一星期一次的鐘點,工人的家務有限,只是洗掠衫,煮 ...
調轉諗,如果係你自己or 我自己搞得掂冇?我覺得俾我就有難度,就算唔洗煮飯,工人都要食,個b 喊,去廁所都冇人接力,餵奶一個飲緊,另一個突然扭得好勁,咁工人點處理?如果係初生仲弄盡,瞓個幾兩個鐘又喊,又換片餵奶,作為呀媽都會癲,何況只打工既工人,一陣佢瞓著左冇精神搞亂左邊個食左奶邊個未食都好煩,除非佢真係勁醒目啦~

曹夫人

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一個工人都唔夠住, 加多孖b, 根本住都唔可能

別墅

其實工人如果做得都可以試下先,不過我建議你夜晚就俾佢休息,你同先生一人睇一個。如果日夜都要佢做,佢好慘,同埋過度疲勞日頭容易出意外,你都唔想啦。

洋房

多謝大家意見,請問有沒有孖b經驗媽媽分享?

別墅

wongw 發表於 16-10-7 12:01
如題,2夫婦都要返工,有一個工人,日間除工人外沒有其他人(包括長輩)幫手睇下,夫婦返工後只有工人1個睇 ...

如果係我,我唔會,因為太危險,如果bb仲要初生,起碼都要一個半人手湊兩個,工人就算完全唔需要做家務,佢食飯,煮飯去廁所時點算,兩個bb同時喊點算,佢冇可能同時餵奶,沖完涼時,第二個又喊點算,當然可以由得佢喊一陣,不過要肯定工人唔會手忙腳亂而整親bb, 甘如果bb發生嘔奶,又要清潔,又要再換衫,頭三,四個月係會最忙,如果自己湊都有可能出錯,更何況工人,唔好 expect 佢地一定會小心,如果係我,我可能會一個工人加一個陪月或本地姨姨湊日頭,(頭兩三個月),夜晚自己睇,因為工人日頭一定要有精神,如果bb介左夜奶先考慮俾一個工人睇夜晚,如果冇長輩幫手,真係要安排得好好

大宅

我十二月預産期孖仔
請左兩個工人姐姐
加日夜更陪月各一
打算日更陪月請兩個月
之後我就full time mun同兩個姐姐一齊湊bbs

洋房

Sososofie 發表於 16-10-10 12:27
我十二月預産期孖仔
請左兩個工人姐姐
加日夜更陪月各一

嘩,好羨慕啊,資源豐富人才濟濟,還可以做FT媽媽,你的bb好幸福喔,可是我真沒地方,想緊辦法用最經濟又安全的方法去湊孖b啊

大宅

wongw 發表於 16-10-10 12:32
嘩,好羨慕啊,資源豐富人才濟濟,還可以做FT媽媽,你的bb好幸福喔,可是我真沒地方,想緊辦法用最經濟又 ...

因為我地無長輩黎over look d工人
只有工人真係好危險
真係要有人睇住姐姐湊先得
我地為左bbs 依家忙住搬屋
等請返黎的兩個工人姐姐有地放訓
洗錢倒水咁倒

男爵府

wongw 發表於 16-10-10 12:32
嘩,好羨慕啊,資源豐富人才濟濟,還可以做FT媽媽,你的bb好幸福喔,可是我真沒地方,想緊辦法用最經濟又 ...

我同你一樣都係1對2,打算夜晚全部自己睇,曰頭工人睇,冇長老,自己產假盡量放長啲,等孖b盡量大少少,之前有打算過請本地ee來睇,但都唔平,又唔知好唔好,最終冇請到,不過,有排嬰院,但嬰院好貴一個月又唔知幾時有位,都係見步行步啦!過左頭2年會好好多的,加油呀!
你孖b幾時出世,pm me聊^_^

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 wongw 的帖子

始終兩個B仲細, 又未介夜奶, 你都會辛苦D, 我個時夜晚最後個餐係奶粉, 我好快迫佢地介咗夜奶, 工人夜晚睇一個, 一個B跟我地....... 叫做睡眠質素好少少...... 但家務唔會要求咁多....... 做掂阿B, 同基本野算, 到大個少少, 你見佢無咁唔夠瞓, 再要求多D......

複式洋房

到時5個人一日都起碼洗兩機衫,要買餸煮飯,家務,BBs幾個月後食固體仲要煮多餐,未戒夜奶前晚上要起身餵奶(兩三小時一次)。

如果醒目的應該handle到,但你可能要加點人工,否則好快走。

或者有些東西你安排自己/先生放工返來做,好讓工人下午和BBs一起午睡,例如幫bb洗澡,或者自己煮飯。

我孖B預產11月,請咗兩工人加我自己湊,無請陪月。打算初初兩個bb同我瞓,但其中一個工人要起身幫手,日頭可瞓返。另一個負責煮飯家務。兩個的duty有機會swift,到時睇下邊個識湊多啲。

另打算兩年後改為一個工人,因為到時BBs歲幾,應該ok

大宅

wongw 發表於 16-10-7 15:27

我仲有個一星期一次的鐘點,工人的家務有限,只是洗掠衫,煮 ...

我對孖3歲,可以話你知未返學前如果一湊2係忙架,我見我姐姐係無停手,唔係你講咁輕鬆。無其他人back up, 頭2年最好有2個姐姐。
凈係一個有病,都煩!我2個歲幾時住過幾次醫院,有一次重要住成5日(後來先知係麻疹),要24小時係醫院陪!你2公婆份工係唔係可以即時請假先?
呢到都有ftm一湊孖無人幫,真心佩服,我姐姐一放假我真係做到癲,而家大個啲就好好多!

珍珠宮

無話唔得既,其實好睇個姐姐勤唔勤力同埋有無同你咁摶命幫你湊孖B, 你可以同佢講加佢人工之類, 但真係會好忙,有時連去廁所時間都無。
你應盡快幫BB戒左夜奶,咁個姐姐夜晚都可以訓得好d,如果可以既話最好姐姐訓校後自己兩公婆湊返。
我個時都係自己一個湊兩個(一至五),所有野都係自己搞掂,周末有家姐黎幫手湊下,咁我就可以出去買定一星期既送菜、奶粉、尿片等
另半歲後開始會發燒/感冒之類要睇醫生(未必兩個同時病),要預左要請假帶其中一個去睇

洋房

soeamichael 發表於 16-10-13 10:44
無話唔得既,其實好睇個姐姐勤唔勤力同埋有無同你咁摶命幫你湊孖B, 你可以同佢講加佢人工之類, 但真係會 ...

很好的經驗分享,謝謝啊

首頁

尾頁

跳至