嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

洋房

mott 發表於 16-10-12 23:39
我對孖3歲,可以話你知未返學前如果一湊2係忙架,我見我姐姐係無停手,唔係你講咁輕鬆。無其他人back up, ...

2個姐姐,小康之家由2個人住變5個人住,真係冇地方

珍珠宮

BB幾個月啦?仲未戒夜奶?
ps:我既BBs細個時唔會嘈到另一個的

洋房

soeamichael 發表於 16-10-13 11:14
BB幾個月啦?仲未戒夜奶?
ps:我既BBs細個時唔會嘈到另一個的

只是一個半月,晚上吾喊都吾俾奶啦,但都未戒到,開始一個喊會嘈醒另一個

珍珠宮

我果時係分開餵奶粉的,我既戒奶方法(都係朋友分享的):只需定時定量餵奶就戒到夜奶(讓BB習慣被叫醒先要飲奶,唔叫就繼續訓),我當時都唔係好信會得,結果真係得。最後一餐奶係11-12點,到第二朝6-7點先餵。

大宅

我孖寶9個月了, 初生頭6個月比加固/會爬時易湊, 半年後妳會想湊番初生B, 因為無咁忙.
洗掠衫,煮飯洗碗洗奶樽,抹地 <-- 用好多時間, 尤其是工人. 煮飯要洗要煮要睇火, 點都半個鐘.
大孖病/細孖病/工人病, 點算?
工人唔做, 點算? 要即時揾都要等2-3個月.
老公/妳OT點算?出差?
我仲有大仔快4歲, 大仔會自己食玩瞓, 返全日幼兒園, 2個工人, 無親友幫手. 我同老公一放工就接手湊3個, 2個工人完成家務, 休息, 瞓到第二朝開工湊孖. 夜晚都係我埋身餵奶, 如果2個一齊喊, 老公要幫手氹住一個先.
夜奶, 唔係個個B都咁易完全戒. 朝早4:30先醒算唔算? 但8:00要返工.
所以, 湊孖, 要預好人手, 一接一, 仲要有小小SPARE, 比大家有多小小休息, 叉電.

洋房

jackie1203 發表於 16-10-13 14:12
我孖寶9個月了, 初生頭6個月比加固/會爬時易湊, 半年後妳會想湊番初生B, 因為無咁忙.
洗掠衫,煮飯洗碗洗 ...

如果三個小朋友我都會毫不猶豫請2個工人呢

男爵府

減齡達人勳章

講左我既情況先:
我對孖都就黎10個月。
初生時婆婆搬左黎暫住+一個姐姐湊。日頭有我(產假放三個月)婆婆加姐姐,夜晚2個b 都跟我房訓,姐姐工作時間係7am -12 mid night. 夜奶我同老公餵,一個b 喊會捉埋無喊果個一齊起身食。2個月左右唔喊果個唔叫佢食,原來一早戒左夜奶。
而家我返工,日頭有婆婆加姐姐湊,婆婆Sat Sun 就放假唔過黎。但婆婆由4-5個月時扭要放多一日假,結果由6個月開始姐姐逢星期五要一湊二。
就算只有一日係一湊二都忙,兩個B 有時喊都要輪流氹,我姐姐好勁可以同時氹兩個訓覺,然後自己食飯做家務。不過我姐姐係唔洗買餸煮飯洗碗,連佢星期五lunch 都係我地準備埋,佢叮熱就食得。星期五唔洗洗bb 衫同奶樽,留返星期六我放假至洗。
你既情況:
BB 頭三個月2-3hrs 就要食奶/換片,兩個b 日頭起碼用6個樽,洗樽,沖涼,晾衫都要吼bb 訓覺去做,即係無得休息。bb 大左又要氹至肯訓,你要捨得2個b 有時喊都無人理,因為姐姐忙。
有時姐姐一湊二時,我嚮cctv 見到bb 喊到好慘都無人理,都會心up, 會覺得比姐姐湊既b 都無人地既B 咁好命。
可能我個姐姐唔太鐘意BB 啦,佢湊得OK 既,但我知佢表面同bb FRD 但唔係由心錫BB 架,佢一放假,我忙時bb 喊到拆天都唔會幫手。你要搵個好鐘意湊B 好錫BB 既工人就會肯幫你,但應該唔易搵。試下搵身邊朋友,親戚,鄰居睇下有無姨姨介紹?
同埋姐姐黎之前要裝好cctv!

洋房

kekawai 發表於 16-10-15 23:41
講左我既情況先:
我對孖都就黎10個月。
初生時婆婆搬左黎暫住+一個姐姐湊。日頭有我(產假放三個月)婆婆 ...

多謝你的分享啊,很有用

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jackie1203 發表於 16-10-13 14:12
洗掠衫,煮飯洗碗洗 ...

其實大家有無考慮一姐姐, 一鐘點?

大宅

回覆 rosmama 的帖子

但要考慮就算有鐘點, 工人都係24小時ON CALL, 夜晚? 當夜晚不論11:00, 1:00, 定3:00, 工人姐姐起身幫過手, 第二日佢都要全日(最小都朝8晚6)照顧2個BB(不論初生定1歲, 2歲), 換轉係自己, 係米頂得住? 初生瞓既時間比較多(一般), 但都有唔多瞓既BB, 我既小朋友個個都醒瞓, 係瞓15-30分鐘就醒(夜晚瞓得長D). bb再大, 就要食固體, 要煮要餵, 周圍趴, 要顧安全. 到半歲, 1歲, 或2歲, 難道/忙既程度更加緊要. 湊過就會明.鐘點可以幫到既係洗煮燙個4-5小時(再多時間會更貴), 其他家務唔係日頭就可以做到, 有太多突發情況. 再講, 要萬事都清潔既環境, bb嘔奶口水整污糟左地方, 玩具, 幾時清潔? XD.
真係LEE頭大孖要換屎片, 細孖扭計喊, 周圍搞/就算困向圍欄內, 自己前後"中"撞到, 快手換完屎片, 趕洗手(如果工人上心記得洗手), 餵粥餵奶, etc.
一對一好, 定一對二好, 定一個工人姐姐(可靠又刻苦耐勞)加一個鐘點好?
或者, 可以再問下其他人, 就算一個工人湊兩個, 大都會有6299/uncle auntie上門幫手. (未計6299同妳既湊仔手法不太相同). 再問埋, bb可以持續夜晚晚晚一覺瞓天光既有幾多個?

大宅

回覆 kekawai 的帖子

你要搵個好鐘意湊B 好錫BB 既工人就會肯幫你,但應該唔易搵。 <-- 好鐘意湊bb既工人, 已經小有(大多鐘意湊狗, 唔洗湊b/小朋友/老人家), 再要工人接受長期挑戰單挑一湊二. XD. 我同妳都明, 有幾忙.

男爵府

減齡達人勳章

jackie1203 發表於 16-10-17 16:33
回覆 kekawai 的帖子

你要搵個好鐘意湊B 好錫BB 既工人就會肯幫你,但應該唔易搵。 ...

我姐姐一星期只係一日一湊二,我同老公都好佩服佢,自問我地做父母都做唔到!
當然姐姐同婆婆都可以間中一湊二,所以婆婆嚮度時,姐姐成日蛇左去~

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

jackie1203 發表於 16-10-17 16:29
回覆 rosmama 的帖子

但要考慮就算有鐘點, 工人都係24小時ON CALL, 夜晚? 當夜晚不論11:00, 1:00, 定3:00, ...

唔好忘記, 最便宜同盡責的工人咪係自己

男爵府

wongw 發表於 16-10-10 12:32
嘩,好羨慕啊,資源豐富人才濟濟,還可以做FT媽媽,你的bb好幸福喔,可是我真沒地方,想緊辦法用最經濟又 ...

排育嬰院啦

男爵府

0030 發表於 16-10-7 12:54
一個工人睇兩個B,我會覺得唔夠放心~

有能力當然兩個姐姐啦。冇就冇辦法啦,仲要有地方比姐姐訓。

子爵府

無可能

複式洋房

回覆樓主:

我宜家孖B,一轉眼已經差不多五歲。分享一下。首先,她們剛出世時,我已經請左二個工人。工人A 同 工人B。打算一對一。但好不幸工人B 完全唔掂,唔識湊,搞唔掂。於是餘下工人A..同陪月。日子慢慢過去。陪月都夠期走了。輪到工人C 出場。工人C 做左3 個月又離家出走(估計覺得訓仔太辛苦)。未請到人,陪月又已經無左。迫於無奈要工人A 一湊二,一段時間。我出高左一截人工叫她頂住先。工人A係做到一湊二。但煮唔到飯同做家務既。同埋短時間ok, 長時間她都話頂唔順。

複式洋房

回覆樓主:

如是者,工人D終於到步,當時大約半歲在右。千呼萬唤。工人D係正常工人,湊到仔。大家替我安慰吧。好可惜。做左八個月,工人A 同工人D 打架,二個都叻。不願相就。於是,二虎只能活一個。我選擇留工人A...咁點好呢,得一個人攪唔掂wow...到左絕地。咩方法都要試。我去左貼街招,請1)鐘點喂粥仔(因為喂粥仔,係最需要人手。煮緊粥仔,邊個理孖B呢)2)另一鐘點於黄昏煮晚飯。(我們返到屋企,姐姐可以有時間reheat 同洗碗。好慶幸認識1號保母,不計較。keep 住1 工人加1保母直至現在。但A工人滿約嫌辛苦,已經走左。

大宅

回覆 杏而 的帖子

辛苦媽媽了, 真係安排人手都用心力時間. 點解唔叫A工人介紹朋友來一齊打工? (保母仲貴). 我兩工人係好朋友, 我同佢兩個講, 唔理邊個懶邊個做錯, 一有事就兩個都問責, 邊個唔識就另一個教識, 一齊學, SO FAR 一年都WORK 得好好.

伯爵府

回覆樓主:

一個初生b都好難搞,仲要2個,仲要工人又煮飯又做家務又湊日又湊夜?你自己係阿媽,你試左幾日,係得既先算!
同埋有無工人咁抵得諗?

首頁

尾頁

跳至