嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

別墅

我覺得最少最少兩個湊兩個, 晚上如瞓得唔錯可一個湊

複式洋房

我又講下我情況,我孖b依架2歲,頭個五個月都無請工人,初頭三個月由奶奶同自己主力湊,我放產假三個月,奶奶搬黎住左五個月,我返工後叫左自己阿媽日間黎幫手,夜晚我同老公主力,等99有得抖,五個月時請到一個工人,日間就99加工人二對二,99都可以抽少少時間去買餸,不過夜晚自己湊返真係超辛苦,日頭已經返工,夜晚12點食最後一次奶,朝早六點又食第一餐,半夜仲會喊,又要拍拍BB先再瞓!bb要9個月開始先瞓得好,可以一次瞓到七個鐘,回想起頭半日都係人間地獄,返工坐車累到過站都唔知!返工魂柏都唔齊咁。不過建議日間點都有兩人會好d。

大宅

wongw 發表於 16-10-10 09:45
多謝大家意見,請問有沒有孖b經驗媽媽分享?

我地就係一個工人,但日間有99過黎幫手照顧,即係2 vs 2.
除非特別情況,工人晚上唔洗起身幫手,我地兩夫婦做哂晚上餵奶換片.
除左短時間外,即兩三個鐘內,總之任何時間都要2 vs 2.

大宅

vivian2973 發表於 16-11-24 18:23
我又講下我情況,我孖b依架2歲,頭個五個月都無請工人,初頭三個月由奶奶同自己主力湊,我放產假三個月,奶 ...

哈哈,我地都係差唔多,六個月大時先請到工人,之前間唔中仲要1 vs 2,果陣真係超辛苦

複式洋房

wongw 發表於 16-10-7 12:01
如題,2夫婦都要返工,有一個工人,日間除工人外沒有其他人(包括長輩)幫手睇下,夫婦返工後只有工人1個睇 ...

我對Bs依家10個半月,一直以來一個工人,so far so good。我放咗半年產假,所以頭半年都係我同工人湊,返工後佢就一打二。佢工作時間係朝7晚9,我放工大概7點返到屋企,同佢哋玩到7:30,7:45就放佢哋去瞓,當我放第二個去瞓嘅時候,佢就可以收拾好啲玩具同煮自己嘢食。我哋屋企唔多食中餐,所以大部分時間都係一碟過嘅dish,簡單,快嘅我先會叫佢幫我哋準備,通常都成8:30至食飯,食完我哋自己洗。夜晚佢哋喊全部我啲兩公婆搞掂。我問過佢覺得辛唔辛苦,佢話ok,as long as 我唔要求佢同時做其他嘢嘅,佢handle到。我依家睇cam,見通常兩個一齊瞓咗,工人就有時間做自己嘢。

大宅

回覆樓主:

夜晩應讓工人休息,否則一定走啦

洋房

回覆樓主:

當然最好有2位傭人,因晚上可以互相輪流睇住BB,否則主人家就冇覺好訓,無精神返工喇

大宅

rosmama 發表於 16-10-16 11:44
其實大家有無考慮一姐姐, 一鐘點?

我對孖四歲了,頭兩年最辛苦,我有姐姐加一個半日褓母,我自己返半日工,還好請到一個好好既工人姐姐,肯夜晚幫手睇一個。

洋房

我對BBs剛剛一個月大...而家仲放緊產假.....每晚12點我自己1湊2頂到早上7點左右, 之後....我奶奶接力...我訓到下午2點起身又再接力..其間...我老公及老爺會..友情客串...幫手餵奶...~!....不過我都想像唔到..我放完產假...係咪..可能要考慮提前退休..全職照顧BBs~~~

大宅

孖B孖寶 發表於 16-12-1 15:24
我對BBs剛剛一個月大...而家仲放緊產假.....每晚12點我自己1湊2頂到早上7點左右, 之後....我奶奶接力...我 ...

嘩你半夜可以連續7個鐘一湊二!好犀利!佢地唔同時間食奶?

我個大孖半夜成日都唔肯瞓又勁扭計同喊,好彩上半夜工人姐姐肯睇住佢,下半夜就我同老公起身一人餵一個,日頭老公返工後就我同工人加我媽咪睇住孖b, 工人做曬家務時或孖b最少有一個瞓咗時我就去休息。暫時還可以但遇上2個一齊扭計要長時間抱都係覺得好攰!希望佢地大d會愈來愈好湊啦!而家都仲未夠2個月又未戒夜奶

別墅

如題,2夫婦都要返工,有一個工人,日間除工人外沒有其他人(包括長輩)幫手睇下,夫婦返工後只有工人1個睇 ...

我對孖寶4歲了,我請工人時話1湊2有d已turn down 我。我亞媽原本唔想嚟幫手,後嚟應承我坐月,坐完月工人1湊2。我好好彩工人姐姐都已經算勤力同醒目,但都覺攪唔掂。初生至2歲真係有好多鎖碎嘢做,洗奶樽,餵奶換片,間屋清潔有bb又要做足d,最後我媽媽都係放唔到手。我頭一年工人姐姐,亞媽放假,奶奶老公幫吓手都做c我,姐姐頭半年冇比佢放假,夜晚我湊一個我媽帶一個,細孖仲要半夜成日醒,响度喊,我頭果年有工人有亞媽幫手都好辛苦。

大宅

回覆樓主:

我哋本來都有請一個工人,但到差唔多一年就斷我約,外母又話嫌辛苦唔想再揍, 索性辭工自己揍。

半年過去,係初頭辛苦啲, 自己未適應過生活節奏,但隨著兩姊弟差唔多兩歲, 自理能力加強咗,越來越冇咁辛苦,近排仲可以一個帶佢哋兩個去街。

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

孖B孖寶 發表於 16-12-1 15:24
我對BBs剛剛一個月大...而家仲放緊產假.....每晚12點我自己1湊2頂到早上7點左右, 之後....我奶奶接力...我 ...
同你一樣,頭一個月12-7係我自己湊, 興幸哩個姐姐好好,聽到BB喊聲好耐會出黎幫下手

男爵府

回覆樓主:

你好,想問要請姨姨嗎?

大宅

回覆 Garvinpapa 的帖子

想問你孖b幾大,你可以一個帶兩個去街?現在我孖寶兩歲,我也不能一個帶兩個去街

複式洋房

我請兩個工人湊孖B,同BB一間房,頭4個月日夜更輪流,戒夜奶後都係輪更,不過吾使咁夜,我同我老公其實只係星期六日忙,因為要比佢地放假,relax吓,千其吾好吾比佢放補錢,因為佢地吾假會無心做架。

大宅

你有家人幫手嗎?
我對孖b現在4歲,有奶奶幫眼,一個full time 工人,另一個嚟半天,主要負責買野,上學後其實都好輕鬆的。
我倆個作息定時,冇百日哭果d, 算好湊,放工返嚟就自己幫佢沖涼,夜晚自己顧,但好快介埋夜奶,所以不算辛苦,有信心就做到架啦,但真係需要培養佢地有好的作息時間

洋房

回覆樓主:

請倆個工人好啲,佢倆個輪流睇住BB,一個去買餸,煑鈑,另一位就睇住,放心好多,晚上又可以輪流照顧BB,自己才可以安心休息,否則自己未能頂得到

複式洋房

我無請工人,我係全職媽媽,日頭只有自己一個照顧孖b,夜晚就一個跟婆婆訓,一個跟我訓,依家已經2歲大啦

子爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 陪月勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Sososofie 發表於 16-10-10 12:27
我十二月預産期孖仔
請左兩個工人姐姐
加日夜更陪月各一
好豐富的資源

首頁

尾頁

跳至