嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

babe0406 發表於 17-1-9 20:11
我請兩個工人湊孖B,同BB一間房,頭4個月日夜更輪流,戒夜奶後都係輪更,不過吾使咁夜,我同我老公其實只係 ...

我都係頭四個月要佢地輪更
但係四個月左右夜晚就一人照顧一個
想請教一下
你四個月後係叫佢點輪更法?

大宅

fantasysky 發表於 16-12-27 16:10
回覆 Garvinpapa 的帖子

想問你孖b幾大,你可以一個帶兩個去街?現在我孖寶兩歲,我也不能一個帶兩個去街 ...而家兩個兩歲二個月,主要去街係落公園玩,有時會推孖b車去買野囉。

大宅

回覆 Garvinpapa 的帖子

原來我孖寶大少少,將要兩歲四個月,真佩服你一個凑兩個,星期日我工人放假時,我就像癲婆

大宅

請多幾個工人不能解決全部問題,管理工人也是一個大學問,千萬不要太大安旨意工人可以一對二掂。

我兩公婆工作比較自由有彈性,兩公婆自己揍, 請過工人只做家務,但惡夢一場, 兩歲半工人已走佬,小朋友既然已上半天N班, 將計就計轉請姨姨加鐘點工人
姨姨返10-6,另鐘點一星期三次,比較請工人安心。前提是自己的工作時間要比較有彈性,依家四歲,不單是揍的功夫,還要教,我可以下午回去親子教小朋友,去下公園博物館,姨姨幫下手,揍兩個會輕鬆好多。我的四大長老年紀不輕,體力有限,幫不了太多。

別墅

Franceschingyi 發表於 16-11-28 00:28
我對孖四歲了,頭兩年最辛苦,我有姐姐加一個半日褓母,我自己返半日工,還好請到一個好好既工人姐姐,肯 ...

想請教半日褓母喺邊度搵?肯上門嗎?

別墅

宮二 發表於 17-4-15 16:35
請多幾個工人不能解決全部問題,管理工人也是一個大學問,千萬不要太大安旨意工人可以一對二掂。

我兩公婆 ...

請教姨姨係上門的嗎?另外鍾點工人邊度搵?

大宅

jenjen1234 發表於 17-4-16 07:33

姨姨以前揍舊同事的小朋友,由手抱揍到小一開始上全日不用姨姨了,剛好我工人走佬時轉過來。她未揍過孖,但當時已經兩歲幾,問題也不太大,這樣請到她真是非常好彩,否則茫茫人海我也沒有信心請到一個好的。
找鐘點和姨姨你可使非弁利的「樂活一站」配對,但我居住地點和時間就配對不成功,惟有靠自己找
鐘點也很參差的,我也遇過唔好的,但要辭退比較炒工人容易。

大宅

jenjen1234 發表於 17-4-16 07:33

別墅

宮二 發表於 17-4-16 07:53
補充:姨姨上門,現在來到煮好午飯,接放學、吃飯,下午幫我帶去公園或課外活動,沖涼、午睡,直至我們放 ...

謝謝你呀,因為我孖女而家歲半,有工人姐姐同公公婆婆湊。但工人而家越做越差,想完約後唔再請。但老人家體力有限,諗住俾想阿囡讀半日N,另外放學後搵個姨姨幫公公婆婆手湊半日都好,湊到我放工返屋企,等老人家唔使咁辛苦。

大宅

jenjen1234 發表於 17-4-16 08:07

謝謝你呀,因為我孖女而家歲半,有工人姐姐同公公婆婆湊 ...

係呀,莫說老人家,我自己當時和老公輪流自己揍都超辛苦,所以總要請人幫下,自己要抖下,開工賺下錢,做下運動,才balance到。
我四大長老都年紀大,有突發事件揾他們看住幾個鐘頭,煮一兩餐也可以,長期揍就頂唔順啦。

別墅

宮二 發表於 17-4-16 08:22
係呀,莫說老人家,我自己當時和老公輪流自己揍都超辛苦,所以總要請人幫下,自己要抖下,開工賺下錢,做 ...

所以就煩惱緊邊度搵人好,因為真係唔想再請姐姐,怕怕要服侍埋佢

大宅

jenjen1234 發表於 17-4-16 08:24
所以就煩惱緊邊度搵人好,因為真係唔想再請姐姐,怕怕要服侍埋佢

同意,我兩公婆當初都唔要工人,直到六個月左右太多家務搞唔掂才請,咩衰嘢都發生過,惡夢一場,但就算請到好的,我自己都唔鐘意屋企晚上多個外人,但都忍耐到工人自己走佬,無炒。

禁止訪問

回覆樓主:

伯爵府

回覆樓主:

我係孖b媽,佢地22m了
我可以肯定,一定要2個人照顧孖b日常
我自己就一工人+奶奶(佢係必須落手落腳照顧,唔係睇住下)
原先第1個工人,我生完一星期已叫辛苦,唔做,點傾都傾唔掂,有一段時間,約3個月冇工人,得我同99湊,有時我99落街買啲野,或去街(講緊幾粒鐘),我一個人湊2個,係搞唔掂,2個一齊喊你照顧边个先,2个輪住入奶+掃風,擺下奶樽,轉頭第1個又夠鐘飲奶,未計突發野爆屎爆尿要換床單之類,真的人都癲,真係你急屎都去唔到柯,少啲意智都捱唔過,我亦搞到有情緒問題(產後好多人有,唔到自己控制),跟住叫埋我媽過來幫手,三個人湊2個先叫舒服啲,所以2打2係啱啱好
bb再大多少少,講緊6m~12m , bb會爬會行 ,一個仲難搞,真係有乜意外都睇唔住

再大啲返学,一個人更加冇可能帶2個返学(怎至落街),第1,香港條街真的好窄,冇可能比你一行3人打橫行,你可以唔理照行,但啲人想超越你時,多數撞到你小朋友,尤其司奶,佢地唔係固意,但佢地買完餸嘅理保袋,經常係超越你時撞到你仔個頭。仲未計打風落雨你要拎傘,或你有鼻水流出,想拎張紙巾出嚟抹下都唔得
好多情況你估計唔到,為左bb安全,你又安心,係必須2個人全職照顧

大宅

wongw 發表於 16-10-7 12:01
如題,2夫婦都要返工,有一個工人,日間除工人外沒有其他人(包括長輩)幫手睇下,夫婦返工後只有工人1個睇 ...

我屋企有工人姐姐加埋公公婆婆有時都睇唔掂對孖女,湊孖B真係要好多功夫,好辛苦架,如果工人姐姐太攰可能會做錯事整親BB就麻煩

複式洋房

mlau216 發表於 17-6-25 00:25
我屋企有工人姐姐加埋公公婆婆有時都睇唔掂對孖女,湊孖B真係要好多功夫,好辛苦架,如果工人姐姐太攰可能 ...

講開兩個全職照顧孖B、完全同意完全需要;只是、大家認為:兩個工人、自己返出去工作好(錢搵多D)?還是一個工人、加自己好?但後者冇錢搵、開支只少$4k而已,自己會日日好忙、生活刻板不停loop..好處是當然較貼身、可以親自教BB多啲!

大家會點諗?

大宅

Sashajiffytsang 發表於 17-6-26 14:34

講開兩個全職照顧孖B、完全同意完全需要;只是、大 ...

分享一下:我有一段時間請兩個工人(孖女6個月大果時),自己出去做野,有次放工返黎其中一個姐姐篤另一個姐姐背脊,話佢同幾日前幫BB剪指甲剪到流血,於是我問果個姐姐點解剪到BB流血唔出聲,我冇鬧佢,只係話我相信佢唔係專登,但要出聲因為如果有傷口要及時處理,自此之後,兩個姐姐成日互篤背脊,有時仲會嗌交,我驚佢哋嗌交會攞BB出氣,或者疏忽照顧,最後炒左一個,叫我阿媽阿爸搬過嚟同我一齊住幫手睇住BB

如果兩個工人相處唔到,對個BB有危險,如果兩個太熟,又怕佢哋掛住傾計掛住玩,所以我覺得最好都係有個老人家係屋企睇住會好啲(如果可以的話)

大宅

wongw 發表於 16-10-13 11:16
只是一個半月,晚上吾喊都吾俾奶啦,但都未戒到,開始一個喊會嘈醒另一個
...

想了解,你依家係點湊?
其實你用現有方法,可以估計需要幾多人手?

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

只可说當自己一人個人湊,就算有咩情況都無辦法,無得吾放心,吾通湊孖B吾去得廁所吾煮得飯?教水同BB沖涼、開奶都要行開行埋!工人是打工的,有選擇可以吾撈,當妈妈身份是顧主,好多時1有情況都會怪人做得吾夠好,湊孖B仲要做家務,吾係咁易,请2個工人亦吾簡單,要有資金、地方之餘,仲要佢地協調到工作先得!所以如果有長佬住工人先放心,BB始終吾識講,有咩事都無人知,就算睇cam都無用啦

首頁

尾頁

跳至