興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

別墅

有時係CAM度睇佢地 , 會睇到D平時睇唔到嘅野 , 例如:平時我見細佬蝦家姐 , 但我地係CAM度睇就會調轉 , 好攪笑

侯爵府

好同意樓主嘅說話,要湊住健康、聽話、可愛的寵物容易;一旦狗狗生病、年老,所付出的時間、照顧和金錢真的超乎想像!
而且有些人因為上樓、搬家、結婚、生小孩、移民...而棄養寵物或將其人道毁滅,真的很不負責任。
狗狗也是生命、也有感覺,如果冇心理準備照顧他一生,對他不離不棄,請不要因為自己一時的快樂而帶他回家、請不要讓他進入天堂後又推他到地獄。

水晶宮

完全同意

大宅

回覆 mwmyway 的帖子

你個隻同我一樣, 我一出門口, 佢所有野都停哂, 我就算有工人姐姐, 佢同佢玩緊波波, 但知我要出門口, 就即刻咩人都唔彩, 等到我地返,佢先落地, 睇CAM 好慘, 覺得佢好悶, 都好想養多隻陪佢, 不過帶佢去街, 佢見到所有狗, 都當睇唔到, 就算到係聞一吓,佢就走. 吾同狗玩. 如果有狗友, 住得近就好喇, 2個見吓玩吓, 試吓會唔會相處到 我仔仔今個星期2歲喇

男爵府

同意樓主所講!我隻女上星六因發燒入院,驗血發現白血球數量得返小小,但x光,ultrasound 都搵唔到邊度發炎,最壞打算係bone morrow 有問題⋯⋯住咗4日醫院再驗血白血球去返正常,但其中一隻白血球NEU 仲係好底,依家每日要食2隻消炎藥,冇晒胃口⋯⋯係醫院嗰陣時醫生都係比漢堡包佢佢先食小小,呢個禮拜佢乜都唔食,我為有用針筒打baby food 迫佢食⋯⋯迫佢飲水,食藥,希望星期四覆診NEU 正常返,如果都係低就要做 bone marrow biopsy ⋯⋯養得佢就要照顧佢一世,你係佢最親最信任嘅人,佢留院嘅時候見到佢喊,係我養左佢七年裏邊都未聽過嘅喊聲,可能佢以為我唔要佢?我同佢講你乖乖地退燒就可以返屋企⋯⋯到接佢返屋企嗰日佢係架車度鬧鐘我3分鐘,又係另一種未聽過嘅音韻⋯⋯而家我更珍惜同佢過的每一天!

男爵府

MKY 發表於 16-11-9 11:31
回覆 mwmyway 的帖子

你個隻同我一樣, 我一出門口, 佢所有野都停哂, 我就算有工人姐姐, 佢同佢玩緊波波, ...

你住邊頭呀?睇下可唔可以一齊玩

男爵府

nyfng 發表於 16-10-20 23:51
好同意樓主嘅說話,要湊住健康、聽話、可愛的寵物容易;一旦狗狗生病、年老,所付出的時間、照顧和金錢真的 ...

我諗唔明點解移民唔帶埋佢哋走,明明係可以嘅都要棄養
我隻就係前主人移民嘅犧牲品,依家隻豬都仲有陰影,成日好驚我哋唔要佢

大宅

回覆 Caleung 的帖子

何文田  近公開大學, 你呢?

男爵府

MKY 發表於 16-11-9 13:39
回覆 Caleung 的帖子

何文田  近公開大學, 你呢?

我深水埗,其實唔算遠

大宅

養左佢地 最擔心係成家去旅行, 佢咩人都唔跟, 我係CAM望過, 工人姐姐都好鍚佢, 見佢悶, 想同佢玩, 佢真係彩人都傻, 仲即刻入房唔理佢.

男爵府

呢個post令我諗返起幾年前離開左我既狗,由佢一個月開始養,直至佢15歲離開
最近又想領養一隻,而家仲諗緊

首頁

尾頁

跳至