婆媳關係

跳至

首頁
12345...12

尾頁

複式洋房

上次講過下本身的情況, 今次真係無得揀啦。已經嘈過無數次, 身心都好疲倦, 除非我可以中六合彩有幾千萬買2個單位, 唔係都無法子可以解決到呢個問題。
99主動同c6提出每月都想黎我呢邊小住....
我深深明白請神容易送神難的道理, 開左個頭, 永遠都收唔番, 無論我點樣講都唔ok
因為已經租左99附近(10分鐘行到), 我同c6講希望租樓呢2年唔想同住(一生一死約, 之後都應該唔會再租樓, 如果99比首期都要被迫一齊住), 想有番d兩人空間, 最多我願意多d陪佢返去探佢食飯飲茶等等。
但c6都一定要比99黎住......話佢呀媽有病等等...一齊住就一定係孝順嗎?我c6本身都唔係一個會照顧人的男人..佢都係被照顧的人...而家仲叫佢呀媽黎住...即係點?我要服侍兩個人嗎?
又講到99點樣深明大義...話佢想當年都成日比自己呀麻欺壓, 所以自己搬走, 亦因如此深明做人新抱艱難的說理, 既然係咁, 點解而家又要黎攪我? 相見好, 同住難, 點解大家唔可以保留一線空間?!?
又話只係小住小住...但住落真係可以趕走佢嗎?
c6而家係迫我妥協, 我完全係無得選擇, 佢地係暗地裡夾好哂, 格硬黎....話下個月就黎住!
ok無問題,你地都夾好哂, 我先係外人, 鍾意住住飽佢.... 但一切都非我意願, 佢唔使指示我會當佢皇后服侍。以後個d食飯飲茶更加唔想去...我完全唔想見到呢個人...(本身佢自己係一個病人, 要人服侍, 咩家務佢都唔會做的人)

我知道99 定c6都係好有問題, 請問大家有無過來人的經驗...結果會如何?

jessie.Chan    發表於 16-11-9 15:52
jessie.Chan    發表於 16-11-1 13:43

複式洋房

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:24
上次講過下本身的情況, 今次真係無得揀啦。已經嘈過無數次, 身心都好疲倦, 除非我可以中六合彩有幾千萬買2 ...

既然C6唔尊重我,乜都夾好晒,咁我會搬番娘家!!

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

或者又叫自己阿媽嚟住吓囉
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

複式洋房

fungwongphie 發表於 16-10-24 14:32
或者又叫自己阿媽嚟住吓囉

係, 我而家係租左兩房, 其中一間話係比佢呀媽間唔到來小住, 我有提出點解咁唔公平,
又要租近男家又要比佢呀媽來小住,
點解唔租3間房? c6發哂脾氣話"你要公平呀麻, 好, 咪一人住一個月囉, 咁好未?"
講真, 我自己呀媽請佢都唔會黎住啦, 佢都睇準呢點, 係到大我...
我根本咩都要聽哂佢地講...........
我真係好唔想好唔想99黎住, 我對住佢地真係無哂方法,
只有接受...不程願要接受,
佢地開心哂就得.....

珍珠宮

趣教勳章 畀面勳章 貢獻勳章 大廚勳章 遊學勳章 冬日勳章 春季勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 月餅勳章 開心吸收勳章

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:37
係, 我而家係租左兩房, 其中一間話係比佢呀媽間唔到來小住, 我有提出點解咁唔公平,
又要租近男家又要比佢 ...

咁你咪同BB返阿媽度住一陣囉

呢D叫攬炒

wcpcelia    發表於 16-10-25 15:22
Jolin_Yuen    發表於 16-10-25 12:43
Please do not quote any information posted by fungwongphie.
不誠實使用電腦會構成罪行,切勿以身試法。
何謂不誠實使用電腦??

複式洋房

題外話, 我覺得真係裙腳仔唔應該娶老婆, 害人害物, 攬住呀媽過世就好了...
又話者係day1拍拖前講清楚第日就要同自己呀媽住...唔好哂人時間...
而家已經2016年年尾, 仲係上一世代嗎?嫁入去就係住入去/一齊住...(而且佢都無本身有間屋比我地住, 所以我地都係自己租)
仔大仔世界, 女大女世界,
點解仲要迫住埋一齊?

複式洋房

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:37

如果係我C6咁樣同我發脾氣,我肯定一腳踢佢去太平洋。

yusostupid    發表於 16-10-30 22:09
wcpcelia    發表於 16-10-25 15:22
Jolin_Yuen    發表於 16-10-25 12:43
美菲絲    發表於 16-10-24 15:00

複式洋房

fungwongphie 發表於 16-10-24 14:42
咁你咪同BB返阿媽度住一陣囉

呢D叫攬炒
我未有bb的, 只係黎緊會結婚, 我都有諗過只要佢呀媽一黎, 我就想走....
但係咪益哂佢地?

子爵府

講一句: 佢搬入嚟我就搬走

美菲絲    發表於 16-10-24 15:01

複式洋房

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:45
我未有bb的, 只係黎緊會結婚, 我都有諗過只要佢呀媽一黎, 我就想走....
但係咪益哂佢地?

JM你考慮清楚吖,唔好害自己,咁就一世架喇。

子爵府

c6發哂脾氣話"你要公平呀麻, 好, 咪一人住一個月囉, 咁好未?"

講緊你同奶奶一人住一個月呀~~~九唔搭八~~~我結左婚連自己呀媽都唔想同住~~~我淨係想同自己個老公住咋~~~就算仔女~~佢地大左我都唔想同佢地住~~~細時要照顧佢地就話一齊住姐~~~

老公講依句~~~我會答佢~~~唔洗公平啦~~~我好大方既俾晒佢住~~我連我半個床位都俾埋佢~~~冇謂要個老人家走黎走去啦~~~~

大家平心淨氣傾唔得既~~~玩發脾氣我就要屈服呀~~~都癲癲地~~~

你俾人食到一句說話都唔講得~~~都仲要嫁佢~~~咁更係冇方法啦~~~你咪屈死你自己囉~~~~

男爵府

回覆:要來了....始終要來

未結婚,仲有得揀,搬返自己屋企等大家諗清楚,依啲野係一世,佢咁鍾意,叫佢同阿媽住一世啦

複式洋房

貓仔浪浪 發表於 16-10-24 14:47
JM你考慮清楚吖,唔好害自己,咁就一世架喇。
我都開始有點卻步...
我好清楚我改變唔到佢, 佢都改變唔到我想法,
佢地而家係要格硬來....我都唔會真心相對...
我同佢既感情都會因此變差....因為佢咄咄逼人...要求完一樣又一樣...
我都無法子, 我都盡左我最大努力...
佢地鍾意住就住飽佢.....只係佢永遠都唔會打造我成為一個佢想要既人...

洋房

唉,我有時都諗係咪要攪到話離婚先解決到,嫁左老公,做乜要嫁埋佢阿媽,身同感受。。。。。

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:43
題外話, 我覺得真係裙腳仔唔應該娶老婆, 害人害物, 攬住呀媽過世就好了...
又話者係day1拍拖前講清楚第日就 ...

你講得冇錯架~~~~但家陣你就係揀左個咁既男人~~~仲要明知佢要攬住呀媽過世都唔肯放手死要嫁俾佢囉~~~~

人地就算day one冇講~~~其實你地一路拍拖~~一路相處~~~都會講到婚後生活架啦~~~一講要婚後同住~~巳經可以唔洗再傾之後既事啦~~~

一日未講掂住既問題~~~可必再講其他呢~~~但你自己依然繼續做其他既野~~~就係掉低住屋既問題唔理~~~咁唔係冇得揀~~~係你唔揀姐~~~~

複式洋房

美菲絲 發表於 16-10-24 14:54
c6發哂脾氣話"你要公平呀麻, 好, 咪一人住一個月囉, 咁好未?"
佢意思係佢呀媽同我呀媽一人一個月...係到發脾氣...!

jm你講"我結左婚連自己呀媽都唔想同住~~~我淨係想同自己個老公住咋~~~就算仔女~~佢地大左我都唔想同佢地住~~~細時要照顧佢地就話一齊住姐"---->我十分之同意, 我連自己呀媽都唔想, 何況佢呀媽...?
佢明知道我性格係唔妥協都要格硬黎...

而家佢呀媽仲要出到聲....!點解世界上所有99都咁黑人僧? 佢地唔會接受個仔成家立室的道理? 滿口仁義道德...
咩深明大義...但自己就偏偏做緊傷害人的行為...

複式洋房

pp_baby 發表於 16-10-24 15:00
唉,我有時都諗係咪要攪到話離婚先解決到,嫁左老公,做乜要嫁埋佢阿媽,身同感受。。。。。 ...
係, 我真係好想打比佢呀媽...問佢知唔知自己好討厭, 攪到呢pair人為左佢一個..嘈左n咁多次...
佢係咪好開心..而家佢又唔係要訓街...佢屋企又大把地方佢住又有人照顧佢...
不如佢地兩個去結婚啦....我算得係咩?

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 14:55
我都開始有點卻步...
我好清楚我改變唔到佢, 佢都改變唔到我想法,
佢地而家係要格硬來....我都唔會真心相 ...

「想打造對方成為自己想要既人」係好低能既一件事~~~

因為一個真係愛你/岩你既人~~~係唔需要你去打造~~~~係自己配合你去生活~~~互相既配合先會長久~~互相乎持到老~~~~單方面既付出同配合係唔會長久~~~~

男爵府

嘩,你咁都仲要嫁
咁你到時嫁咗就唔好上嚟怨啦
比著我寧願單身算數
未嫁已經發你脾氣
嫁咗你仲會有地方企?

wcpcelia    發表於 16-10-25 15:23
Jolin_Yuen    發表於 16-10-25 12:44
美菲絲    發表於 16-10-24 15:07

子爵府

ilovemichelle 發表於 16-10-24 15:00
佢意思係佢呀媽同我呀媽一人一個月...係到發脾氣...!

jm你講"我結左婚連自己呀媽都唔想同住~~~我淨係想同 ...

咁你就做下好心~~~放過人地兩母子囉~~~~

何必俾人地傷害自己呢~~~~

首頁
12345...12

尾頁

跳至