自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止發言

回覆樓主:

大宅

我做過幾份工,last day唔係星期日就紅日最後一日,全部都有計埋糧,不過如果你同hr熟,最好問一問,因為第一次咁寫都係hr教我

禁止訪問

複式洋房

大宅

好睇你公司係點計糧,如果係除31(月份日數)的就星期六日都有糧

伯爵府

mww654321 發表於 16-10-25 23:26
有嫁 你辭職信寫明 last day 係星期日果日, 佢唔可以say no!問過勞工處,有足夠通知期,last day 係由提 ...

員工只需提出一個月通知期, 多出一個月僱主可以拒絕, 唔係員工單方面話事.

男爵府

fuhk 發表於 16-10-25 22:23
穩陣的做法係星期一 last day, 同為仲要簽 HR 文件同交底工作證等

我曾經較準星期一last day 確保星期日有糧
但公司唔俾,叫我星期五last day,但星期六日都有出俾我
應該因為我工作了一至五,星期六日時應得的假期。

水晶宮

fuhk 發表於 16-10-25 22:21
本身放開有薪的話唔可以自行轉無薪
如果平時無扣過人工,點知放開的休息日係有薪定無薪?一定要睇番份合約點寫.
以月薪一萬元為例,只要無扣人工,無論休息日是否有薪,個個月都仍然係出一萬.
以九月份為例,如果員工例休星期日,九月份有4個星期日.如員工9月1日無返工,要扣1天人工:
(1) 如屬無薪休息日,被扣一天人工,九月份支薪:
$10000/(30-4) * (30-4-1)=$9615.38
(2) 如屬有薪休息日,被扣1天人工,九月份支薪:
$10000/30 X (30-1)=$9666.67

侯爵府

引用:想問下大家,本身5天工作,返星期一至五,

原帖由 Janjanchu 於 16-10-25 發表
想問下大家,本身5天工作,返星期一至五,如果一個月通知辭職,最後嘅工作日係星期日,咁星期六同星期日會 ...
有糧,如果你9月30日遞信,last day10月28日,出糧計10月30日

男爵府

方方媽媽 發表於 16-10-26 17:48
如果平時無扣過人工,點知放開的休息日係有薪定無薪?一定要睇番份合約點寫.
以月薪一萬元為例,只要無扣人工, ...

請問一個月通知的話,如果9/11遞信,last day是否8/12呀?謝謝!

水晶宮

MM6 發表於 16-10-26 18:23
請問一個月通知的話,如果9/11遞信,last day是否8/12呀?謝謝!
是。勞法中對「一個月」是有定義的,就是「下一個月同一日的前一天」,如果一月三十一日遞信,下個月的同一天是二月三十一日,前一天是二月三十日,但因二月沒有三十日,就會繼續向前移,二十九、二十八。如果十一月九日遞信,下個月同一日的前一天就是十二月八日。

男爵府

方方媽媽 發表於 16-10-26 21:27
是。勞法中對「一個月」是有定義的,就是「下一個月同一日的前一天」,如果一月三十一日遞信,下個月的同一 ...

好詳細既解釋,謝謝!

男爵府

方方媽媽 發表於 16-10-26 21:27
是。勞法中對「一個月」是有定義的,就是「下一個月同一日的前一天」,如果一月三十一日遞信,下個月的同一 ...
借問聲,如未過試用期, 颱風8號風球那天要扣錢的嗎?謝謝!

男爵府

方方媽媽 發表於 16-10-26 17:48
以月薪一萬元為例,只要無扣人工, ...

絕對同意方方媽媽嘅講法。不過好多公司嘅合約都無清楚列明休息日有薪或無薪。最低工資實施後休息日有薪或無薪成為計算時薪是否符合法列規定嘅其中一個關鍵。

水晶宮

yiw 發表於 16-10-26 22:02
借問聲,如未過試用期, 颱風8號風球那天要扣錢的嗎?謝謝!
唔關試用期事,係視乎該職位(工種)是否入職前已說明8號風球都要值勤.如講明要值勤,則可以當8號風球就自動多一天"例假".

水晶宮

mww654321 發表於 16-10-25 23:26
有嫁 你辭職信寫明 last day 係星期日果日, 佢唔可以say no!問過勞工處,有足夠通知期,last day 係由提 ...
樓主的情況是有.但不一定所有情況都有.
舉例:合約註明通知期不少於一個月
員工於9月30日遞信,信上寫明last day係11月5日,即係多於一個月.
公司可以在9月30日收到員工遞交的辭職信後,即時通知員工,公司比一個月通知期比佢,炒個員工.即係10月29日係該員工最後受僱日.因為公司都有權以一個月通知終止員工之聘約.
Last Day呢個字有點籠統,最好就寫明哪天是last employment day.
以樓主的例子,9月30日遞信,last employment day是10月29日,但last working day係10月28日.
出糧係睇last employment day.

水晶宮

bk2013 發表於 16-10-26 17:50
有糧,如果你9月30日遞信,last day10月28日,出糧計10月30日
出糧只會計到10月29日,不是10月30日.

水晶宮

可登入香港法例網頁參考:
http://www.hklii.hk/chi/hk/legis/ord/57/s6.html
第57章 《僱傭條例》 第6條 以通知終止合約的情況
(4) 就本條而言,月 (month) 指由發出終止僱傭合約通知之日起計,或由僱傭開始之日起計(視屬何情況而定),至下個月份同一日的前一日終結時的一段期間,如下個月份並無同一日,或如發出通知或僱傭開始之日為一個月的最後一日,則至下個月份最後一日終結時的一段期間。

首頁

尾頁

跳至