懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人好似我咁恥骨同埋條腰超痛呀
真係痛到爆
一路行一路痛
坐低又痛
成日都要就住就住
我而家30週
會唔會係因為亞b 開始愈來愈大
所以痛呢
但係我陀亞女果陣 係冇d咁既情況架播
咁洗唔洗去睇下醫生呢

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原文章由 loveyammie 於 08-11-24 15:27 發表
真係痛到爆
一路行一路痛
坐低又痛
成日都要就住就住
我而家30週
所以痛呢
咁洗唔洗去睇下醫生呢 :igive ...

究竟邊度係恥骨?

我生完呀女後幾個月, 一彎要就痛, 係尾龍骨兩邊位痛, 嗰度係咪就係恥骨?

我間中都會好痛, 而每次瞓完都要好辛苦先起到身, 有時行行下會忽然腳軟, 差d跌, 但後來耐左又無事. 我都有稔過係咪床褥問題, 但又好似唔係.

到今胎, 我就4個月到已開始咁痛, 試過托腹帶, 初時ok好d, 但後來都無用! 而家都係痛到死死下!

大宅

好媽媽勳章

我同你一樣呀!上星期恥骨勁痛﹐晚晚半夜去toliet 果時成隻右腳好似跛咗咁﹐要扶住道wall先行到去﹐呢2晚仲慘﹐右腳恥骨痛加左邊腰痛﹐2隻腳都用唔到力﹐行去洗手間咁短既路程﹐要企定定抖2次先去到﹐我35週﹐第一胎﹐女!個肚勁大!

複式洋房

我上個星期條腰骨都係痛左2-3日,不過邊度係恥骨o吾係好清楚。我都係痛到行都行o吾到。每次坐起身都要企一陣先。
不過之後
飲左魚肚湯﹑食牛肉同
d鮮奶﹐好彩到而家都無
o甘痛. 雖然條腰重有少少痛﹐但係都無之前帶得
o甘利害。哈哈﹐o吾知關o吾關我食左呢d野呢。

水晶宮

好媽媽勳章

me too ar
成日真係好破左咁行唔到咁滯

大宅

我果時都痛過,大約幾日就好d,痛位會轉...

大宅

你地試下日頭行多d, 做下運動真係有幫助,仲要唔好坐sofa,盡量坐直d...至於床褥,其實有影響,不過我估各人情況不同,我返左張床褥訓之後,背痛情況好左,希望幫到你地!

原文章由 kitty0502 於 08-11-24 18:04 發表
me too ar
成日真係好破左咁行唔到咁滯

水晶宮

好媽媽勳章

我日頭行得多仲衰呀,一坐底已經起唔到身
原文章由 login_mc 於 08-11-24 18:26 發表
你地試下日頭行多d, 做下運動真係有幫助,仲要唔好坐sofa,盡量坐直d...至於床褥,其實有影響,不過我估各人情況不同,我返左張床褥訓之後,背痛情況好左,希望幫到你地!

...

已刪除用户

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

水晶宮

好媽媽勳章

係呀,我都係4,5個月開始係咁啦
原文章由 shirley73a 於 08-11-24 20:18 發表
應該唔關事吧!! 我而家6個幾月喇..唔通早幾個月生咩??!!

痛就已經痛咗成兩個月喇...一坐得耐起身時就勁痛...第一胎都唔係咁嘅...唉~仲有幾個月要捱....唯有頂硬上啦....不過好彩又唔係日日都係咁樣痛法嘅...係間唔 ...

別墅

好可能係bb's頭"擲"住神經x(我就係甘情況)

大宅

我之前會痛醒添
主要係條腰同盤骨兩邊痛

之後我估我係因為打側訓,放左啲cushion托住個肚, 冇轉身所以壓住一邊身先痛
之後, 唔再放cushion, 放鬆啲, 就冇再痛醒過

不過個肚越來越大, 係office坐得耐
就會腰骨痛了...
唯有成日飲水去洗手間, 行下鬆下

要小心姿勢...
我個fd佢生完bb之後, 睇左半年物理治療仲痛緊...

大宅

me too !
e生話第二胎係咁架喎 ,
我唔知係咪恥位痛 , 總之就係下面比bb壓得超痛 ,
瞓低果下唔痛 , 但起身去厠所果下簡直想c ,
e+36週有d似傷殘人仕咁 , 有時覺得仲痛上次過開刀生大仔個傷口.....

原文章由 loveyammie 於 08-11-24 15:27 發表
真係痛到爆
一路行一路痛
坐低又痛
成日都要就住就住
我而家30週
所以痛呢
咁洗唔洗去睇下醫生呢 :igive ...
http://hk.myblog.yahoo.com/chanaggie/
有空請來逛逛喔 !

複式洋房

我上個星期都係好痛..
由其係出街出得耐..
做大量家務之後..
同到行到''吉吉''下..
早抖1~2日又冇咁痛..
旦係如果又走去行街or
做大量家務既話又會黎料架啦

大宅

原來有咁多人都好似我咁架
我由差唔多4個月開始就已經係咁架喇
一坐低果下
同埋企起身果下
真係痛到想死
唉~ 仲有兩個月先生得
又要痛多兩個月喇
咁你地知唔知 點樣先冇咁痛呢

大宅

上次去聼講座,個物理治療師話恥骨疼,周數越大,會越疼,她話做多
D會陰肌的運動會有少少幫助.

如果晚上轉身或者落床的時候勁疼,最好是盡量兩只腿夾住一起來轉身或者落床,這樣減少盤骨的摩擦,恥骨就無甘疼.

平時少D行樓梯,行路的步伐要細.

我23周就開始恥骨疼,現在32周啦,各位媽咪加油呀.

複式洋房

我而家33周﹐我昨晚又飲左魚肚湯﹐今日條腰骨又無o甘痛﹐o吾知係咪真係有用既呢? 或者你地都可以試下。魚肚湯對BB都好有營養o!

大宅

畀面勳章

男爵府

謝謝你的資料, 今晚要試下做先。 我由4個月痛到而家8個月, 越來越痛。

首頁

尾頁

跳至