自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Ashleycorina 發表於 16-10-27 15:47
中文都仲估到下。我以前個同事自創英文,真係全公司怕咗佢!佢仲同人講我同我d friends 都明:la ...

求例句

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

多人通用成文化或習慣唔覺乜野

有啲未聽過疑似自創,完全唔明,問仲要串咀就好克人憎
活在當下,愛得及時

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

kikiboy 發表於 16-10-27 13:13
我最憎係「電聯」
『手機』我憎d

公爵府

食好西係坤哥打漏左個字先創左呢個詞..
D人先學佢JA... 我覺得OK呀

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

我覺得原本係廣東字既,佢縮左我都仲可能估到

但原本已經係大陸用詞仲走黎縮到得2個字果d,sorry真係無可能識

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

前日, 我有個朋友話佢同事將“同貓貓玩”講成“人貓交”... 真心冇養貓都覺得嬲, 好唔尊重囉…

pansy888hk    發表於 16-10-27 23:52

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

QQ6543 發表於 16-10-27 13:19
近幾年越嚟越嚴重,乜都簡稱,連新聞主播都會咁講,例如:高院。點解唔可以當當正正講返全名以示尊重該機構 ...
呢d我可以接受, 反而地鐵個香港大學大站英文係hku, 我覺得用簡寫唔好.

琥珀宮

Tingche 發表於 16-10-27 13:02
香港好多字有時有簡稱 例如九港鐵路 - 港鐵 。但係在溝通上D人成日講D 自創既字, 我岩岩就聽倒有人同我講咩 ...

你呢個問題,令我好疑惑,甚至工作上見同事寫縮寫,都係佢地自己知,我要問返當事人點解,心諗報告好多同事會睇,唔好要人諗一餐都得啩,方便自己同時都要方便其他人㗎。

侯爵府

好媽媽勳章

Tingche 發表於 16-10-27 16:37
回覆 哈爾濱 的帖子

搭到去巴總?
只巴中,即=只是巴士的中途站

水晶宮

以前做聽查詢 打黎話問「商登」
我唔明 問番佢 佢勁不屑語氣話係商業登記證
我真係不才 完全無諗過
我好百搭o架! 煲魚,煲牛,煲瘦肉,煲甘荀乜都得!!

子爵府

Tingche 發表於 16-10-27 13:02
香港好多字有時有簡稱 例如九港鐵路 - 港鐵 。但係在溝通上D人成日講D 自創既字, 我岩岩就聽倒有人同我講咩 ...
我仲停留係地鐵同火車

電聯都有用

其他身邊的人無點講.....

子爵府

QQ6543 發表於 16-10-27 13:19
近幾年越嚟越嚴重,乜都簡稱,連新聞主播都會咁講,例如:高院。點解唔可以當當正正講返全名以示尊重該機構 ...

高院呢個簡稱左幾廿年咖啦~

大宅

旺地恆

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:以前做聽查詢+打黎話問「商登」我唔明+問番

原帖由 蕃茄薯仔湯 於 16-10-27 發表
以前做聽查詢 打黎話問「商登」
我唔明 問番佢 佢勁不屑語氣話係商業登記證
我真係不才 完全無諗過
拉登同高登我就識

pansy888hk    發表於 16-10-27 23:53

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 親子達人勳章

好彩我無咩朋友簡潔到得兩個字
題外話,我而家好怕同音異字,特別係d後生好鍾意打挽(玩),我真心唔明點解要咁打囉

ferrari2007    發表於 16-10-28 00:40

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:丙丙 發表於 16-10-27 14:30 破產…

原帖由 QQ6543 於 16-10-27 發表
下?破產 = 開刀生產

唔係嘛⋯⋯夾硬嚟得咁緊要
亞ee話破開肚皮喎

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:ivory0915 發表於 16-10-27 13:20 我

原帖由 Smallraindrop 於 16-10-27 發表
我直情未聽過
2002~2003 已經聽過了

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

伯爵府

回覆 Tingche 的帖子

十分大陸化, 仲有好多大陸婆講"B超", 妖, 真係第一次聽完都唔知佢UP乜!!

水晶宮

好媽媽勳章

引用:Quote:丙丙 發表於 16-10-27 14:30 破產…

原帖由 sandy1018 於 16-10-27 發表
剖腹産呀,唔喺破産。
唔知個產婦咩地道方言呀,問個亞e話咁解咋

水晶宮

好媽媽勳章

原帖由 Fionhohoho 於 16-10-27 發表
我有個大陸親戚問我破腹痛唔痛,我唔明

佢再話:破腹產呀你順產定破腹呀
聽到都痛,好似爆開/爛咗咁,好驚😰

首頁
45678...14

尾頁

跳至