烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

Siuchoi 發表於 17-1-20 22:35
乾淨

https://kknews.cc/zh-hk/news/bk9l86.html
效果好

子爵府

虎到金來勳章

jolps 發表於 17-1-6 09:18
我仲諗緊睇緊, 但望下淘寶評語, 大致上都話好用, 但都有講出一些使用的問題, 例如呢個 :

[追加评论] 总体 ...

https://kknews.cc/zh-hk/news/bk9l86.html

侯爵府

小虎與點點 發表於 17-1-20 23:45
不好意思,問多你少少問題

什麼原因令你改變買部機?我想買是我對手濕水多就敏感,其實已經去99家食飯少 ...

其實主要係買俾我老公

我洗碗都唔慢, 仲好快, 甚至唔抗拒, 洗完抺完廚房乾淨哂, 仲覺得好有成就感!

但平時係我老公負責洗碗, 我已經要煮飯, 唔通仲要我洗埋碗呀?緊係佢洗啦!但見佢洗碗真係無言架, 我老公份人做家務好細心, 連洗碗前都要先 pre-wash, 跟住分門別類, 執好哂先再慢慢洗, 洗少少野都洗成粒鐘, 真係頂佢唔順~

我話佢洗碗慢, 佢就話返我, 點解煮少少野要用咁多匙叉筷子碗碟, 個廚房又好似打完仗咁, 食飯15分鐘, 洗碗要一個鐘.....

自從買左九仔, 好明顯大家都開心左, 哈~~~

侯爵府

海仔媽 發表於 17-1-20 22:11
我剛買左,洗完啲碗係好乾淨(我仲專登今晚煎野,用蓋蓋啫煎,令到個煲蓋好油),但係個內籠,尤其 ...

你用soda粉? 完全唔用洗碗粉? 我開機咁耐都係用跟機的finish 洗碗粉, 好乾淨喎! 有JM仲用來洗抽油煙機, 都洗得乾淨, 如果你係淨用soda, 不如試下淨用洗碗粉啦~

大宅

jolps 發表於 17-1-21 09:59
你用soda粉? 完全唔用洗碗粉? 我開機咁耐都係用跟機的finish 洗碗粉, 好乾淨喎! 有JM仲用來洗抽油煙機, ...

用左洗碗粉洗碗,啲碗好乾淨,問題係個洗碗機內籠膠殼位

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

海仔媽 發表於 17-1-20 22:11
我剛買左,洗完啲碗係好乾淨(我仲專登今晚煎野,用蓋蓋啫煎,令到個煲蓋好油),但係個內籠,尤其 ...

梳打粉其實要浸住先乾淨架喎, 平時洗完都唔覺部機身油

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

jolps 發表於 17-1-21 09:54
其實主要係買俾我老公

我洗碗都唔慢, 仲好快, 甚至唔抗拒, 洗完抺完廚房乾淨哂, 仲覺得好有成就 ...

多謝你的答案

見你講你c6好完美主義者

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Minniekidskids 發表於 17-1-22 02:56
我買左ㄧ個月,嘖淋臂已經唔識郁,有冇人同我ㄧ樣,有解决方法嗎?

係粉問題? 泡多會唔識旭架

禁止訪問

侯爵府

Minniekidskids 發表於 17-1-22 11:13
但我空機試都係,無落粉

係咪3個模式都係咁? 係咪郁下唔郁, 定係全程冇郁過?

我都有郁下唔郁的問題, 老公話好似係有個位 click 住條臂, 過左個位就冇事

今日FB group 又見到有谷友用左一個月左右唔識郁, 要拆左個底盤出來轉下塊葉又郁返, 我都唔係好識, 睇下有冇JM或老公識呢D野...

http://www.imynest.com/content/27628.html

洗碗機維修方法之洗碗機不啟動:

檢查供電電源這個是大家首先都能想到的, 然後就是檢查洗碗機電源能否正常通電或跳閘了,這些都沒問題的話, 那很有可能遇到電機泵堵轉。

拆開底盤後可以看到一個電機泵, 洗碗機長久不用, 電機有可能會卡滯, 開啟的力量有可能轉不動它, 只會有嗡嗡響, 必須撥動一下才能正常轉起來, 拆開底盤, 找到電機泵, 用手或螺絲刀等工具, 撥動電機泵葉輪轉一轉它。

大宅

fb有九陽group啦

子爵府

TMC3012 發表於 16-11-6 07:30
既然呢幾日九陽大熱, 大家一齊分享吓啲擺位丫, 等大家可以互相參考, 務求用盡啲位

我先~ 洗完 ...

樓主, 請問27cm大既圓碟放唔放得入? thx

大宅

牛牛bb 發表於 17-4-13 14:48
樓主, 請問27cm大既圓碟放唔放得入? thx

27cm 企直放唔得, 我最大直俓碟22cm 企直放已經好貼頂
27cm 打斜放應該可以但係好考擺碗技巧同埋會曬多左位

子爵府

anmibee 發表於 17-4-14 12:19
27cm 企直放唔得, 我最大直俓碟22cm 企直放已經好貼頂
27cm 打斜放應該可以但係好考擺碗技巧同埋會曬多左 ...

多謝妳回答呀!其實擺碗碟有冇規定? 如一定要插在碗架上, 還是放得入就可以洗得乾淨? 唔好意思好多問題

大宅

牛牛bb 發表於 17-4-14 13:04
多謝妳回答呀!其實擺碗碟有冇規定? 如一定要插在碗架上, 還是放得入就可以洗得乾淨? 唔好意思好多問題:fu ...

主要係放野向住中心點咁先洗得乾淨
唔一定要插碗架,有時我都會將碗倒轉cup 有位就攝

子爵府

anmibee 發表於 17-4-14 14:11
主要係放野向住中心點咁先洗得乾淨
唔一定要插碗架,有時我都會將碗倒轉cup 有位就攝

多謝回答thx so much

男爵府

TMC3012 發表於 17-1-6 09:22
之前都有JM講部機漏水, 入滿水又話缺水, 呢啲真係睇彩數, 佢係香港冇保養, 真係有事既要抬返大陸整.
個擘唔 ...

請問行貨2千幾 是什麼牌子/型号?

男爵府

TMC3012 發表於 17-1-6 09:33
暫時好似係得佢唔駛安裝
如果裝P仔果啲, 要駁入水, 如果你搞得掂既都OK

請問P仔是什麼型號?有冇相?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至