在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

做FTM一定要有耐性,好在你有工人否則一D私人時間都無

大宅

區二嫂 發表於 16-11-7 19:16
呢排都有睇好多相関於轉做FTM 的post。
我明白到唔同人會有唔同的意見。
而我自己最終决定放棄而家呢份高薪 ...
最緊要冇經濟壓力, 做FTM好好多, 可以陪伴子女成長因為供樓條數都唔細, 希望過多幾年可以實現做FTM, 阿女現時2歲

男爵府

其實真係好難決擇,不過難得老公支持,而且靠佢份糧又support到家庭開支,都係好事

大宅

ninachu 發表於 16-11-21 13:50
我朋友有2個仔,大仔今年7歲,細仔1歲,大仔有自閉症,佢哋喺大仔4歲至5歲至發現問題,朋友雙職家庭,唔太 ...

4-5歲才發現?之前唔覺?

侯爵府

panda.mw 發表於 16-11-30 01:17
4-5歲才發現?之前唔覺?

我朋友唔太關心小朋友(仔7歲,由出世到而家佢只係抱過仔10次左右),交比工人照顧,老師有同佢講小朋友問題,佢以為好小事,5歲至带仔睇e生,之後接受治療

大宅

支持你決定,我都好快做全職媽,有工人。打工幾時都打得,小朋友發展黃金時間過左就過左,而且我以前以爲買好多玩具同靚衫比佢可以彌補無陪佢自己去左返工,原來係唔得,佢最想我留係佢身邊同佢講故事、陪佢玩玩具

大宅

lovableem 發表於 16-12-28 18:36
支持你決定,我都好快做全職媽,有工人。打工幾時都打得,小朋友發展黃金時間過左就過左,而且我以前以爲買 ...

支持。加油!
我提早冇做了。已經做了全職媽咪兩星期,暫時都覺得ok!
有工人幫手,我們會舒服D。

別墅

Herobear 發表於 16-11-7 19:25
我之前做過ftm
冇工人
勁忙,你有工人應該好d

我同你一樣、問題係點先搵到一份輕鬆冇壓力既工(emoji)

琥珀宮

如經濟冇大問題就做ftm 啦,其實香港都k 型社會,點解生左仔女自己湊要比人話?搵錢係身為香港人嘅首要人生目標,重要到連自己仔女唔理都係一件正常不過嘅事。樓主做嘅決定非常正確,不過建議自己都搵返d 興趣或勢藝,費時只專注係細路身上。我剛做左一個星期ftm, 剛巧又放緊聖誕假,其實真係幾忙,仲好勞氣,但勞氣完後又有點自責,因為從來冇點睇過佢做功課,寫字筆劃錯晒之餘,佢又唔識睇時間做功課,做得好慢,諗返細時雖然阿媽唔識英文,但起碼會督促我幾時要做完功課,其實咁細個真係要有個識教佢自學嘅人睇住,唔係只比飯佢食有個大人睇住咁簡單。

珍珠宮

畀面勳章

回覆 mandy952 的帖子

係,真係应該花多D時間比小朋友。香港現象 - 比工人湊,會被話依賴工人,吾盡媽媽責任; 辛苦D自己湊,又會比人話做咩吾做野?

禁止訪問

回覆:同老公商量後,會於明年三月辭職。

大宅

區二嫂 發表於 16-12-28 20:05
支持。加油!
我提早冇做了。已經做了全職媽咪兩星期,暫時都覺得ok!
有工人幫手,我們會舒服D。

我小朋友自閉+發展遲緩+零語言+零認知能力+冇社交能力

佢2歳半時我quit左份工自己train +感統訓練

一年半後佢追翻認知我又搵到工

未排到政府時比錢出去做私家訓練
燒銀紙唔做唔得

小心唔可以休多過二年,否則廢CV好難返職場

小朋友現在初小,名列前茅
一切也值得

wcpcelia    發表於 17-1-8 19:47

民房

我都係明年四月就會辭左份工,我囡囡而家一歲多,唔希望錯過成長時間,大家一齊加油,始終自己湊返可以緊貼bb進度

大宅

支持

大宅

回覆樓主:

有工人,老公夠養家,轉FTM 絕對係好事,尤其可以參與小朋友嘅成長。
注意: 有機會掛住以前分工?
同奶奶日對夜對Ok?

男爵府

回覆樓主:

作為過來人好支持你, 我仔k1發現special 即刻辭職,搵治療師做training, 每日都溫習治療師所教過既野, 由佢k1湊到上小2先出返黎做野, 好興幸遇到好多好好既治療師, 佢宜家同其他小朋友無分別, 非常值得。
我地大人只要肯做肯捱一定搵到野做, 但小朋友既黃金時間過左好難教得返, 比d心機同小朋友做訓練, 你一定得架

starrymama    發表於 17-1-9 23:34

大宅

kaka1128 發表於 17-1-9 21:46
作為過來人好支持你, 我仔k1發現special 即刻辭職,搵治療師做training, 每日都溫習治療師所教過既野, 由 ...

多謝你的分享。我已提早唔做了。係短短呢段時間,已覺得阿仔有小小進步。我會繼續努力!

別墅

支持你決定。
我都係同奶奶住,有工人都係請工人好D,避免因家務事發生磨擦。

大宅

回覆 區二嫂 的帖子

我覺得都好好, 因為請返工人幫手做家務。但事實係會冇乜安全感, 當自己和丈夫都爭吵的時候, 就會沒有安全感。好像得自己咁。當然, 無事無幹就好幸福添,又可倍小朋友成長或有規律些, 知道孩子的體質、習慣,病痛也少啲。 我本來係FTM有兩個囡, 但常常在家裡, 感覺好悶, 啊囡返了學, 由於沒有請工人, 所以有好多家務要做, 好唔慣。現在做緊Part-time, 老公也會分擔家務, 照顧小朋友, 暫時都可以。

男爵府

吾好介意我咁問呀,我想知道老公要大約揾幾多,老婆先可以吾做?

首頁

尾頁

跳至