親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嚟緊會去日本5天,住大阪,去京都丶奈良丶和歌山等地方,想問買JR Area pass化算嗎?3天5500yen, 4天6500yen
還是Kansai Thru Pass 抵?
請比意見

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

mmabc 發表於 16-11-10 21:26
嚟緊會去日本5天,住大阪,去京都丶奈良丶和歌山等地方,想問買JR Area pass化算嗎?3天5500yen, 4天6500ye ...
自己做下加減數計下,如果怕麻煩唔想計就唔好理平定唔平,買 pass 算。
以下網頁輸入頭尾站名就知要係邊到轉車,車資,車程等:

http://transit.yahoo.co.jp/

男爵府

shinku 發表於 16-11-11 09:54
自己做下加減數計下,如果怕麻煩唔想計就唔好理平定唔平,買 pass 算。
以下網頁輸入頭尾站名就知要係邊到 ...

Thx!

伯爵府

mmabc 發表於 16-11-10 21:26
嚟緊會去日本5天,住大阪,去京都丶奈良丶和歌山等地方,想問買JR Area pass化算嗎?3天5500yen, 4天6500ye ...

因為玩京阪神奈有很多慳錢的方法,所以一般這兩個PASS都不大機會慳到錢.如果想到慳錢,你必須配合個PASS去設計行程,例如用KTP由大阪一日去和歌山,一日去姬路,垂水,一日去高野山,那就一定會慳到唔少錢.

買PASS另一個目的是為了節省買車票的時間,但其實在關西用八達通比用PASS更方便,因為JR PASS和KTP不是種種交通工具都搭得,但關西八達通ICOCA卡基本上除了觀光用的交通工具外,其他都可以使用.

其實玩京阪神奈如果不太想去研究那些五花八門的PASS和套票,最好就是由頭到尾用ICOCA卡就算,不用煩.但如果有心想慳少少車錢,就要花些時間去鑽研一吓那些PASS和盡量用行程去配合,務求發揮出PASS慳錢的小字宙.

男爵府

jcctiu 發表於 16-11-12 13:50
因為玩京阪神奈有很多慳錢的方法,所以一般這兩個PASS都不大機會慳到錢.如果想到慳錢,你必須配合個PASS去設 ...

好詳細呀,感謝!

伯爵府

想請問那裡買 icoca咭?

子爵府

jcctiu 發表於 16-11-12 13:50
因為玩京阪神奈有很多慳錢的方法,所以一般這兩個PASS都不大機會慳到錢.如果想到慳錢,你必須配合個PASS去設 ...

jcctiu 想請教你,如果到下列景點睇紅葉可以用KTP嗎?
Day 1: 関西機場到森之宫民宿
Day 2: 森之宫去吉野山 or 高野山 (未決定)
Day 3: 森之宫去姬路城 + 箕面大滝,搬去難波民宿。
Day 4: 難波到瑠璃光院 + 高台寺 + 嵐山
Day 5: 難波至 rinku town outlet, 中午入機場

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 16-11-12 21:42
jcctiu 想請教你,如果到下列景點睇紅葉可以用KTP嗎?
Day 1: 関西機場到森之宫民宿
Day 2: 森之宫去吉野 ...
全部都可以用,建議DAY 2, 3, 4 DAY TRIP用會最抵.
KTP使用範圍可參考:
http://www.surutto.com/images/ticket/kansai_thru_pass/english/en_map.pdf

伯爵府

E_gold8806 發表於 16-11-12 16:25
想請問那裡買 icoca咭?

成人版可以在一般的售票機購買,但未買過的人通常會和HARUKA特價票一起在JR COUNTER買.如果酒店在京都,新大阪或天王寺,買這個套票就最適合.

子爵府

jcctiu 發表於 16-11-12 23:41
全部都可以用,建議DAY 2, 3, 4 DAY TRIP用會最抵.
KTP使用範圍可參考:
http://www.surutto.com/images/tick ...

多謝你的回覆,如果買3日pass,是買KAP還是KTP,好像兩張都可以用。

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 16-11-14 09:06
多謝你的回覆,如果買3日pass,是買KAP還是KTP,好像兩張都可以用。
JR的PASS只可以去到部份地方,只有KTP才可以免費去哂所有要去的地方.但用KTP你預咗要用多少少時間搭車,因為有些路線私鐵是不及得JR快,例如去姬路,如果坐新幹線,可以快兩三倍時間.

子爵府

jcctiu 發表於 16-11-14 22:00
JR的PASS只可以去到部份地方,只有KTP才可以免費去哂所有要去的地方.但用KTP你預咗要用多少少時間搭車,因為 ...

明白了,感謝!請問KTP是否不包近鉄?如何不去姬路城和嵐山,改去吉野山可以嗎?

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 16-11-14 22:49
明白了,感謝!請問KTP是否不包近鉄?如何不去姬路城和嵐山,改去吉野山可以嗎?
...
1. KTP大部份關西的私鐵都包,近鐵也不例外,但不可以搭特急.
2. 紅葉季節我會去嵐山和吉野山,姬路等下一次用JR PASS時再去.

男爵府

其實如果每日只搭來回一程,唔需要買pass

男爵府

jcctiu 發表於 16-11-12 23:41
KTP使用範圍可參考:
http://www.surutto.com/images/tick ...

請問Kansai thru pass 連大阪市內地鉄及京都市內巴士都可以用嗎?

伯爵府

mmabc 發表於 16-11-16 21:55
請問Kansai thru pass 連大阪市內地鉄及京都市內巴士都可以用嗎?
可以,但這兩樣交通費都唔貴,所以用KTP未必有著數呀! 都是這句,一般京阪神奈的行程不需要買KTP.

男爵府

jcctiu 發表於 16-11-17 01:43
可以,但這兩樣交通費都唔貴,所以用KTP未必有著數呀! 都是這句,一般京阪神奈的行程不需要買KTP. ...
thx thx. 我會去和歌山, 高野山, 京都,奈良等, 但每日都返大阪, 咁計埋好似KTP 平D咁, 唔知啱唔啱?

大宅

請問如果我回程由京都去關西機場,HARUKA + ICOCA特價票可以用嗎?

伯爵府

mmabc 發表於 16-11-17 09:55
thx thx. 我會去和歌山, 高野山, 京都,奈良等, 但每日都返大阪, 咁計埋好似KTP 平D咁, 唔知啱唔啱? ...
是呀,和歌山的巴士費不便宜,如果再加來回程南海鐵路,這天搭車最少要使3000YEN,KTP三日PASS平均價1733YEN,所以單這天已很抵用.另外來回程高野山也超過2000YEN,同日去京都,奈良則勉強可以BREAK EVEN.

伯爵府

犖媽媽 發表於 16-11-17 10:03
請問如果我回程由京都去關西機場,HARUKA + ICOCA特價票可以用嗎?
現在可以了,有ICOCA卡可以買回程特價HARUKA票.

首頁

尾頁

跳至