自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

thinkbefore 發表於 16-11-15 12:40
其實除左好細嘅狗之外,中型同大型嘅狗要發顛上嚟力量好大,我相信even 細狗、要去到發顛咬人呢個地步佢地 ...

大丹, 得個大字, 其實好乖好純.
不過好多香港人(怕狗既), 一見大狗已經驚; 所以我朋友養大丹都要戴口罩; 係怕左D途人....

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

好冇公德心,我是愛狗之人,

複式洋房

mini1204 發表於 16-11-15 12:43
不過好多香港人(怕狗既), 一見大狗已經驚; 所以我朋友養大丹都要戴口罩; ...

我好想養大丹,但我怕佢地壽命真係太少,我會好傷心,佢地真係牛高馬大但其實係最膽小嘅一群

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

大厦寫明唔比養,佢養,就已經可以投訴佢。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:同管理處投訴。

原帖由 mercurycc 於 16-11-14 發表
同管理處投訴。

珍珠宮

開心吸收勳章 醒目開學勳章

而家講犯例,無論隻狗有幾可愛,犯例就是犯例,明知幢樓唔可以養,都話之你,呢啲唔係衰格又係咩 ?

"女" 人做牛做 "馬" => 媽

翡翠宮

thinkbefore 發表於 16-11-15 12:45

我好想養大丹,但我怕佢地壽命真係太少,我會好傷心, ...
我隻貓洽到佢隻大丹死,
搶野食, 搶水飲, 搶床, 搶玩具, 搶主人

不過佢地細個跑少半日都唔掂; 破壞力驚人; 一定要出夠電先得.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

thinkbefore 發表於 16-11-15 12:40
其實除左好細嘅狗之外,中型同大型嘅狗要發顛上嚟力量好大,我相信even 細狗、要去到發顛咬人呢個地步佢地 ...
所以我是有疑問, 如果狗繩拉唔住, 有機會被chok走, 口罩就似乎不可以不帶了,
當然如果狗繩可以肯定有效控制狗狗, 口罩就可以說是多餘...

其實我觀察, 細狗通常惡過大狗, 大狗好多時讓著細狗

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 16-11-15 10:05

呢啲我即時報警告個狗主。

報警...........我估佢唔會企定定同你一齊等警察,咁點告呀?

複式洋房

tester5 發表於 16-11-15 12:57
所以我是有疑問, 如果狗繩拉唔住, 有機會被chok走, 口罩就似乎不可以不帶了,
當然如果狗繩可以 ...

我覺得發左顛嘅狗係好難控制到,但咁講我絕少聽到或見到大狗會發顛

去狗公園觀察,大狗就算無繩比細狗撩佢地蝦佢地,佢地都唔會有乜野嘅唔好反應,大狗同大狗玩就會忘形,佢地嘅咬嚟咬去唔係aggressive嗰種

男爵府

違契養狗,一定要業主立案法團肯堅持做嘢(處理)先得, 樓主唯有一直投訴, 否則講乜都無用。

男爵府

dogrescue 發表於 16-11-15 10:06
好有用既資料 唔該jm
我有個舊鄰居拖住隻大狗出家 路人又叫又閙
佢同我解釋佢隻狗係漁護處批准免口罩及 ...

隻狗要考試,真係唔多人有架!

男爵府

樓主你遇到嘅狗主好冇公德心,我以前住嘅屋苑好多人養大狗,佢地入lift前都會問下人怕唔怕狗,叫狗狗企去角落,大家相安無事。

珍珠宮

greenpea 發表於 16-11-15 13:02
報警...........我估佢唔會企定定同你一齊等警察,咁點告呀?

那位J M的case 係鄰居。
再者,放狗兇人,的確可以報警,警察會揾狗&狗主的,並不可以一走了之。

男爵府

其實養開狗日日對住自己隻狗,梗係知道隻狗嘅脾氣,梗係錫自己隻狗!但係無養狗而又怕狗嘅人,突然見到一隻龐大嘅,小朋友老人家驚都係出於自然反應啫!我唔養狗,又點會走去無端端查下香港有咩狗規定要帶口罩,我都好同情樓主,其實狗主做多少少,如果有其他人同𨋢,狗狗企埋牆邊,狗主用身擋一擋隻狗,咁樣心理上其他人都安心d!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 16-11-15 13:15
那位J M的case 係鄰居。
再者,放狗兇人,的確可以報警,警察會揾狗&狗主的,並不可以一走了之。
...

咁係鄰居都好啲,實捉到個衰人

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Monkeylily 發表於 16-11-15 08:44
我問問管理處,如果投訴失敗而又知係我,我驚佢報復
唔好意思, 如果狗主本身係該大廈業主, 咁點叫佢搬走呢?

公爵府

tester5 發表於 16-11-15 12:57
當然如果狗繩可以 ...

最惡係芝娃娃....

子爵府

cestlav 發表於 16-11-14 23:33
在香港只有四種狗隻外出必須戴口罩

這四種狗隻分別是:比特鬥牛犬(Pit Bull Terrier)、阿根庭杜告狗(Do ...

咁上次果隻好大隻叫藏敖,洗唔洗帶?
果隻十分之恐怖

珍珠宮

開心吸收勳章

mini1204 發表於 16-11-15 12:43
不過好多香港人(怕狗既), 一見大狗已經驚; 所以我朋友養大丹都要戴口罩; ...
其實唔養狗的人係分辨唔到狗的種類,狗主唔可以期望每個路人都知道自己隻狗的種類同埋係唔係有牌可以唔戴口罩/狗縄。

首頁

尾頁

跳至