家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友女, 因不知現在市面保險產品的價格, 考慮重整 ~ 女性, 45歲, 已婚, 無食煙, 無大病史. 有份人壽保, 1年要供12000元,
內容是每年7000元是危疾 + 一般醫療住院, 無門診, 中了危疾賠得10萬.
另外每年有2200元是買意外保, 意外死亡賠30萬, 包些意外醫療費和跌打.
另外淨的錢就是人壽, 好像死亡都是賠30萬, 儲蓄成份和現金價值都很小, 買了4年了, 現金價值都是得果幾千元 ~
以上全是港幣計 ~

現在問題來了..
1. 朋友想知 供這個數目 是否值得?
2. 有沒有同樣PLAN, 是供這個數目, 有更大或好D的保障~
3. 買邊間銀行或保險公司, 會好些?
請給予你們寶貴的意見, 急, 謝謝 ~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:關於人壽保, 急需你們的中肯寶貴意見 ~

保柏專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員立刻比到醫療意見~

唔似其他保險公司,掛羊頭賣狗肉,因醫保無肉食佣金底,AGENT ㄧ定狂Sell 妳公司其他高利潤產品(儲蓄保/基金),煩死~

保柏互通保額」計劃
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14562281

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

cheers88816 發表於 16-11-16 06:12
朋友女, 因不知現在市面保險產品的價格, 考慮重整 ~ 女性, 45歲, 已婚, 無食煙, 無大病史. 有份人壽保, 1年 ...
1. 值唔值好個人2. 只係睇你D保障數字及以佢現時狀況, 保障一定不足
3. 邊度好都好個人感覺
佢應該搵人重新計劃佢個保障計劃, 計算清楚所需保障額, 但唔建議停現有嘅單.

大宅

大力大力 發表於 16-11-16 08:19
保柏專做醫保,沒AGENT(少左成本)但有24小時CS服務,亦有熟悉醫療專業職員立刻比到醫療意見~

唔似其 ...
THANK YOU 你回答, 再請問保柏有沒有PLAN包危疾的? 謝謝 ~

大宅

katrinamama 發表於 16-11-16 09:56
1. 值唔值好個人2. 只係睇你D保障數字及以佢現時狀況, 保障一定不足
3. 邊度好都好個人感覺
佢應該搵人重新 ...
OK ~THANK YOU 謝謝你的意見 ~

複式洋房

大力大力 發表於 16-11-16 08:19

唔似其 ...

BupX 某幾個計劃只平些少,但賠唔足
錯哂,電話agent 一樣有佣收

可以拎哂咁多間保險公司賠償表比較先再決定
以為自己好聰明,自己walk in 買保險
到賠錢時自己比哂錢,瞓響病床或勞煩家人打hotline
最後冇錢賠,搵大力?

複式洋房

cheers88816 發表於 16-11-16 11:56
THANK YOU 你回答, 再請問保柏有沒有PLAN包危疾的? 謝謝 ~

有,Bupa 有中高端醫療計劃
包括移植器官,癌症治療...
不過只限實報實銷

跟危疾計劃有分別
危疾計劃係只要中左保單入面所列危疾
就有一筆現金賠償

禁止訪問

大宅

lcledward 發表於 16-11-16 13:25
有,Bupa 有中高端醫療計劃
包括移植器官,癌症治療...
不過只限實報實銷
謝謝, 你很實用的意見, THANK YOU ~

大宅

謝謝解答, 很詳細的分析, 十萬分多謝,
我朋友一般家庭主婦, 無嘜家庭負擔,
應偏向需要危疾和醫療, 那個方案,
但現時, 吾識人既話, 搵個好D agent真係好難,
只係買個時和交保費時, 才態度最好,
謝謝你寶貴的答案, 我再同佢分析下~

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:大力大力 發表於 16-11-16 08:19 保

原帖由 lcledward 於 16-11-16 發表
BupX 某幾個計劃只平些少,但賠唔足
錯哂,電話agent 一樣有佣收
我叫人唔使買保險,自己努力儲蓄更為實際~

這agent成日話無錢入院找大力~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

複式洋房

大力大力 發表於 16-11-16 21:51
我叫人唔使買保險,自己努力儲蓄更為實際~

這agent成日話無錢入院找大力~

保險嘅功能就係保障啲人未儲到錢時出事!

禁止訪問

複式洋房

kikiwi8 發表於 16-11-17 17:24
值唔值好睇你包D咩個人覺得危疾醫保,保柏做得比較好,佢既產品都包咗大部分既病痛,保額都足 ...

賠過就知好唔好

已刪除用户

男爵府

回覆樓主:

年紀大買term, 40 幾歲 5000幾蚊 100萬保障
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

禁止訪問

首頁