烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

要高身,謝謝。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

你通常用幾多隻蛋?點發?我煮菜要用蛋兩三隻就用大隻飲水mug, 再用筷子或發蛋個whisk打。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

翡翠宮

開心吸收勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

rose-mag 發表於 16-11-18 13:42
你通常用幾多隻蛋?點發?我煮菜要用蛋兩三隻就用大隻飲水mug, 再用筷子或發蛋個whisk打。
...

終於有人覆我,謝謝你
我係要黎整蛋糕,發蛋白既,太矮既碗會彈到周圍都係,所以想請教你地邊度可以買到高身既靚碗。

翡翠宮

rose-mag 發表於 16-11-18 13:42
...

唔記得打,我發5隻蛋白啊

大宅

回覆樓主:

家品店買大的不銹鋼兜, 最好偏圓底不要平底(平時用來洗菜), 或者大玻璃兜, 通常整蛋糕要兩個兜。找不到就去上海街

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

好耐之前去宜家買兩個不銹鋼mixing bowl,個口大約8吋闊,用左十幾年了。整蛋糕整餸都係用佢。

翡翠宮

abObu 發表於 16-11-18 18:17
家品店買大的不銹鋼兜, 最好偏圓底不要平底(平時用來洗菜), 或者大玻璃兜, 通常整蛋糕要兩個兜。找不到就 ...

thanks

翡翠宮

goo_littlebb 發表於 16-11-18 19:14
好耐之前去宜家買兩個不銹鋼mixing bowl,個口大約8吋闊,用左十幾年了。整蛋糕整餸都係用佢。
...

我有搵過宜家,佢有膠既,請問可唔可以用黎用電動打蛋器發蛋?係咪會好快花晒?

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Stone2007 發表於 16-11-18 20:57
我有搵過宜家,佢有膠既,請問可唔可以用黎用電動打蛋器發蛋?係咪會好快花晒?
...

我個不銹鋼兜照用打蛋器呀

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Stone2007 發表於 16-11-18 16:38
終於有人覆我,謝謝你
我係要黎整蛋糕,發蛋白既,太矮既碗會彈到周圍都係,所以想請教你地邊度可 ...

噢,咁要用打蛋器打蛋白就要用大隻兜,杯唔得啦,我有兩隻大兜,一隻膠一隻不鏽鋼,兩隻都用過整蛋糕糊發蛋白,冇咩分別,係用不鏽鋼就嘈d, 普通家品店都有得賣。

翡翠宮

goo_littlebb 發表於 16-11-18 21:11
我個不銹鋼兜照用打蛋器呀

不鏽鋼我知可以,膠又得唔得呢?

翡翠宮

rose-mag 發表於 16-11-18 22:56
噢,咁要用打蛋器打蛋白就要用大隻兜,杯唔得啦,我有兩隻大兜,一隻膠一隻不鏽鋼,兩隻都用過整蛋糕糊發 ...

膠既照用電動都無問題?如果係我就去宜家買膠既

王國長老

Stone2007 發表於 16-11-18 23:14

我唔覺有問題,用咗好多年啦,不過金屬洗起上嚟容易d乾淨d, 膠有油份就好似洗極都唔乾淨咁,所以近年我都用不鏽鋼果隻多,膠兜就用嚟撈沙律。

王國長老

Stone2007 發表於 16-11-18 23:14

我唔覺有問題,用咗好多年啦,不過金屬洗起上嚟容易d乾淨d, 膠有油份就好似洗極都唔乾淨咁,所以近年我都用不鏽鋼果隻多,膠兜就用嚟撈沙律。

翡翠宮

rose-mag 發表於 16-11-18 23:19
我唔覺有問題,用咗好多年啦,不過金屬洗起上嚟容易d乾淨d, 膠有油份就好似洗極都唔乾淨咁,所以近年我都 ...

謝謝解答

伯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

我早兩日係一田買左隻膠既,日本製造,$28一隻,我都係要嚟做蛋糕打蛋

首頁

尾頁

跳至