自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:成日都話返工唔開心, 有冇JM返工好開心?

以前跟個法國佬做野,人工ok,公司又注重員工做得開心,生意好會請員工去旅行。老闆超好人,做野手頭上工作基本上就自由活動,細office 好自在,日日casual wear 無王管 不過老闆老左後換左個衰既,仲比佢炒埋
而家分工就美資大行,人工好滿意(仲有啲喜出望添)同事又好,福利都幾好,希望可以做到退休

大宅

回覆樓主:

宜家份工唔多人老闆同事都好好做得好開心,之前份工少少人但成日都唔開心

男爵府

我好鍾意我公司架,冇壓力,準時放工,上司老闆都好好,每年有一次坐飛機旅行,人工都ok,每年大約有14-15月糧,一年18日大假,啲同事又好好,冇明爭暗鬥,所以我做左21年喇,仲要係度識我老公

子爵府

畀面勳章

回覆 gloriatutor 的帖子

可能你D朋友心諗你快D轉工, 咁你公司就有空缺可以比佢地, 如果又唔洗OT 工作量OK 人事OK 又Free, 重點高人工又真係唔錯喎, 不過襯後生都仲可以轉換下環境爭取多d機會, 加油呀!

***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

伯爵府

2024年龍年勳章

我做緊呢間公司有80%滿意

包lunch, 準時收工, 如有事可以遲返, 早走, 放假, 只要單聲就可以
寫字樓有7個同事, 算係好感情
老闆日日都會返公司, 但好小理公司野, 基本上我地7個搞掂

20%唔滿意係人工偏低
好適合d 有小朋友既c9(如我)同冇鬥心既人做
我~好~幸~福~呀~

大宅

我而家做緊呢度都幾好架,冇咩嘢做,準時放工,同老細又夾到,佢係外國人,冇咩架子,有時無啦啦走入去同佢吹水吹成半粒鐘一粒鐘都好閒.....
過時過節,冇得收早的話,問下問下佢又肯比你走,無啦啦講下又放你一個星期六(我地仲係5.5日工),年尾又會全公司去玩去食,有時冇晒假命要去亞仔學校,佢都就咁比我放唔洗扣錢....都叫做過得去....

子爵府

Gloria22sen 發表於 16-11-18 15:35
大公司先衰,人多是非多,又搞小圈子,真係好鬼煩~

大公司, 大家爭升職, 明爭暗鬥講是非, 笑裡藏刀。
好在我講到明唔升職, 大家以為我係富婆, 冇人理我, 我先至可以係公司活得快樂又自由

子爵府

畀面勳章

回覆 chunkiuBma 的帖子

咁依加仲同C6一齊做? 咁幾好喎, 好工難求, 好老闆更難, 羨慕你了!
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

琥珀宮

畀面勳章

雖然都會唔想返工,但都算開心,份工又幫到人

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

回覆 milk323 的帖子

好羨慕你呀, 之前見工時有HR問我, 點解成日轉工, 我心諗做得好就唔洗轉啦, 況且我仲後生, 唔通唔岩繼續做咩, 我好老實咁答HR 我話, 如果有份岩既工我都會長做唔會輕易轉工, 耐何剛出社會工作幾年, 一直預到好一般既公司, 成日都唔開心要轉工, 邊個唔想安安定定做好一份工, 唉~!自己都覺得煩。

男爵府

Tingche 發表於 16-11-18 16:06
回覆 chunkiuBma 的帖子

咁依加仲同C6一齊做? 咁幾好喎, 好工難求, 好老闆更難, 羨慕你了! ...
我老公十幾年前我地仲未結婚已經冇做喇,兩個同一間公司唔係咁好

公爵府

回覆樓主:

我都 ok

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

Tingche 發表於 16-11-18 16:05

可能你D朋友心諗你快D轉工, 咁你公司就有空缺可以比佢地, 如果又唔洗OT 工作量OK ...
係呀...公司就係爭緊d career prospect如果唔係我都唔想走...做左十年八年果d既得利益者都上晒位....佢地應該真心覺得荀工...

但其實我公司請人請好耐先請到...我成日覺得有空缺都好難請到我d同事....
我果陣其實係識人先入到黎做 (我以前跟過我上司做過幾年野....機緣巧合下我上司打返比我, 問我有冇興趣黎公司幫佢手....但我呢位上司而家已經冇做)

水晶宮

我份工幾開心,但人工唔高
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

畀面勳章

回覆 咩都唔識 的帖子

如果真係C9, 或者唔係主要家庭支柱既真心唔錯, 至在有時間照顧屋企仲好喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我80%滿意

大宅

我番工都做得開心。番工冇咩壓力, 完全唔使OT, 公司近屋企只係隔2個站,同事之間相處好好, 有咩事都會大家互相幫忙

老細俾好多機會我去試唔同範疇既野, 對我亦好有信心, 唔會過問我做緊D咩同點樣做, 基本上我做D咩都唔需要去拎APPROVAL.....人工OK, 幾個月前升左職, 多左出TRIP開會, 14日大假, 雖然唔算勁多但都叫夠用, MEDICAL住院意外包埋小朋友, 年中慳唔少, 仲會俾機會我地報COURSE進修公司俾錢

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我而家返工好開心呀。成個office 6個人。阿經理先整走個主管。再整走個主任。下一個到我下星期收信。我而家唯有好仔細咁慢慢做好我份工啦~

子爵府

畀面勳章

香港市道, 真係人人都轉工為既係尋求更多機會 希望你黎緊轉倒份好工啦!

首頁

尾頁

跳至