自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

畀面勳章

回覆 fuhk 的帖子

點解你會知自己下個星期收信既, 佢想全部野自己做哂呀, 好偉大呀!
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

大宅

Tingche 發表於 16-11-18 15:48
回覆 applepanman 的帖子

同事好就最好, 唔好都唔緊要, 老闆對你好, 其實已經無敵 ...

唔記得左講公司同屋企距離只係行15分鐘既路程
所以每日可以訓晏D同好快就番到屋企

公爵府

引用:回覆+milk323+的帖子好羨慕你呀,+之前見工

原帖由 Tingche 於 16-11-18 發表
回覆 milk323 的帖子

好羨慕你呀, 之前見工時有HR問我, 點解成日轉工, 我心諗做得好就唔洗轉啦, 況且我仲 ...
我份cv其實都算jumpy 架,近年既工作都唔過2年,我都老實同HR 講,唔係我想jumpy ,一係就公司唔好,年年appraisal 都講到我幾好幾好但人工唔加,叫我等下年,信你一年唔兌現,仲等你第二年咩?有時唔係我想走,但有啲野又唔到我控制,公司reorg、老闆換馬呢啲我都唔想。際遇呢啲野,時也命也,只要合適既時間遇到合適既機會,一拍即合,大家開心。

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

Tingche 發表於 16-11-18 16:42
回覆 gloriatutor 的帖子

香港市道, 真係人人都轉工為既係尋求更多機會 希望你黎緊轉倒份好工啦 ...
唉但有時好矛盾...我想搵一份係返工時好challenging, 但又唔想OT好多...
即係返工果陣可以忙d可以chur d, 但放假就唔好要做公司野果D...
好似好難搵到咁....

我都in左幾份...有一份又係好hea既聽落, HR都主動講佢地6點就放工, 冇人OT, 又話好flexible點點點, 我睇間公司, 同埋佢地interview process, 我都感覺到佢地真係hea....我就會諗, 既然又係hea咁點解我唔留返係而家公司?? 同埋傾計過程我估佢地都feel到我係想take more responsibility果d, 所以大家都唔太夾。

另一份就係勁chur既....見工時HR同team head都講明話份工好chur, 星期六日做野在所難免, peak period可能要做到好夜, 仲問我怕唔怕唔慣...又問我而家公司chur唔chur要唔要OT之類....其實in完自己都有點擔心自己係唔係真係想要呢d工呢.....當然我都係想試既, 但無奈我冇相關工作經驗, second in時個team head就好老實講話其實想請個多d呢方面經驗的同事...咁我應該係衰左 (不過有d嬲就係明知我冇related exp做咩仲叫我黎sec in....first in見HR時suppose已經知.....)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 HiPP勳章(1) HiPP勳章(2)

只能說句,我其實一D都唔岩做文職

水晶宮

其實我返工都開心, 因為大部份同事都同我好FD, 日日又無咩做, 日日食下野, 由朝上網上到黑, 到年尾開始有人工加, 出雙糧花紅, 然後去旅行

唯一最衰就係有一個PK卑鄙小人臭八婆, 成日攪事玩野攪我, 我唔理, 照爆佢

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

Tingche 發表於 16-11-18 16:43
回覆 fuhk 的帖子

點解你會知自己下個星期收信既, 佢想全部野自己做哂呀, 好偉大呀!

因為佢叫個主任下星期一定要返工做見證人俾辭職信我。而阿主任都係因為俾佢整所以下個月會調職。所以阿主任知道後就即刻通知我囉~

經理好叻叻叫主任幫佢手做月尾啲文件囉~
又好叻叻咁請咗個人月尾返工囉~

好想知到月尾我同主任唔理佢再加埋個新人 no show 佢會點拆囉!

我而家

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

唔可以話好開心...但返工係無壓力

基本上由早上九點開始到6點都無咩野做
主要係上網,睇戲,睇MYTV,網購下咁...
HEA 住10點先叫真正開工,之後就同同事HEEHE HAHA 又到LUNCH。

吹多陣水又放工。

同同事關係唔係差但係咪朋友就有保留。
基本人每人8小時對住佢地最多,同佢地都有傾有講有吹

同埋我地無咩人事鬥爭,大家都好樂於坐定定等雙糧花紅飛埋黎。
零OT,日日彈閘無人會話你。

一到六點半已經走左9成人。

所以我無轉工意慾,至於加人工呢...每年都有加,但唔係話好多。
唯有同自己講叉電、煲劇都係公司,當我還比你~

男爵府

Tingche 發表於 16-11-18 15:25
有冇好滿意或者都有70-100% 滿意自己公司? 或者你知道有朋友公司做得好開心? 可唔可以暗示下咩公司對員工好 ...

都有85%滿意度啦。

主要係經理怕左我,唔鬼理我,亦唔會叫我做野。

上司好好人,又做得野,唔A字膊。

同事都唔差,唔難相處,個別幾個好講得笑。

番工唔遠、人工Ok、雙糧花紅、穩定到爆,可謂退休之選。

15分扣在間中會有d客同判頭怪怪地,但唔緊要,有大佬(上司)自動頂

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:有冇好滿意或者都有70-100�意自己公司

原帖由 Tingche 於 16-11-18 發表
有冇好滿意或者都有70-100% 滿意自己公司? 或者你知道有朋友公司做得好開心? 可唔可以暗示下咩公司對員工好 ...
都80% 架

水晶宮

畀面勳章 環保接龍勳章

我鐘意我既然工作(切野,執餐),同事相處都ok,唔鐘意高層同老闆(成日改嚟改去加用人不善)

子爵府

畀面勳章

回覆 shannon_fky4186 的帖子

睇黎你份工好就好在主要係你上司對你好, 同肯為你頂, 好難得呀!
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

Tingche 發表於 16-11-18 15:52
回覆 chowqv 的帖子

全職炒散? 我以前中學時期都做過暑期, 5-6年前已有$5X 人工, 依加咩價位? ...

視乎你做咩位啦。
少過$60,我多數唔做。
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

Tingche 發表於 16-11-18 17:27

睇黎你份工好就好在主要係你上司對你好, 同肯為你頂, 好難得呀! ...

都係咖。

我換過上司咖喇,呢個係呢間公司第2個lu。我前前後後做4間公司,d上司都係同一類人,真係整定咖!

子爵府

畀面勳章

我就唔係呢個命水喇, 我做過三間公司, 三間都各有性格, 有D好好, 有D好衰, 你真係好運呀

男爵府

我,雖然忙但係好鍾意份工,每日返工都好開心,放工雖然好累但有做完運動個種累得來開心既感覺

大宅

回覆樓主:

我,幾開心,同事關係好好,相處融洽,無小圈子,私底下會約出去玩,舊同事都間唔中番黎探班,上司就一般啦
缺點就係人工低,無福利

公爵府

畀面勳章

回覆樓主:

成日同同事吹無謂水

大宅

I9528 發表於 16-11-18 15:58
85分
最主要係,上司認同自己付出嘅努力,又唔會 A 字膊

有上司認同真係好緊要,好影響心態

琥珀宮

畀面勳章

Guppy_fish 發表於 16-11-18 18:43
有上司認同真係好緊要,好影響心態

啱呀
我份工好大壓力,但已經轉化成動力,有時又可以工作中娛樂,老細知我地玩得有個譜,隻眼開隻眼閉,甚至有時唔聲唔聲放低盒餅,叫我地玩完就食嘢,义下電,有呢種老細,係幸福

首頁

尾頁

跳至