懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

上星期去健康院覆診, 由9am等到1130am先走得, 個醫生木無表情, 見左我30秒都唔知有無, 只係按左我個肚一下, 同聽左bb心跳3-5秒, 之後講左兩句: "子宮size正常, bb有心跳, 你可以出去約下次時間". 廢到不得了, 好嘥時間呀. 反而d姑娘幾好. 佢地話只係第一次去健康院係由醫生摸肚, 之後就會係姑娘摸. 後尾去登記處度約時間唔知點解等左成半粒鐘, 但成個登記處係無人架喎! 搞到我之後返工趕到死.

我會響私家生, 諗住keep住睇政府當back-up, 但佢地真係好廢喎, 我想問下, 可唔可以唔次次去覆診, skip兩三次咁架? 因為而家大約6wk睇一次, 遲d會4wk或2wk睇一次, 可唔可以遲d先去睇番? 姑娘話30wk飲糖水係個個都要做, 咁我可唔可以而家唔去覆診, 到咁上下先叫佢幫我約30wk飲糖水? 或者有咩唔妥先去睇番?

子爵府

推下先~ 我都好想知,...
次次返健康院都覺好浪費時間..
但自己又係政府生, 所以都KEEP係冇話唔去mouth:

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我試過唔記得咗去健康院產檢, 打電話問番, 個護士都係叫我下個星期同一時間去番就可以. 所以我諗應該skip幾次都問題嘅, 佢地唔會reject你覆診嘅.
齋產檢只係摸肚都真係冇咩用. 如果去開覆診, 不妨叫護士寫紙俾你報名參加產前運動班, 我自己覺得仲有用.

男爵府

我快12wk, 排左醫院 (walk in), 12/30先1st 檢; 12/8 度頸皮. so far 未去過健康院. 有睇開c+. 醫院物都未做過, 又冇叫我去健康院. 係d bk sis度先知.
c6仲話屋企付近有間. 不過同事話當年佢找家人排籌, 再請假去...見你地講得咁行, 好似唔洗去.

男爵府

我佗兩胎都係去過一次健康院檢查因為去左冇用,我自己都係去私家同威記檢查。

子爵府

我就去過威記check過2次, 打後佢就叫我去返健康院keep住check bb就ok咁, 上次威記俾埋張過左預產期入院吹生封信我, 咁其實我係米打後都可以唔曬再去健康院到生個時直接去威院就得既啦?

大宅

我試過連續3星期無去,都無問題.

珍珠宮

好媽媽勳章

skip唔係唔得, 但係, 我就覺得唔怕一萬, 至怕萬一, 萬一你大肚中後期有D特別野 (touchwood), 例如高血壓, 胎盤低, bb有特別問題, 想改番去政府生, 但係, 醫生check番你的record, 空白一片, 唔知你最近血壓幾高, 有無蛋白尿, 最後蝕底的係你自己.

別墅

多謝各位的意見, 其實我係想skip晒健康院的覆診, 只響30wk時返去飲糖水, 同touch wood有咩麻煩野去番政府跟, 咁得唔得?

因為要返工, 去健康院真係好嘥時間!

子爵府

原文章由 bobg 於 08-12-2 10:20 發表
多謝各位的意見, 其實我係想skip晒健康院的覆診, 只響30wk時返去飲糖水, 同touch wood有咩麻煩野去番政府跟, 咁得唔得?

因為要返工, 去健康院真係好嘥時間! ...

其實24周之前都係六個星期先檢一次, 24-28就四個星期先檢一次! 係到28-30周先兩個星期一次叫做密d! 到36-40周你都放產假啦, 到時一個星期一次就唔洗請假!

你請半日啫, 為咗多個保險, 唔好嫌嘥時間啦!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我都係喺私家生同keep住睇私家, 所以我會睇三兩次政府就算...一定唔會6wk比佢用鴨咀鉗一次啦!!

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果你話比姑娘知你有睇開私家, 佢會叫你攞番d報告比佢keep record 就ok了.

原文章由 jaycee_mami 於 08-12-1 19:19 發表
skip唔係唔得, 但係, 我就覺得唔怕一萬, 至怕萬一, 萬一你大肚中後期有D特別野 (touchwood), 例如高血壓, 胎盤低, bb有特別問題, 想改番去政府生, 但係, 醫生check番你的record, 空白一片, 唔知你最近血壓幾高, 有無 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

i dont think it is嘥時間wor~~覆診more secure ma!!
they wont用鴨咀鉗every time ga!

水晶宮

of couse, you can
my friend same as you
just delay the date , if they ask you 6 week,
you can change to 8 week or 9 weeks

coz at the end you will go to c+ delivey
so no problem ga, you will go to c= check up right

別墅

好媽媽勳章

原文章由 hellomiffy 於 08-12-2 13:45 發表
i dont think it is嘥時間wor~~覆診more secure ma!!
they wont用鴨咀鉗every time ga!

請問鴨咀鉗是用來檢查什麼 ? 因我在廣華一次都未用過

子爵府

原文章由 kws2007 於 08-12-2 14:45 發表

請問鴨咀鉗是用來檢查什麼 ? 因我在廣華一次都未用過

是用來檢查陰道的, 用來打開你陰道多一點, 方便醫生伸手入去check, 我係第一次在瑪嘉烈檢查時做的, 會有一點點痛, 但仍可接受, 為的是確保你的陰道可以生產!

首頁

尾頁

跳至