自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

貓頭雀 發表於 16-11-29 00:58
例如住大澳? 車程也要50分鐘才出到東涌, 還要前往有產科的醫院... 該區應該是要去瑪嘉烈。
仲有長洲之類 ...

除咗打999,大澳沿海線,急出去東涌應該call快艇15分鐘到,去大嶼北醫院係小炮台附近碼頭上岸,車程唔使兩分鐘。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

啊~

從來沒諗過呢個問題,原來真的要坐直升機去醫院生仔

幾有趣,但如果遇到咁 Q 打風直升機唔飛得咁點算!?

男爵府

咁又唔好咁講,生仔急起上嚟call白車都係有需要丫~
不過,離島就坐直升機適合過白車咁解啫~
因為我諗call 999時都無話可以order 白車定直升機既,都係睇地點決定吧?

P.S.我識得有人call白車去醫院,結果真係喺白車上生b, 如果佢地自己搭車去就⋯

伯爵府

回覆樓主:

直升機或水警輪
不過白車會先將你由屋企送去島上診所,醫護人員會評估咗你嘅情況先決定等唔等得
如果日間未必會係直升機

我都30w+啦,唔知到時會唔會坐直升機呢

子爵府

引用:啊~從來沒諗過呢個問題,原來真的要坐直升

原帖由 greenpea 於 16-11-29 發表
啊~

以前想過住離島
都為医療問題放棄了。

大宅

貓頭雀 發表於 16-11-29 01:34
咁坐白車去生仔都會比人鬧, 更何況坐直昇機呢。
完全超出了我的認知
...

直昇機平時無任務都會飛一飛郁動下機件的

珍珠宮

brindlewin 發表於 16-11-29 09:06
除咗打999,大澳沿海線,急出去東涌應該call快艇15分鐘到,去大嶼北醫院係小炮台附近碼頭上岸,車程唔使兩 ...

臨盤仲坐快艇?得唔得架?會唔會chok到飛起???? ?

侯爵府

回覆樓主:

例如長洲甘是有醫院(睇街証果D),但唔係專科,所以島上居民有緊急醫療,醫生係call直升機送病人,出去港島區醫院治療。而唔係只送大肚女士

子爵府

牛年勳章

ninjarabbit 發表於 16-11-29 08:23
我兩個住南丫島既朋友都係坐直昇機去瑪麗生。

其中一個第一胎未識分係咪作動,結果坐完直昇機之後自己坐船 ...

~~最鍚我個寶貝仔仔~~

子爵府

又真係冇諗過住離島如生小朋友係坐直昇機.. 長知識了~~

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

長知識

子爵府

我朋友住長洲,佢搭直升機去生仔

男爵府

zaba 發表於 16-11-29 13:45
直升機或水警輪
不過白車會先將你由屋企送去島上診所,醫護人員會評估咗你嘅情況先決定等唔等得
如果日間未 ...

jm生左之後可唔可以上嚟開post分享一下啊?
真係10個趣啊

子爵府

回覆樓主:

可以坐直升機 ,我都吾知

子爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

長知識了

珍珠宮

薯圈 發表於 16-11-29 15:54
臨盤仲坐快艇?得唔得架?會唔會chok到飛起???? ?

咁打正風/衝大浪都唔得,但另一方面諗又可能分下心唔覺得咁痛

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mielmiel 發表於 16-11-29 01:03

我娘家在梅窩,我有朋友真係用直升機去醫院生仔,不過十 ...

我7年前生bb時,個鬼婆都話住梅窩,坐直升機去qm生,佢係產前房周圍話比人知,好開心咁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

greenpea 發表於 16-11-29 09:24
啊~

打風既話可能係救護員接生左先,等風停左再送院個話

子爵府

育兒性格勳章

pomanlife 發表於 16-11-29 20:10
我7年前生bb時,個鬼婆都話住梅窩,坐直升機去qm生,佢係產前房周圍話比人知,好開心咁
...

係我都會周圍開心share

彩鑽殿

wife 發表於 16-11-29 18:13
我朋友住長洲,佢搭直升機去生仔

長洲嗰啲大島還好,但好似吉澳,荔枝窩呢d小島,如果有病有痛,島上唔知有冇救護站添

首頁

尾頁

跳至