懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

之前自己係呢個forum想搵多啲關於荃灣港安醫院開刀生的資料,但就唔太多。所以我自己終於完成了,所以想寫篇update的資料比以後有需要的媽媽參考。

原本的我係決定港安順產的,但在最後兩次產檢時發現囡囡太大隻(7.1磅之後一星期覆診8.2磅)及臍帶纏頸問題,醫生擔心囡囡太大隻會"肩難產"所以建議我開刀。之後我們約了四日後就開刀了。

我係星期日上午09:00開刀,所以醫院要求前一晚20:00前入院準備。入院先去G/F進行入院登記及交按金($20000/所有費用都可用信用卡),之後就上12樓見姑娘。
到12樓後姑娘會解釋各項收費,例如剪臍帶,影相,住房等等。再之後就去揀房(我揀了二人房但upgrade了去單人房,所有upgrade是不會影響原來揀房的收費,意思係:如揀二人房醫生收費及所有其他收費都只會收二人房,唔會變單人房收費的。另外單人房係每晚都可以有一位成人留宿)。揀完房,就會去另一邊進行一般checking和抽血(因為需要配血)及有姑娘幫你剃毛並將入院的產後用品套裝比你(套裝有:衛生巾一包,網褲一包,沖洗樽,床墊一包/另外還有一包個人日用品送 :有牙膏牙刷,沐浴露,洗頭水,梳等等),攪完晒就會返房。到房後,姑娘會將手術袍及手術室用品比你,並簡單講解明天手術安排。

早上7:00姑娘會入房量血壓及比中和胃酸藥水你飲,08:15要著好手術袍係房等(如老公陪產要7:30前到醫院),08:30手術室姑娘上黎推你落手術室了,到了手術前房,麻醉師會同你講麻醉風險簽文件,醫生亦都有黎打聲招呼,之後就正式入手術室了。不用十分鐘已經攪掂被麻醉了(我是半身麻醉,針是打入脊椎),再之後也是不用十五分鐘,醫生已經開刀及攞了囡囡出來了,好快手(如老公陪產的話,會係麻醉師攪掂後,老公先可以入和bb出生後,老公就會跟著bb一齊走,上bb房了。因為我老公有揀剪臍帶,所以會係bb房進行並有姑娘安排影相)。餘下大概半小時就聯針,清胎盤,按惡露按子宮,就再推去復甦房了。大概半小時觀察完就反自己房了。

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投

恭喜你。

複式洋房

回覆 kityee1127 的帖子

Woo ~恭喜你!我今天都係去見醫生決定順產定開刀,同你一樣去港安,多謝你分享!

別墅

回覆樓主:

你地都要加油呀!

複式洋房

多謝分享!請問醫院有無束腹帶?埋單總共幾多?我會2 月係港安順產, thx !

別墅

car1211car 發表於 16-11-29 14:51
多謝分享!請問醫院有無束腹帶?埋單總共幾多?我會2 月係港安順產, thx !
...

有束腹帶$220我覺得好用。我總埋單$98500(其中有1萬係呀囡心跳有點問題的檢查及兒科心臟科醫生費)

複式洋房

我今晚已安排好十二月五號開刀,同你一樣時間,心情有啲緊張,麻醉支針痛嗎?請問你聯完針幾時可以落得床丫?因為自己好擔心之後復原傷口等等問題⋯⋯

別墅

Keita 發表於 16-11-29 21:46

我今晚已安排好十二月五號開刀,同你一樣時間,心情有啲緊張,麻醉支針痛嗎?請問 ...

放心,要輕鬆。支麻醉藥針有點痛,但好快。而個傷口張醫生手勢好好,我第二日上午拆晒尿喉及豆,下午已經落床了。係落床痛一下,忍一忍就可以了。

別墅

多謝分享 好有用 我1月頭都會係港安開刀 想問一下 插尿喉痛唔痛?可唔可以要求麻醉後先插呢?我都未做過手術 好驚

別墅

bbchuchu_siub 發表於 16-11-30 20:37
多謝分享 好有用 我1月頭都會係港安開刀 想問一下 插尿喉痛唔痛?可唔可以要求麻醉後先插呢?我都未做過手 ...

我的尿喉係麻醉後先插的,但唔係我自己要求。我諗一般都會麻醉後先插卦,而我係政府醫院都試過插尿喉,不是太痛的放心,反而拆的時候,個姑娘鬼死咁粗魯,仲痛過插

別墅

kityee1127 發表於 16-11-30 22:02
我的尿喉係麻醉後先插的,但唔係我自己要求。我諗一般都會麻醉後先插卦,而我係政府醫院都試過插尿 ...

多謝回覆 我聽過之前有JM說麻醉前插會好痛 有啲驚

複式洋房

回覆 bbchuchu_siub 的帖子

我生佐了!成功,傷口唔太痛,醫生手勢好好!尿喉除嗰陣有少少唔舒服,正常ga!

別墅

Keita 發表於 16-12-5 23:20

我生佐了!成功,傷口唔太痛,醫生手勢好好!尿喉除嗰陣有少少唔舒服,正常ga ...

恭喜晒呀!

別墅

回覆樓主:

我好傻,其實我影咗啲相要係呢度post,但唔記得咗,現在有冇JM做需要睇?如果有我先post la....

別墅

Keita 發表於 16-12-5 23:20

我生佐了!成功,傷口唔太痛,醫生手勢好好!尿喉除嗰陣有少少唔舒服,正常ga ...

恭喜

大宅

你好,首先恭喜你同BB女.
我諗住4月喺港安開刀,想有D問題請教你:
1)要早幾多個月去醫院訂房同落訂?
2)落幾多錢訂? 因應我揀房去比?
3)訂房時係咪要揀埋咩房? 訂埋日子&時間? 因為我要等師傅擇日子&時間.
4)你話總共用左大約9萬幾,其中1萬係BB檢查費. 請問你個醫生開刀幾多錢? 我想預番個budget. 我個醫生話收$23000,但最終埋單唔知應該預幾多先啱呢?
5)醫生費係另外比醫生定醫院一次過計哂先比? 全數都可以收信用咭?

唔好意思,我第一胎,咩都唔識. 麻煩指教

別墅

yan1101hk 發表於 16-12-8 18:09

你好,首先恭喜你同BB女.

多謝呀!
1. 落訂,你可以做晒結構後先都未遲。
2. 訂金$3000,咩房都係。
3. 落訂唔需要揀房住,係入院當日先揀房。但日期及開刀時間,係你要同醫生夾,之後由姑娘幫你訂的。
4. 我個收費係二人房(free upgrade單人房)我醫生收費$29000,麻醉師收費$9000,醫生巡房$7500,兒科醫生$7500,二人房$31800 ,囡囡心臟醫生收費$10000 + 雜費。其實你可以問你醫生攞張收費表,裡面應該有埋兒科收費及麻師收費,之後加埋醫院房收費,同埋一些藥費,膳食費就可以預算了。
5. 所有收費可以用信用卡,入完當日登記時要比$20000訂金。出院時醫院會收所有費用,唔需要自己分開比醫生的。

希望解答到你,如果有咩問隨時問,我ok的。祝一切順利。

大宅

等我下個月去產檢時問下我醫生先. 唔該

別墅

回覆:我的荃灣港安開刀生囡記

請問港安用邊隻牌子既束腹帶?thanks

別墅

nichosin 發表於 16-12-12 23:45
請問港安用邊隻牌子既束腹帶?thanks

sorry呀,因為姑娘攞入黎時,我冇留意,一拆就立即幫我戴好,但幾舒服的。我之前想自己買定,但又唔知啱唔啱傷口用,所以最後都係決定入醫院買了。

首頁

尾頁

跳至