家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

年頭做左零存整付儲了大約350k, 就快到期,下年打算每個月儲4萬

想問下有甚麼其它低風險投資可以做 for 已儲的350k?
而下每計畫每個月4萬,又有甚麼投資可以做,是否繼續零存?

p. s 不會做多過兩年的plan(包括insurance)

男爵府

kulumiwumi 發表於 16-11-30 23:05
年頭做左零存整付儲了大約350k, 就快到期,下年打算每個月儲4萬

想問下有甚麼其它低風險投資可以做 for 已 ...

買企業債你又唔夠錢,買儲蓄保你又唔想擺5年,諗唔到喎......

大宅

畀面勳章

oliloo 發表於 16-12-1 19:28
買企業債你又唔夠錢,買儲蓄保你又唔想擺5年,諗唔到喎......

係囉,儲蓄嘅一般都5年,除非咁啱有推廣先有機會遇上短期。

男爵府

一筆過買bond,買到期兩年果d

呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:Quote:kulumiwumi 發表於 16-11-30 23:05

原帖由 tmacho 於 16-12-02 發表
一筆過買bond,買到期兩年果d
加息週期仲買,分分鐘賺息蝕價~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

大力大力 發表於 16-12-2 08:47
加息週期仲買,分分鐘賺息蝕價~

渣到期影響不大,渣到期都係用番原價,唔好買低息bond就得

侯爵府

又要年期短, 又要好回報, 搵到通知聲, 唔該

首頁

尾頁

跳至