3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

Petpet240 發表於 16-12-6 00:17
我都想去報啲課堂,,不過唔知去邊度報!

可以打去健康院問吓3P正面管教課程,好有用架

大宅

育兒性格勳章

我個仔都係咁,超頭痕!佢好鍾意亂Dump野、四圍倒亂檔、倒亂完又唔執返,叫佢執佢就叫你幫佢執,或者話你執果半我執依半,但最終全部係大人執晒。佢有少少唔順佢意,就喊……

平日我返工,婆婆公公湊佢,佢就最鐘意激嬲婆婆,又同婆婆頂咀,又專係婆婆好忙做家務或煮飯時作惡,攪到婆婆發晒癩,有好幾次婆婆仲嬲到連我地都唔睬、又唔煮飯添呀!

伯爵府

DHA勳章

Petpet240 發表於 16-12-2 16:38
有無媽媽有相同問題,講咩都唔聽,好百厭,打罵講道理都試過,每日都要好勞氣,倒亂,偷屋企人啲零食鎖門自 ...

當佢同細佬打交.最大懲罰唔係打鬧佢地2個.
而係要佢地做friend抱抱埋一齊. 重要錫返對方

男爵府

回覆樓主:

你仔仔返學未呀!我大囡果時都係咁,跟住佢n班擇左間基督教既全日制幼稚園比佢,佢吃飯訓覺都要祈禱,慢慢就脾氣好左

我大囡除左你講果d野,佢發脾氣還會用頭撞牆及地板,成日唔訓覺,我地都冇宗教信仰,但佢真係太惡頂,唯有耶穌打救佢,點知真係成功左宜家還變到晚晚幫我祈埋禱

別墅

回覆樓主

我個仔都係咁唔聽話,日日屋企就好似打仗咁,整到我成個人癲咁濟

男爵府

有無媽媽有相同問題,講咩都唔聽,好百厭,打罵講道理都試過,每日都要好勞氣,倒亂,偷屋企人啲零食鎖門自 ...

我仔暫時未到尼個階段,不過聽到你咁講都驚個仔到時會咁,搞崩天煩死人,都唔知自己到時有冇咁嘅耐性教佢

伯爵府

Follow up 吓樓主個女點呀

我個3歲仔平時唔算好差, 都叫得定。 唔知做咩返學打人, 次次返學收report, 壓力好大。
今日同佢出外食野, 佢睇緊玩具, 有個大佢少少既男仔企埋, 我仔無啦啦推佢, 我即捉住佢, 個男仔指住佢話, 我仔仲想出手打佢。 唉
我即場有time out, 仲即回家。 返到學再time out, 没收佢一個玩具

老公話我太惡攪到佢癲。 令我好傷心呀

大宅

回覆樓主

大家可以試下參考d幼兒教育的書
雖然個個小朋友都不一樣
但學習基本行為處理、情緒管理的方法是十分有用的
而且家長可了解下0-6歲小朋友的發展

睇到大家的問題
我認為不是單一事件
而是整體的問題
要由最基本著手處理
所以不要頭痛醫頭 腳痛醫腳
要從小教好小孩

公爵府

真係有,我仔宜家就係咁,講唔聽,仲識博嘴,不過有時又好搞嘢

大宅

Petpet240 發表於 16-12-6 00:17
我都想去報啲課堂,,不過唔知去邊度報!

公爵府

RubyYu07 發表於 16-12-3 16:12
我自己都好怕我仔第日有咁既情況,可能我會好炆。唯有耐心再耐心對待,打得多都未必有用。
...

多啲溝通囉,打得多有陰影嘅

大宅

回覆樓主:

我仔2歲幾時都經歷trouble 2,未去到打人,但唔聽話,扭計喊,扔玩具,開頭鬧但發覺冇用,有次佢發脾氣我突然衝埋去,唔係鬧佢,係攬住佢問佢係未今日心情好差?(類似呢d關心佢既野)再同佢講媽媽好錫你,你想做d乜,之類,我仔個下係好驚訝,但用左好幾次呢d方法,當然自己要好耐力,我每次想發惡都大大嘆一口氣發洩左,再好平靜叫佢應該點樣點樣,冇鬧佢一排,到依家佢3歲,真係冇再咁癲咁,(當然有時係街都會扭下計 但會哄到佢)同埋依家大左d會知衰,佢有時大發脾氣(細路仔間中會咁,我安慰自己 ),真係去到唔聽人講,我會唔理佢,自己同老公傾計,阿仔會發現我地真係嬲,就會自己話會乖啦say sorry咁……過程係會好辛苦,因為你忙緊既時候佢發癲,但冇辦法,依家d小朋友唔怕你鬧,愈鬧佢地愈癲。

別墅

我囡囡都係,三歲反叛期仲難搞過trouble two. 之前忍唔住會鬧佢,但情況愈來愈差。
而家用另一方法:軟功,成日又讚又氹佢之後肯聽人講道理。
個個小朋友受教方式唔同,睇下咩方法岩你小朋友,加油(emoji)

洋房

我個女同你嘅一樣,開始懐疑有過度活躍症(emoji)

大宅

回覆樓主

我個女又係三歳半一樣,我喊左好多次

伯爵府

Petpet240 發表於 16-12-6 00:12
我果個係無人肯湊佢,,實在太惡湊!!

我爸媽比个孫打左好多鑊……惡過碌蔗

公爵府

9830didididi 發表於 16-12-3 13:10
回覆 Petpet240 的帖子

正常,恭喜你,孩子有這情況好過冇,冇你仲驚,正常的孩子自會有此情況,是正常不 ...

咁你真係,我成日忍唔住,會鬧佢

大宅

回覆樓主

其實真係唔可能成日鬧
佢唔執野 我會送晒俾人 幾次之後
雖然佢會叫我哋幫手 但有意識自己執
語氣真係跟我哋 無禮貌果d 佢係學習緊大人點同人溝通 點運用句子 我哋大人都做唔到下下都問人可唔可以 唔該

我仔有時都會郁d喊 但可能有d情緒無發洩到
唔同情景應該點表達 佢哋都學緊
忍住唔好發脾氣 嘗試了解下佢哋點解會咁
我自己有時都忍唔到
我哋好長氣 我仔有時肯聽
點解出街要拖手 可能我仔有返n 學校教佢哋出街要拖實大人手 由其過馬路
佢哋學習緊點同人相處

大宅

回覆樓主

抱多d 攬多d 佢哋多d安全感
示範下唔同情景應該點對答
加油
有時對住佢 我都好頭痕
但有時又突然會好乖 (emoji)

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

木子太子 發表於 17-9-2 22:31
抱多d 攬多d 佢哋多d安全感
示範下唔同情景應該點對答
加油

係就好生性,但一唔滿意就喊,呢下。。人都癲

首頁

尾頁

跳至