自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說樓下厠所天花有滲水跡象,揾左個師傅黎我到睇,話應該係我厠所地下爆喉所導致,要我揾人剷起成個厠所地下黎睇

我需唔需要揾食環署做色粉測試先,定係直接揾師傅整,因爲真係幾大工程,同埋想問有冇好裝修師傅介紹,

別墅

其實漏水呢d問題真係好煩,係咪需要起成個地台要睇下本身廁所喉既設計,邊個位漏水,就咁真係好難答你

如果你想既可以搵食環署,佢會分兩次落顏色做測試,第一次係渠位,即係洗手盆廁盆地台去水位,試去水喉有無漏,兩星期後睇結果,第二次就會搵野塞住地台去水位,放水浸地台約一小時,睇下廁所地台防水有無問題,又係兩星期後睇結果

但做晒都未必搵到原因,食環只做渠,如食水喉或外牆問題佢地唔會理

利申:我以前做管理處

子爵府

引用:話說樓下厠所天花有滲水跡象,揾左個師傅黎

原帖由 cc1226 於 16-12-03 發表
話說樓下厠所天花有滲水跡象,揾左個師傅黎我到睇,話應該係我厠所地下爆喉所導致,要我揾人剷起成個厠所地 ...
通常都係你厠所滲水,我年頭都係厠所滲水至飯廳,一沖涼第2日個廳就有水由企缸滲出,最初都唔知係咪企缸滲水,後來搵左師父上來睇,一睇話8成係,我話住左成10幾年都試過滲水,佢話防水做得唔好。

最後都係產左底重新做過防水,整左5日,第2日試埋水,睇下有冇滲出廳,最後真係沒滲水了。

首頁

尾頁

跳至