樓市動向

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問3人同4人會派幾大?申請3人一年幾,宜家有左第二胎,要唔要加名申請4人?但聽講4人要等多幾年

伯爵府

回覆樓主:

3人會派2-3人或3-4人單位

4人會派3-4人或4-5人單位

所以要睇你好唔好彩,如果派2-3人既單位,得2百幾尺,間得1房,一定唔夠住!

公爵府

但唔係話唔一起住就唔使加名

如果細b長住我媽媽到,咁係咪都要加名?

大宅

Dragonmama2012 發表於 16-12-13 19:11
但唔係話唔一起住就唔使加名

如果細b長住我媽媽到,咁係咪都要加名?

你可以問問房署,好似話如果有好足夠的證明bb唔係同住,有機會可以唔加名…
但你依家先排左1年幾…就算係3人隊…最快可能都要等多5-6年bor…
到時係細B都會出左世成4-5歲tim啦…你肯定哥陣仍然會分開住?
如果同住就冇得唔加名啦……
就算加左名要等多10年8年先上樓也好…同住就輪唔到你揀…

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

搭幾年前就唔同了
以家 市區3-4人 所派既單位大份部一樣

公爵府

s2004070 發表於 16-12-15 01:37
你可以問問房署,好似話如果有好足夠的證明bb唔係同住,有機會可以唔加名…
但你依家先排左1年幾…就算係3 ...

多謝你回覆,我不是樓主。

我都排了四年幾,眼見快到審查,所以不想加細b名,寧願住細d或等綠表

我再問吓房署睇吓要乜證明不同住先。

複式洋房

回覆樓主:

我 擴3 g1359至1361
而家都有左第2胎
我老公就話到時照加名
不過加左應該真係要等過2020年先有機
我諗你號碼應該仲後過我

大宅

Dragonmama2012 發表於 16-12-15 13:19
多謝你回覆,我不是樓主。

我都排了四年幾,眼見快到審查,所以不想加細b名,寧願住細d或等綠表

我情況同你一樣,20w中 月尾審查 我都唔知係咪可以唔洗加

大宅

回覆 Dragonmama2012 的帖子

唔好意思,都冇留意到你唔係樓主tim
Anyway,早日問清楚房署有咩條件同證明下到時可以唔加出左世ge BB啦,
如果可以的話,問完可以上黎分享下,我諗都好多類次ge case想知道多d參考下

公爵府

s2004070 發表於 16-12-15 21:00

唔好意思,都冇留意到你唔係樓主tim

我問左兩次,兩次都唔同答案
一次話唔同住就得
另一個職員就話唔加唔得,除非證明到轉左監護人唔係父母,否則一定要加名。

我唔想加完等多五年,有無jm解答到

大宅

你係問1823定係上房署問?
我諗可能唔同職員都有唔同的準則, 可能有d會鬆d唔同住就ok, 有d要轉埋監護人放棄撫養權哥d先ok…
應該只要有任何一個處理你審查或者簽約的職員覺得有意見,係唔加唔得ge話…你都冇得揀,一定要加…

公爵府

s2004070 發表於 16-12-16 12:56

我問1823咋

大宅

Dragonmama2012 發表於 16-12-16 13:26
我問1823咋
1823信唔過ga!
請直接聯絡房署職員,以房署職員回覆作準~

禁止訪問

公爵府

s2004070 發表於 16-12-16 12:56

我今日問房署,房署職員話唔加都得,你唔介意派間細屋就得啦,佢話唔加無人迫你。夫妻一定要一起申請,但仔女可以唔使。

但如果加左要減返就要有充分證明係唔同住。

我今日再打去1823,佢答完我,我要求轉介返去房署職員答覆。

公爵府

s2004070 發表於 16-12-16 13:29
1823信唔過ga!
請直接聯絡房署職員,以房署職員回覆作準~

問左了,可以唔加

話派到先加都得

大宅

Dragonmama2012 發表於 16-12-16 18:08
問左了,可以唔加

話派到先加都得

咁奇怪…
你個房署職員答ge同有d網友上房署問時得到的答案又有d唔同

而單純從「公屋申請須知」係有條寫明18歲以下係一定要一同申請
http://www.housingauthority.gov.hk/tc/common/pdf/global-elements/forms/flat-application/HD274.pdf
2. 公屋申請辦法及須知
2.3 一般家庭申請
2.3.2 任何18歲以下的家庭成員必須與父母或合法監護人一同申請。

唔知係轉左政策定係點樣啦…
既然有位職員咁答話可以唔加住,你可以唔加住ge
但最好都有dd心理準備,到時候見主任或上樓時隨時會有第二位職員覺得一定要加…
到時都冇得你揀都係要加返

大宅

可以參考下隔離討論區,失敗例子多數:

少數成功例子:

ps. 我盡量係搵d真係有事主成功/失敗的case,
純粹話打過去問過得唔得哥d冇放出黎

男爵府

回覆:3人同4人的分別

房署已經轉咗玩法
3-4人多數派1房,2房通常要5個人先派俾你,
2房單位大部份俾擠迫居民同公務員揀晒,以前年代無16萬人排公屋時,房署就歡鬆d。

複式洋房

麻利麻利哄 發表於 16-12-12 12:02
請問3人同4人會派幾大?申請3人一年幾,宜家有左第二胎,要唔要加名申請4人?但聽講4人要等多幾年 ...

这个要说一下,我已问了两个主任的答案。
如果申请时3人,后来再多一个BB出生,被加的第四名家庭成员不足18岁是没有问题。
但是相反,申请时1个成人2个小孩,申请三人,但第四名追加的是成人,那就不可以。

另外一方面,3人队伍有机会分派2-3人单位,所以在住空间上也会有风险的。

首頁

尾頁

跳至