自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆:好苦惱,同老公意見分歧,我應該點做?

如果係我會直接搵個常識科老師

LedTV    發表於 16-12-13 02:54

珍珠宮

BuffetQueen 發表於 16-12-13 02:50
如果係我會直接搵個常識科老師

對,先搵這個老師了解下,睇下佢態度如何, 先再升級搵主任。 呢個老師都應該唔想再有小朋友賴屎吧?!

珍珠宮

conniecheung 發表於 16-12-13 02:32
對,我都讚成先禮後兵!
但我老公覺得(賴屎)事件算嚴重(少許怪獸),直接向校長反映實際啲!
...

老實講,唔覺你老公怪獸,反而覺得樓主怕事。

小二賴c真係唔好睇,啊囡同你講得想轉校,即係自尊心已受損,做父母嘅係呢一刻仲諗驚老師針對自己女兒?

三次嘅大失禮,家長打到電話來,老師都唔當日覆,我唔認為老師有心商討並認為自己有問題!

我嘅做法,明天一定踩上學校,直接揾校長,老師校長點諗唔會係我考慮之列,保住女兒自尊心才是我們做父母立刻該做的事!

jenniecatcat    發表於 16-12-13 09:03

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

侯爵府

回覆樓主:

話時話……是否全班只有你囡囡試过瀨尿/屎?常識科老師,應該不會只針對你囡(咁细個),你真係要諗下中间有D咩事發生過,先可以帮到小朋友!

水晶宮

水晶宮

珍珠宮

conniecheung 發表於 16-12-13 03:06
對,我真係驚老師日後玩針對,我女冇好日子過.....
我老公認為 老師唔敢....
...

我大仔已中學,細仔小六。 差不多8年嘅同小學打交道嘅生涯, 我嘅心得係,唔使怕!

我大仔初上小一,我同你嘅諗法好似,因為驚小朋友被針對,驚被人話怪獸,事事唔敢幫小朋友出頭,就算講,都好客氣,首先怪左自己小朋友先。。。。

結果?老師氣燄愈來愈大,真係認為我仔唔啱,仲教我點教仔,我真係彿都有火!

另我c6 亦教識我,小學,只係6年,但啊仔嘅價值觀同自信心係影響佢一世。

我唔係要做霸氣家長,而係當件事明知小孩無力處理,作為家長應該立刻去解決,即使無法與老師攞到同識,對小孩係一個好重要嘅訊息: 爸爸媽咪撐你! 你無錯,我地會為你出頭!

雖然,我相信我唔算係一個好受歡迎嘅家長,但我仔大左,好明顯睇到佢抗逆能力高,有獨立思想,不會容易被人同化。

老師只係過客,孩子才是最重要!

c6t6m6    發表於 16-12-13 11:53
jenniecatcat    發表於 16-12-13 09:05

水晶宮

大宅

conniecheung 發表於 16-12-13 03:11
發生第一次賴尿事件後,我有問過佢,
佢話 有男同學 試過,但當時冇問佢...是否在常識堂發生!
第二次賴尿 ...

我好怪獸,第二次我會電話向該老師了解,第三次我會去學校找校長反映事件,有第五次我直接打上教育署投訴。
當然第一次發生時,我會先了解同對自己孩子嚴肅教導,不會強行替孩子出頭。
我好相信小孩子唔會用瀨屎瀨尿來開玩意,而傷自己尊嚴既事,某程度上孩子已有中度心理病,媽媽要細心留意女兒心理同情緒,因為要面對日後既日子,小孩子也不好受,如果持續發生,有唔妥就要轉校。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

conniecheung 發表於 16-12-13 01:59
我就係想搵左班主任傾先,睇下處唔處理到,但我老公堅持要我搵校長,佢話 我太仁慈,唔通 要賴第四次 先搵 ...

我覺得約見班主任同時,可以向班主任要求埋,與校長一同會面。
因為班主任同常識科老師只係同級吧!所以幫唔到d乜。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

搵班主任咪得攞。其實同校長傾係冇用,班主任點做冇可能純粹係佢決定。

侯爵府

直接揾個常識科老師,問下佢,係咪急屎有得忍?都痴X花。。咁大個人都唔X.化。。賴屎真係好傷人自尊。。小朋友分分鐘俾人由依家笑到出黎做野,行街路過見到同學仔,同學仔都仲會記得:XX曾經賴屎。。

小朋友對校園既記憶好深。。我姑仔幾十歲人,都仲好記得我奶奶當年無信任佢,對老師批評唔理,講起都仲會喊。。就知呢D事根本無得容忍,轉校,必要時都要做。。老師姐,生仔咁大件事都未驚過。。驚個老師?佢夠種玩大佢,我就夠種開大十倍黎做。。

BuffetQueen    發表於 16-12-13 10:01

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

conniecheung 發表於 16-12-13 01:50
我想搵班主任傾
老公要求我直接搵校長傾
我會搵班主任先了解下,睇下自己個女又有冇不妥?除非平時和校長有計傾,校長好親和、有愛心,才搵校長講;否則呢呢d事,校長應該冇時間理。

水晶宮

conniecheung 發表於 16-12-13 01:50
我想搵班主任傾
老公要求我直接搵校長傾

咁親自去學校嗰個係你定你老公先?係你去嘅話,你想見邊個咪見邊個囉,你老公都係緊張個女啫,同佢嘈黎做乜?

侯爵府

conniecheung 發表於 16-12-13 01:59
我就係想搵左班主任傾先,睇下處唔處理到,但我老公堅持要我搵校長,佢話 我太仁慈,唔通 要賴第四次 先搵 ...

同意你。
先搵班主任傾,用“了解下咩一回事”嘅態度去傾,切忌一開始就審犯咁嘅口吻講嘢。如果班主任都處理得唔好,先會再考慮搵校長。

依家唔係要買邊個怕,而係你囡囡之後都會繼續讀哩間學校,都會繼續面對佢嘅老師,所以,父母先用“了解事情”嘅態度去傾下,對囡囡日後嘅日子都會好D

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

我想搵班主任傾
老公要求我直接搵校長傾

直接揾常識科老師,問佢肚痛應該點忍!不過, 校一定要轉,你女會俾人笑。
Nice to meet you!

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

首頁
12345...6

尾頁

跳至