親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問: 有冇人試過係曼谷的 Silom Thai Cooking School上過5 course meal的堂?
3小時20分鐘, 又行街市, 又煮3送1湯1甜品, 夠時間嗎?

900baht, OK嗎?

男爵府

edith208 發表於 16-12-15 13:04
請問: 有冇人試過係曼谷的 Silom Thai Cooking School上過5 course meal的堂?
3小時20分鐘, 又行街市, 又煮 ...

我下星期去上!到時話你知呀
做人至緊要開開心心 :-D

子爵府

puibb 發表於 16-12-22 23:28
我下星期去上!到時話你知呀

我今日煮左啦。雖然要穿過横街小巷,Cooking school有冷氣的用餐房、教學和材料準備房。爐灶在走廊,環境好ok, 6人對1導師。1000baht煮tom yum koong, pad Thai, 泰式米紙卷,青咖哩雞,芒果糯米飯。好玩、好食

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章

edith208 發表於 16-12-24 20:37
我今日煮左啦。雖然要穿過横街小巷,Cooking school有冷氣的用餐房、教學和材料準備房。爐灶在走廊,環境 ...

我 book 咗另一間,下星期去

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢間join 過2次,無得輸!
小朋友參加免費

伯爵府

brbaby2007 發表於 16-12-25 07:39
呢間join 過2次,無得輸!
小朋友參加免費
我亞女9歲,暑假時參加,佢想我亞女也付費,我說她不吃辣不會煑,跟我一爐就可以,她不停說地方細,不能一起,我說地方細加了她付了錢地方不會變大,不可以就兩個大人都不參加,她才沒話說。

子爵府

abinayams 發表於 16-12-25 08:15
我亞女9歲,暑假時參加,佢想我亞女也付費,我說她不吃辣不會煑,跟我一爐就可以,她不停說地方細,不能一 ...

我細女9歲,都不吃辣,收她小童價,家姐12歲,也收小童價。800baht. 我見個韓國家庭,兩大兩小,好似5、6歲左右,應該沒收$。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

edith208 發表於 16-12-15 13:04
3小時20分鐘, 又行街市, 又煮 ...
請問點book?

子爵府

soso1227 發表於 16-12-31 11:14
請問點book?

http://www.bangkokthaicooking.com/

send email, 可註明 special request, 如有小朋友,食辣的程度等

soso1227    發表於 17-1-1 19:23

大宅

回覆 kristentam 的帖子

How is your cooking class? want to go too.
thx for sharing!

珍珠宮

Littlepa 發表於 17-2-15 09:28
回覆 kristentam 的帖子

How is your cooking class? want to go too.

Staff 會喺 BTS 站 pick up ,
8-9 人一 group ,首先帶去街市,介紹下D材料,仲俾時間去 shopping 。
返到去教室,老師會教切材料,示範一次煑食方法,跟著自己落手煑 。。。阿仔8歳,佢自己煑,切嘢,玩得好開心,有 staff 會幫佢手一齊切

大宅

thanks for sharing. which cooking class do you join? what is the charges for kid?

男爵府

我都分享下
我上次去左Sompong Thai Cooking School
係BTS會有車, 車你去班房
老師好好人好NICE, 教得好好
同埋班房有冷氣 (好重要)
最緊要係成日都幫我地影相, 影GROUP PHOTO!
所以今次都BOOK返 佢

PS. 上次去冇小朋友, 所以唔知小朋友洗唔洗收錢

珍珠宮

Littlepa 發表於 17-2-15 12:42
thanks for sharing. which cooking class do you join? what is the charges for kid?

Sompong thai cooking class , 冇記錯好似 1000 bhat per head , 小朋友same charge , 因為一齊煑,吾煑剩食都 800 bhat

大宅

thx for sharing. 15/16 to select... seems AM class is better, right?

大宅

請問上述兩間學校附近有無野行, 因為要安置男士...

thx

珍珠宮

Littlepa 發表於 17-2-15 14:06
請問上述兩間學校附近有無野行, 因為要安置男士...

thx

吾使安置。。男人一齊玩,好開心
我們開始時,同組1 pair 外國 couple , 男的開始時外 cool , 完成 cooking class 時佢好 enjoy ,見佢食得好開心

子爵府

Littlepa 發表於 17-2-15 13:35
thx for sharing. 15/16 to select... seems AM class is better, right?

如果第1次去,揀5 course meal, 成人1000baht/位,小朋友6一12歲800baht/位。Silom Cooking School在住宅區內,兩公婆或一家大細都可以一齊煮、一齊食。

複式洋房

回覆樓主:

剛剛去完,導師搞笑,好玩好食

大宅

kayu_411 發表於 17-2-26 19:36
剛剛去完,導師搞笑,好玩好食

請問是join那間cooking class?

首頁

尾頁

跳至