自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小朋友4歲幾,坐唔定,鬧又鬧過 打又打過,好言相語,都冇用,學校老師都話佢成日無啦啦游魂,老師叫我自己揾下私營機構去做評估,公營嘅,我地應該有排排! 未夠資格,我可以點做呢?

大宅

回覆樓主:

協康

大宅

1984may 發表於 16-12-16 00:18
小朋友4歲幾,坐唔定,鬧又鬧過 打又打過,好言相語,都冇用,學校老師都話佢成日無啦啦游魂,老師叫我自己 ...

明愛

大宅

GIGIMUI 發表於 16-12-16 06:56
明愛

thx

大宅

tingca314 發表於 16-12-16 00:22
協康

thx

複式洋房

小朋友4歲幾,坐唔定,鬧又鬧過 打又打過,好言相語,都冇用,學校老師都話佢成日無啦啦游魂,老師叫我自己 ...

邁步
領思

大宅

最快直接找精神科醫生或心理學家,我有一兩個打去查詢時知道的,心理學家評估大概三千幾

男爵府

如果揾心理學家要揾臨床心理學家 clinical psychologist .

大宅

多謝大家的資訊

wcpcelia    發表於 16-12-17 18:30

大宅

點解唔去健康院?免費
同埋個老師點解唔幫你?如果由老師寫轉介, 健康院係會重視D.

大宅

milimili 發表於 16-12-17 17:32
點解唔去健康院?免費
同埋個老師點解唔幫你?如果由老師寫轉介, 健康院係會重視D.

健康院可以??
我同學校講過,佢話,小朋友又唔多似, 就算係都係踩界所以唔合乎資格去政府叫我去私營睇評估

大宅

回覆 1984may 的帖子

緊係唔係啦, 我認為係校方唔想幫你轉介。
所有六歲前既兒童, 健康院一定受理, 你打電話去健康問, 要約做評估, 由於健康院的人手較緊, 在一般情況下, 佢都會話你個仔冇咩問題, 但你作為媽媽既要堅持話佢坐唔定, 成日走來走去。(但你千祈唔好介意咁講), 因為你唔著緊, 冇人會著緊你個仔。同埋見到醫生都要咁講, 因為單對單係睇唔到D乜野, 你最緊要話佢係群體中會出現呢D問題。要求要去評估中心做評估。

如果評估左冇野, 當然好啦, 如果發現有特殊需要, 政府會有服務給小朋友的。私營既服務, 實在太貴, 唔係個個家庭負担到的。

大宅

milimili 發表於 16-12-17 18:15

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:小朋友4歲幾,坐唔定,鬧又鬧過+打又打過,

原帖由 1984may 於 16-12-16 發表
我朋友間幼稚園直情有專人黎同佢個仔上堂

一對一

一星期一次

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:milimili 發表於 16-12-17 17:32 點

原帖由 1984may 於 16-12-17 發表
健康院可以??
我同學校講過,佢話,小朋友又唔多似, 就算係都係踩界所以唔合乎資格去政府叫我去私營睇 ...
健康院可以,但轉介要等9個月先去cac評估。再排服務已經錯過黃金訓練時間。
去ngo評估啦,明愛,協康,保良局,自悠天地都有。最緊要拎埋評估報告先可以排服務的

龍馬精神.......

翡翠宮

回覆樓主:

我個陣係阿女歲半左右已經發覺佢有別於一般小朋友,但身邊個個都話佢仲細,話個個小朋友都係咁百厭架喇!!

但係隨住佢越大,尤其入學後,我就更加覺得有分別,而且k1時連老師都話佢真係好活躍,又成日自己離開座位,上堂亦好唔專心,需要佢坐到最前仲要老師坐係佢隔離~

於是我就帶阿女去健康院,轉介左去cac,評估結果係疑似需要再轉介去醫院精神科~

依架k2老師都係話佢好活躍,而且非常多咀,把口可以唔停的~

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

注專力差,我叫老師轉介,
評估,有無校服務?

翡翠宮

milimili 發表於 16-12-17 18:15

我個陣係見左姑娘先,當時姑娘主觀地認定左係我唔識教,但之後見醫生,醫生話覺得佢似係,因為由佢入醫生房個刻開始,就完全無停過落黎,不停搞醫生的野,又摸佢絲襪,又攞佢部printer的紙,又「捐」枱底……醫生話通常再活躍的小朋友入到醫生房,面對陌生環境同陌生人,都會定一輪,但佢係一入黎已經無一刻係定定地的~

大宅

小manman 發表於 16-12-17 19:59

我個陣係見左姑娘先,當時姑娘主觀地認定左係我唔識教, ...
其實由見姑娘到去評估, 真係過五關斬六將, 你個女咁啱俾醫生睇到情況, 但有一些小朋友的問題唔係咁啱俾醫生睇到, 醫生話冇問題, 家長就以為冇問題. 你算係好, 正視問題, 才可以幫到子女.

翡翠宮

milimili 發表於 16-12-17 21:52
其實由見姑娘到去評估, 真係過五關斬六將, 你個女咁啱俾醫生睇到情況, 但有一些小朋友的問題唔係咁啱俾醫生 ...

其實,我老公一直都話阿女無問題,所以一直拖到佢3歲多先去健康院,因為連老師都咁講,唔會係我主觀認為囉!!

其實,經我觀察,阿女一定係,我上網睇左好多資料,中左起碼8成,只係有幾嚴重only~

我當時都驚如果醫生話唔係,唔肯轉介就大鑊,我更加唔知仲可以點幫阿女~

首頁

尾頁

跳至