烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

6大1細,煮6個餸定8個餸好?
又要諗煮咩,好頭痕
尋求ideas

男爵府

留毛學野
建議8個,話晒過節

大宅

she811 發表於 16-12-16 17:37
留毛學野
建議8個,話晒過節

好啦,咁煮8個餸,
但有無jm教路?
我都諗左少少嘅,
要有雞、菜、蒸條魚、扇貝、煲湯,
之後個d大家幫幫忙啦,要開始準備了

男爵府

炆個冬菇、加個小炒

珍珠宮

回覆 米魚 的帖子

今日工展會55元5包, 一百蚊10包海哲,一包好似手掌大

用煲完湯咸豬手做分蹄+海哲一家啱食又唔貴

工展會120/2隻咸雞, 我好食得咸試食都覺咸, 你可以試

侯爵府

回覆:冬至煮咩好?

炆冬菇,燒肉

大宅

回覆:冬至煮咩好?

有雞有魚,整多個紅肉啦。咕嚕肉大人小朋友都中意,如果有多啲時間準備可整梅菜扣肉,中意食牛可整洋蔥三色椒牛仔骨。另外加個節瓜/青瓜瑤柱莆,又好睇煮時又簡單

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

點都要有湯圓,飯前食飯後食都好。
炆豬肉或滷肉都唔錯,一餐食唔晒留第二日仲入味。
鍾意食海鮮可買蝦白灼或炒蜆/蟹
過節我多數會炆冬菇髮菜,或者整椒鹽磨菇。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:點都要有湯圓,飯前食飯後食都好。炆豬肉或

原帖由 rose-mag 於 16-12-17 發表
點都要有湯圓,飯前食飯後食都好。
炆豬肉或滷肉都唔錯,一餐食唔晒留第二日仲入味。
鍾意食海鮮可買蝦白灼 ...
椒鹽蘑菇點煮

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

may22 發表於 16-12-17 06:16
椒鹽蘑菇點煮

磨菇洗淨抹乾,鑊放油煮熱,落磨菇快手炒,加鹽同胡椒兜勻,煮到咁上下熟就上碟,炒過頭就會出水淋晒唔好食,時間掌握多幾次就得,剛剛好嘅磨菇係乾身脆口唔un

子爵府

煲完煲湯會唔會好肥?同埋分蹄唔係要早一日整?

大宅

回覆:rose-mag 的帖子

請問蘑菇洗唔洗切開,謝謝

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:may22 發表於 16-12-17 06:16 椒鹽蘑

原帖由 rose-mag 於 16-12-17 發表
磨菇洗淨抹乾,鑊放油煮熱,落磨菇快手炒,加鹽同胡椒兜勻,煮到咁上下熟就上碟,炒過頭就會出水淋晒唔好 ...

子爵府

rose-mag 發表於 16-12-17 08:46
磨菇洗淨抹乾,鑊放油煮熱,落磨菇快手炒,加鹽同胡椒兜勻,煮到咁上下熟就上碟,炒過頭就會出水淋晒唔好 ...

請問磨茹快炒大約幾分鐘?Thanks in advance

王國長老

Mann888 發表於 16-12-17 17:52
請問磨茹快炒大約幾分鐘?Thanks in advance
我冇計住幾耐,主要睇磨菇幾大隻,同埋每個爐頭溫度有出入,煮完大概係咁嘅樣,冇水出,磨菇咬落口係唔淋,仲脆口,好多時驚唔熟就會炒呀炒,一炒過火太熟就出水,一出水就連磨菇都變得又淋又un。呢張相係落牛油蒜蓉起鑊爆香,再灑鹽同胡椒炒。

子爵府

rose-mag 發表於 16-12-18 14:44
我冇計住幾耐,主要睇磨菇幾大隻,同埋每個爐頭溫度有出入,煮完大概係咁嘅樣,冇水出,磨菇咬落口係唔淋, ...

明白了!謝謝詳細的解答

大宅

ChelChelC. 發表於 16-12-17 00:30
有雞有魚,整多個紅肉啦。咕嚕肉大人小朋友都中意,如果有多啲時間準備可整梅菜扣肉,中意食牛可整洋蔥三色 ...

Thanks jm牛仔骨、咕嚕肉正!

大宅

rose-mag 發表於 16-12-18 14:44
我冇計住幾耐,主要睇磨菇幾大隻,同埋每個爐頭溫度有出入,煮完大概係咁嘅樣,冇水出,磨菇咬落口係唔淋, ...

我都試下先d菇好靚

伯爵府

我地都係整咕嚕肉

大宅

rose-mag 發表於 16-12-17 08:46

用咩火煮?

首頁

尾頁

跳至