自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:業主失驚無神走上黎睇下.........

你有權拒絶,業主想賣樓,叫準買家扮親戚,其實係睇樓。
我自己曾租樓比人,我想賣樓,我要求租客比準買家睇樓幾分鐘,但租客堅決拒绝,我都沒辧法。

伯爵府

一定唔比佢入,徐非有野要整

伯爵府

回覆 艾森 的帖子

樓主,下次同佢講唔方便就可以,佢冇權上黎睇架,駛咩就佢

子爵府

hanbb 發表於 16-12-18 21:59
直接講唔方便!仲執屋招呼佢?

我只會在簽新租約請佢上來

係老公應左人承先通知我老公成日無手尾擺到d野好亂先執一執
實在係迫於無奈呀~~~~~

子爵府

我老公之前租左間地舖,咁租左大約兩星期都未裝修好,之後就日日收到業主電話,“喂…你地仲未開門呀?裝修未整好咩”我老公就話,係呀…仲未攪掂,咁傾幾句就收線啦…如是者又過左兩星期,業主就變左日日打黎問做咩未開門,我同老公就覺得好攪笑,我地又唔係無交租,開唔開門關你咩事呢!
到開張後,有一日地產打黎
地產:“喂…X生呀…業主話叫你裝修得靚仔啲喎”
我老公:“吓,業主有權要我裝修架咩?”
地產:“唔係,業主係關心你地,想你地多啲生意”
咁緊係唔理佢啦…講多兩句咪收線囉…
如是者又過多幾個月,迷底解開了,環保署職員落黎舖頭,話我地條污水喉駁左落條雨水渠度,因為我地只申請零售牌,食環署只睇表面野就比左個牌我地,而我地從來無爆個地下,所以唔知道駁左落雨水渠,環保署職員走後,老公就打比業主,業主話我唔知呀…老公問佢拎圖則,圖則一定知駁左條水喉去邊,業主話我唔知呀…我買果陣無圖則架。後來我地問返管理處,原來幾年前已經係咁,係業主一直無理,之後老公就同業主嘈,業主話搵師傅黎睇,睇完話要加一座野喺舖頭入面抽水走,果座野大座到係我6分1間舖咁大,同埋要我地搬走啲野兩星期,因為師傅話要整兩星期,傻架咩…又過多一段時間環保署又黎,話再唔整就會出傳票,每日罰一萬,我地就同返業主講,業主話本來諗住等我地完約先整,但我地仲有半年約,後來就話不如傾提早完約,比返按金我地。

子爵府

cinda72. 發表於 16-12-18 22:10
親乜鬼野戚丫,9成9賣樓,
你2手預備下啦,呢個時勢買樓多數用家,成功賣出你地就搬得
...

多謝提醒
租約未到賣得出既話業主要賠錢
其實業主係退休人士,既然佢想賣樓,我都希望佢賣得出

子爵府

natural19985 發表於 16-12-19 00:11
我老公之前租左間地舖,咁租左大約兩星期都未裝修好,之後就日日收到業主電話,“喂…你地仲未開門呀?裝修 ...

個業主咁都得.....
咁咪蝕左好多裝修錢

子爵府

牛油好油 發表於 16-12-18 22:10
睇睇租約
其中有一項係 有權唔比佢入屋 無你地同意更加不可以突然走上黎的
...

最慘係老公招呼人地上黎仲話下次既話...叫業主早d約時間上黎......

水晶宮

親咩戚吖

睇樓就睇樓啦

你第一次時其實連肥伯係咪業主都未知

侯爵府

cinda72. 發表於 16-12-18 21:28
似係想賣樓多

好明顯啦

伯爵府

好媽媽勳章 環保接龍勳章 畀面勳章

艾森 發表於 16-12-18 22:10
睇怕賣唔出其中一位親戚就咁企係門口無入黎睇都廢事睇
...

有心買冇楼睇都可以成交

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

你有權拒絕佢入屋

子爵府

笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 親子王國15週年勳章

我唔會比佢入黎囉

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

艾森 發表於 16-12-19 00:15

多謝提醒

係咪死約租約期內業主賣得出而又叫你地搬先有錢賠

如果賣得出但完死約先叫你地搬係無錢賠?
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

珍珠宮

2018父親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

想賣

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

間屋租左比人,如果業主有通知你老公,係可以入屋架,但如果業主自己開門入屋而冇通知你地就一定唔可以入屋.

佢帶買家入屋又好,帶地產入屋都好,如果你租約未完,而業主又冇半年時間通知你,完約唔續約,咁佢都可以連租約賣比新買家架,只係樓價會因有租客平d low,如果你交租又準,又保養間屋企理,新買家都會續租比你架,佢唔可以一接手即要你搬,都會通知你架.
<br><br>

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

引用:似係想賣樓多

原帖由 cinda72. 於 16-12-18 發表
似係想賣樓多
同感

男爵府

艾森 發表於 16-12-19 00:15

多謝提醒
你地2 公婆都幾豁達老公就傻乎乎的什麼都SAY YES, 老婆就覺得業主賣樓都冇所謂, 正常來說, 租樓既聽到包租公要賣樓, 都會一副鬼見愁咁款

大宅

回覆 cinda72. 的帖子

我都覺

首頁

尾頁

跳至