烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

請問檸檬水係咪唔可以放入膠水樽?

謝!

珊瑚宮

畀面勳章

mickychow 發表於 16-12-22 12:02

謝!

用玻璃樽。

大宅

用玻璃樽x2

子爵府

好媽媽勳章

回覆 小可愛11 的帖子

謝謝回覆!

唉!我日日都用個膠樽裝住添!

子爵府

好媽媽勳章

jwong327 發表於 16-12-22 16:12
用玻璃樽x2
謝謝回覆!

唉!我日日都用個膠樽裝住添!

珍珠宮

大廚勳章

mickychow 發表於 16-12-22 12:02

謝!
why not ?
"膠" 同 "酸" , 通常都唔會有化學作用 。
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

子爵府

好媽媽勳章

khman 發表於 16-12-23 17:51
why not ?
"膠" 同 "酸" , 通常都唔會有化學作用 。
可以咩?我一向都有帶支水加兩片檸檬出街習慣,就係我個朋友叫我唔好用膠樽裝檸檬水,佢話會釋放有毒物質,所以我咪上嚟問吓可以用咩樽囉。

謝!

珍珠宮

大廚勳章

mickychow 發表於 16-12-24 09:48
可以咩?我一向都有帶支水加兩片檸檬出街習慣,就係我個朋友叫我唔好用膠樽裝檸檬水,佢話會釋放有毒物質, ...

你的膠樽有冇以下其中一個類似的標誌啊 ?

zh.wikipedia.org/wiki/塑膠分類標誌

"耐酸鹼" 的膠包括 :

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

子爵府

好媽媽勳章

khman 發表於 16-12-24 14:32
你的膠樽有冇以下其中一個類似的標誌啊 ?

zh.wikipedia.org/wiki/塑膠分類標誌
我個膠樽三角形裏面寫 7 喎!即是什麼?

謝!

珍珠宮

大廚勳章

mickychow 發表於 16-12-28 10:07
我個膠樽三角形裏面寫 7 喎!即是什麼?

謝!

7 = others = 其他塑膠

它可以係 :
美耐皿、ABS樹脂(ABS)、聚甲基丙烯酸甲酯(PMMA,壓克力之一)、聚碳酸酯(PC)、聚乳酸(PLA)、尼龍與玻璃纖維強化塑膠食品餐器具

聚碳酸酯(PC)耐熱120~130 °C(248~266 °F),不適用鹼;
聚乳酸(PLA)耐熱50 °C(122 °F);
壓克力耐熱70~90 °C(158~194 °F),不適用酒精;
美耐皿樹脂耐熱110~130 °C(230~266 °F),但有可能會有溶出酚甲烷(雙酚A)的疑慮,故不建議裝盛熱食。

聚碳酸酯(PC)、聚乳酸(PLA)、壓克力為無色透明;
美耐皿透明偏白

這個樽的塑膠篇號標誌 , 你可以給我 post 張相嗎 ?

ご馳走様

子爵府

好媽媽勳章

khman 發表於 16-12-28 10:58
7 = others = 其他塑膠,
它可以係 :美耐皿、ABS樹脂(ABS)、聚甲基丙烯酸甲酯(PMMA,壓克力之一)、聚碳 ...
謝謝回覆!

唔好意思!我唔識 upload 相呀!我個樽底係寫 PC 同埋三角形裏面寫 7,沒有其他了。

珍珠宮

大廚勳章

mickychow 發表於 16-12-28 11:31
謝謝回覆!

唔好意思!我唔識 upload 相呀!我個樽底係寫 PC 同埋三角形裏面寫 7, ...

You are welcome !

PC 膠 本身係有 d 隱患㗎 : http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/programme/programme_rafs/programme_rafs_fcm_01_04_Baby_Bottles_Tableware.html .

雖然 PC 膠唔會因為 檸檬水 而增加毒性 , 但最好搵個安全性較高嘅物料嚟裝水啦 ...

早幾個月, 我都專程去 "嬰兒部" 揀咗個畀細路仔用嘅 straw bottle !!!
樽身用 PPSU , 樽蓋用 PP , 飲管用矽膠 , 全部都 可以 "高溫" 消毒 !
咁就可以用得安心 d 啦 ~

ご馳走様

子爵府

好媽媽勳章

khman 發表於 16-12-28 13:58
You are welcome !

PC 膠 本身係有 d 隱患㗎 : http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/programme/program ...
謝謝回覆!

首頁

尾頁

跳至