跳至

首頁

尾頁

大宅

我試過煲南瓜&魚粥, 不過亞b唔鍾意食.
而家多數煲瘦肉, 瑤柱粥.
你地呢 ?

子爵府

蕃薯,紅蘿蔔,節瓜,西蘭花,薯仔,青瓜,冬瓜,南瓜,菠菜~

別墅

蕃薯,紅蘿蔔,節瓜,西蘭花,薯仔,冬瓜,南瓜,菠菜,菜心,

另外有煲豬肉,紅3魚,蜜棗,淮山(吾食料,淨係食味)

民房

嘩!好豐富呀!可以交流下食譜嗎?

我宜家都只係煲紅蘿蔔瘦肉粥俾bb食...

我想問,菜蓉點整呢?切到一粒粒,之後d 粥快熟才放下去;定係菜有菜自己分開煲呢?....

我聽d 老人家講,食薯仔會「生風」,你個b 食左會唔會呢?

同埋,魚係海鮮,會唔會易d 敏感呢?你幾時開始俾bb 食魚粥呢?只係用魚湯來煲粥,定係連魚肉都會食呢?

冬瓜、節瓜、南瓜、薯仔...呢d 材料係唔係煲完都可以俾bb食,因為已經融哂或林哂呢?

子爵府

瑤柱會否太高鹽份呢??而且係海產,會容易引起敏感。我就會遲d,等bb大d先俾佢食啦。

大宅

醒目開學勳章

每餐一定有瘦肉調味, 然後試過加節瓜, 翠玉瓜, 魚肉, 紅蘿蔔, 西蘭花, 菠菜...我個仔就連送一齊食, d瓜全部都食得嫁....

如果姐姐煮得好味, 佢食碗半嫁.....

大宅

原文章由 catmervin 於 08-12-10 12:03 發表
瑤柱會否太高鹽份呢??而且係海產,會容易引起敏感。我就會遲d,等bb大d先俾佢食啦。

我唔知呀, 我亞媽教架 . 99都話唔好比 .

大宅

想問下你地煲粥仔使唔使加鹽架 ?

複式洋房

千祈唔好加

大宅

我個囡食過菜心, 波菜, 油麥菜, 西蘭花, 南瓜, 紅蘿蔔(只要湯,因書話紅蘿蔔肉未能消化, 我工人試過一次比埋紅蘿蔔比個女食, 以後疴返所以紅蘿蔔出唻), 雞蓉, 豬蓉, 魚蓉 (三文魚, 鯇魚), 紅衫魚整湯, 蕃薯, 薯仔, 蛋黃

果蓉有香蕉, 蘋果, 木瓜, 每樣食物我都係比個女試3-4日, 看看佢有無過敏反應~~

我會1 歲後才比囡囡食牛蓉, 海鮮, 蕃薯, 橙, 奇異果

http://www.singtaobooks.com/images/in-BB%20Menu.pdf

堯柱不單係海鮮, 仲要係醃製過的食品, 嬰兒不宜進食~~
http://hk.myblog.yahoo.com/sze_0203/

子爵府

大人用瑤柱煲粥都好濃咪,我怕bb食慣左濃味,
我都好同意瑤柱之類的都係製過,你都唔知佢係唔係天然生晒架,加左d咩野我地都未必會知,咁就唔好博啦。
原文章由 rita2008 於 08-12-10 14:20 發表

我唔知呀, 我亞媽教架 . 99都話唔好比 .

子爵府

回覆 #4 Yuanki 的文章

我將d料煮熟左之後磨成茸,同粥仔分開煮,之後先將佢地溝埋一齊

洋房

煲粥仔,我用過西蘭花,菜心,節瓜,南瓜,瘦肉,雞肉,魚
生果,就比過啤梨,萍果,香蕉佢食.

我想問如果係用薯仔,你地會點整? 先煮林薯仔,整成蓉再加落粥到?

同埋你地會唔會醃下d肉先煲粥? 我就冇醃,因為bb食salt唔係咁好,但我媽咪叫我醃下佢.

洋房

薯仔同番薯都係蒸熟壓蓉加入糊仔, 肉, 我都無醃, 怕佢食禁鹹唔好, 用鹽洗完用水洗淨

首頁

尾頁

跳至