自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

近幾星期,三個小朋友一齊病,有睇醫生,有已經好返的,有斷斷續續的,應該點好呢?情況如下:
大,發燒鼻涕咳,已好返哂,近呢個星期都無任何病徵。
二,無發燒,只係一直有小小透明鼻水係鼻邊,有時有黃色鼻涕,有時又無。
細,最難搞係佢,睇左私家診所三次,兩次同一醫生,第三次換左醫生,第一次睇醫生係因為有發低燒,咳痰黃鼻涕,發燒燒左半日,食藥期間無事,食完藥過兩日又鼻涕又咳,就睇第二次醫生,情況一樣,食完藥兩日後又係咁,跟住轉醫生,但都係一樣,然後預約過兩日去左政府門診,佢只開收鼻水藥,因為佢話傷風呢d要等小朋友自己打勝仗,而且唔夠兩歲唔可以開咳藥俾佢食,重點問左醫生,佢話個肺好清,等佢自己好,而家阿細無咳,有鼻涕,有時透明,有時黃色,食得玩得。

而家想問,阿二阿細使唔使睇醫生,阿細係唔夠一個月時間已經睇左4次醫生,有兩次食抗生素,私家醫生藥食藥期間好返,兩日後又情況一樣,政府醫生話肺清就得,無咩藥食得,等佢自己好返。

我自己又病,見到小朋友成日鼻涕長流真係心痛。

大宅

[email protected] 發表於 16-12-27 18:50
近幾星期,三個小朋友一齊病,有睇醫生,有已經好返的,有斷斷續續的,應該點好呢?情況如下:
大,發燒鼻 ...

我會睇中醫清底

公爵府

[email protected] 發表於 16-12-27 18:50
大,發燒鼻 ...

如果冇發燒,睇中醫清底
如有燒,看西醫

珍珠宮

大,發燒鼻 ...

有冇做隔離?3個分開用具/玩具/休息地方,先阻止再交叉感染。

我唔會一見冇好轉就轉醫生,個個新接手就試新藥,好似做咗實驗鼠 我prefer由熟醫生一下睇全家,尤其細路多,把握病史是否大家互傳。

珍珠宮

好返後, 食燉肉汁打好個底~

我爸話佢以前身體都好差...
佢話日日含高麗參,身體先好咗

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

回覆樓主:

咁樣我會睇中醫。

珍珠宮

jolly_bear 發表於 16-12-27 19:38
好返後, 食燉肉汁打好個底~

我爸話佢以前身體都好差...
OH~~請問燉肉汁是什麼??THANKS~
我近來感冒,搞左成個星期斷續咁流鼻涕,頭痛.........好辛苦~

珍珠宮

回覆 pansy888hk 的帖子

>燉肉汁
類似: 買舊豬肉 (要反轉個碗),用電飯煲燉
你上網 SEARCH 下, 我都係睇 BK d 人介紹

我呢排試緊焗黨參南棗水, 希望有用,試左兩日

伯爵府

大,發燒鼻 ...

醫生說得沒錯 我仔傷風咳 我食左一星期藥都唔得 之後無再食 我地同佢噴鼻吸鼻涕,咳就食化痰食物 多飲水都會自己好返

每個小朋友的抵抗力同病情都略有不同 照咁情況大的 有抗體 二的好緊 三的因為細而康復速度較慢都好正常 診所西藥好多時治標不治本
遠離癲狗Ling.W+小人ssss

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

若果只係流鼻水,傷風,又真係無藥可食,大概十日會自己好番。

但明顯你3個小朋友體質都不同。

私家所開的收鼻水藥,只係舒緩作用。
實際都係靠小朋友自己打病菌。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

屋裡空氣流通嘛?
不知所謂的乙陸!!!

男爵府

我都有3個小朋友,一個病就好易交叉傳染,所以一定要帶口罩,重有將全屋用消毒水抹乾淨,屋企空氣要流通,要開空氣清新機,小朋友要早睡,多飲水,食益生菌,飲食要均衡!

大宅

回覆樓主:

我都係三個孩子,等好返,多去做運動,少著衫。

今天佢哋去游冬泳,希望身體更健康。

還有這四年佢哋連中藥西藥都無食過。因我係發燒由得佢燒的媽媽。

珍珠宮

中醫,嚴格戒口(no chickens),不要再sip 親包括出街帶帽(小巴巴士地鉄d冷氣),出汗完換衫時極易再sip 親,天天吃vitamin C,常帶口罩,不要進補⋯⋯我己反復傷風幾星期, 好番再中

避二三手煙,多休息

男爵府

呀女歲半,11月中開始感冒、咳、有痰,期間睇過西醫,後來食猴棗末清痰止咳,但鼻水到而家都仲未清哂,如果睇中醫,佢咁細一定唔肯飲苦茶,咁點算?

公爵府

大,發燒鼻 ...

看中醫
我揾中藥粉的

男爵府

過兩天無咁凍,去公園跑吓,玩吓,囇吓太陽,出些汗就好快些好。
痰和鼻涕都無埋

大宅

我都係三個,病咗個幾月,每個西醫睇咗四五次,中醫又三四次,好反覆,又唔食得水果(咳)。已好注意衣服添減,仲係鼻水長流,食收鼻水藥杭生素都唔掂。
呢兩日開始在家著襪著鞋,又work喎!我估自己大意,冬天小朋友赤腳踏地磚易凍親,所以好反覆,你又睇下有無野係疏忽咗⋯⋯
另,之前詢問過中醫能否飲燉肉汁,中醫話湯同肉汁都要清哂先可以飲。

子爵府

我就帶佢地去公園玩.

晒下太陽, 流多D汗 , 早D訓.. 增強小朋友既抵抗能力先係上策

公爵府

大,發燒鼻 ...

看中醫
我揾中藥粉的

首頁

尾頁

跳至