爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好,我有D煩惱想各位比D意見,我和太太已經在美國生活左10年有個兩歲既囡囡,現在我們32歲想回流返香港生活
因為睇到囡囡能夠同多D家人相處(公公婆婆,爺爺麻麻等等。。。)開心好多,而且我地可以多D陪到老人家,囡囡佢起香港又可以感受多D家庭溫暖和讀書學中文,到佢大D12/13歲回美國讀書。我唯一擔心既係工作。。。

希望各位家長比D意見

男爵府

開心吸收勳章

你本身做邊行先? 如果你公司在亞太區有分公司, 可以申請調職的.

禁止訪問

複式洋房

回覆 hunterml 的帖子

在美國報社做一D編輯及平面設計,(其實都係騙飯食)香港就唔可以, 我起香港住果時做左5年實木地板及2年裝修(木工), 起美國扣稅後大概2萬HKD. 回港後其實都會有D徬徨,因為唔知搵工容唔容易, 另外想問一下師兄你一個家庭2大1細(2歲), 3萬一個月夠用嗎? 我回港後會暫住岳母家(會比返6-7千家用)穩定後會搬出去. 萬分感謝

子爵府

回覆 chungchun609 的帖子

如果你一個人,甚至兩公婆,頂三家(你,同四大長老)生活費,你就真係想到清清楚楚。一係四大長老生活唔憂,甚確可以幫補到你,一係你好有米,一係你好有本事(起碼自信有好大本事), 否則你都一動不如一靜。

複式洋房

回覆 sf013hk 的帖子

4長老就唔需要我費心,佢地OK...我唔怕辛苦,只希望收入OK能夠養家

男爵府

開心吸收勳章

chungchun609 發表於 16-12-29 06:39

在美國報社做一D編輯及平面設計,(其實都係騙飯食)香港就唔可以, 我起香港住果時做左 ...
3萬, 係最基本, 而且完全無可能存在錢. 目前搵工都唔係易事.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

裝修其實在香港幾渴市,建議可探下路,找到工才回港. 香港住屋好貴, 最多公一份,婆一份。3萬一個月生活費我覺得可以. 租屋約一萬多一個月. 其他豐儉由人.

複式洋房

回覆 Alexisq 的帖子

明白, 多謝你寶貴既意見!

大宅

我唯一擔心既係工作

憑你上面的一句,就回流香港吧
老實講,係香港住屋先係最大嘅考慮,如果無地方住,就唔好返黎
有地方住嘅話,就已經解決左最大(正常係)嘅開支
至於生活如衣食行等事宜,根本就係豐檢由人,多有多使,少有少使
4大長老始終年紀不輕,珍惜家人最緊要

子爵府

OK 你第一關過左。反而工作方面係細問題喎!因為現在香港 d 樓貴到痴線,有樓係手上個個都以為自己幾千,甚至, 億萬未開頭。所有業主唔知幾肯掟錢落去做豪裝。個個起碼做三幾十萬起,過百幕既中小型單位都大有人在。
只要你識做裝修,唔好講手工好,手工唔差都大把工開。三萬一個月?只要你肯接,我認為完全無問題。
過左呢第二關,仲有第三關要考慮:你同你老婆長遠怎打算?留係香港,定番美國?個女十幾歲點自己番美國讀書?
你答左我先,得再解釋呢關個關子係邊到。

複式洋房

我地之後好大機會再回美讓囡囡讀書, 若果我有好條件我會繼續留港

子爵府

如果你咁想法,我就對你既計劃有好大保留。1) 相對今天,10 年之後,你四大長老會比今日更老,更加需要你照顧 (假設佢係香港無人照顧)。到時你更加難為。
2) 假設你一家10 年後回美國,你又要一切重頭開始。二十,三十,四十,三個唔同年齡階段重頭開始既分別,我唔講你都明白。尤其你要知道你今後十年係香港做既工作(裝修) 係番到美國時係幾乎對你重投個邊就業市場係零幫助。
3) 如果十年後只有你留下。咪又攪到你自己一家分離。到時又一係你太太耍決定最終回港,或你要決定最終回美團聚。我無提你女兒因為我假設他日長大成人已經獨立,所以你不能代她決定她將來。
上述就係我既睇法。
順帶一提,如果你一家回流決定長遠留港反而的會覺得比較容易取捨,因為:
1) 我之前講過,只要你解決到住既方面,你係香港搵到食一點不難。
2) 你和你太太,應該可以照顧到兩方父母終老。
3) 你一家亦可以享受到香港各方福利,例如不錯醫療保障及教育等等。
4) 你女兒可以留到18 歲再決定是否希望回美國讀書,或留港升學。即使她決定回美國讀大學亦可以照顧自己,而她有美國藉亦可以有權選擇將來留在那裡發展。

當然一切想法都以今日大家看到前境而言。或者你決定留美,那個癲佬總統攪到美國民不聊生,你唔再想留低。抑或,有日香港局勢非常動盪,以至你父母都勸你此地不宜久留。只可以講就係謀事在人。

複式洋房

真誠感激你既意見, 我香港還有家姐及弟弟,所以老豆年紀上到70都有人起身邊照顧, 而我好想阿爸仲行得走我既時候可以同佢去多D地方,而且孫女都可以同佢玩建立感情我不擔心10年或12年後回美, 因技能方面做一般Handyman都收入唔錯.
主要系回港生活要更大勇氣, 我係個感情用事既人,只怕自己日後會後悔無在阿爸身邊盡孝

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

chungchun609 發表於 16-12-28 08:13
大家好,我有D煩惱想各位比D意見,我和太太已經在美國生活左10年有個兩歲既囡囡,現在我們32歲想回流 ...
美國唔係好自由,走回香港,奇怪

男爵府

chungchun609 發表於 16-12-29 06:39

在美國報社做一D編輯及平面設計,(其實都係騙飯食)香港就唔可以, 我起香港住果時做左 ...

養ㄧ家人, 3萬唔夠

大宅

個人意見.在香港如果肯做,識得裝修的一定唔怕冇工開.我認識的裝修朋友都話搵工人難.只係你由文職再轉返要落手做的工,你係咪可以接受到?仲有呢個轉變,你太太可唔可以接受?

如果住的問題解決咗,其實已經解決了最大的問題。但係3萬一個月要養家就真係唔多夠.加上你的小孩已到報幼稚園的時候.在香港小朋友嘅洗費一定比美國高.如果你同太太兩個一齊有收入就可以幫補一下.

民房

chungchun609 發表於 16-12-28 08:13
大家好,我有D煩惱想各位比D意見,我和太太已經在美國生活左10年有個兩歲既囡囡,現在我們32歲想回流 ...

我跟你相反正在考慮往外地工作
如果穩定三萬收入是足夠一家三口生活的
你小朋友都二歲要考慮埋讀書
如果俾錢讀大約五千一個月6.7千半年

大宅

有冇諗過叫啲公公婆婆,爺爺麻麻去美國,住間大啲嘅屋,有冇得諗?

首頁

尾頁

跳至