自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

有心呢行。起碼都去呢行打下工学下野先
玩具萬歲!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

三思!我覺得就算有經驗都唔好做生意,做生意樣樣親力親為,其實好大壓力,根本唔適合身體有毛病既人去做

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:因身體有病想轉行開凍肉鋪

連攞貨都未有門路就學人開鋪

身體有病更加要揸緊d錢

做生意無100% 信心我都唔會搶錢出黎博

實在太多人蝕到儘

因為假手於人,唔係自己做開個範又义隻腳落去等。

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:三思!我覺得就算有經驗都唔好做生意,做生

原帖由 stkyo 於 17-01-01 發表
三思!我覺得就算有經驗都唔好做生意,做生意樣樣親力親為,其實好大壓力,根本唔適合身體有毛病既人去做 ...
無錯,做生意個種壓力唔少嘢

每月租金已經頭痛啦

朋友以前拎老爺20萬係旺中開鋪

日日夜夜開檔

無自己份人工都仲要拎錢交租

最後蝕晒啦

壓力大到傻吖

有病更本承受唔到呢d壓力

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 17-1-1 00:59
身體唔好更加唔好做生意,要好上心,壓力好大

agree

男爵府

希望可以有人解答

水晶宮

畀面勳章

引用:希望可以有人解答

原帖由 mickeychanchan 於 17-01-01 發表
希望可以有人解答
解答D咩呢?現實社會,唔會有人手拉住手咁貼身教你入行做生易的!各位巴絲打已經勸告咗啦!有病就留返個$旁身啦!你身為朋友更應該勸阻!我係唔食鮮肉之人,絕對係凍肉公司常客,有街市舖商場舖揀,我係唔會幫襯樓上舖的!一般家庭煮家常菜,更加唔會買!

男爵府

我只係想幫到我朋友搜雜一d開舖既資料。大家講嘅問題,朋友自己當然有諗過。做吾做係佢嘅選擇,我開post上來係希望有經驗嘅朋友解答下開凍肉嘅情序。謝謝各位

水晶宮

回覆樓主:

身體唔好更加唔好做生意,嗰種壓力會迫瘋人,香港的零售業低迷,只有基本的生活需要先做到,仲要好平先得例如佳寶嗰類

別攞辛苦錢這樣掉大海,轉行做保安,守水塘坐就得嗰d咪得,坐係度就有錢收幾好

珍珠宮

回覆樓主:

身體有病就應医病,另身體盡快康復。

創業難,守業更難。創業難過打工&風險唔低。

想創業,就要等医好病先。

請唔到病假調理身體,就要考慮轉工。有錢或考慮放大假医病。

男爵府

spikenard 發表於 17-1-1 07:59
身體唔好更加唔好做生意,嗰種壓力會迫瘋人,香港的零售業低迷,只有基本的生活需要先做到,仲要好平先得例 ...

感謝你的意見,我會好好和我朋友講

子爵府

回覆樓主:

多隻香爐多隻鬼,點會教個35識7嘅人開舖争生意。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:我只係想幫到我朋友搜雜一d開舖既資料。大

原帖由 mickeychanchan 於 17-01-01 發表
我只係想幫到我朋友搜雜一d開舖既資料。大家講嘅問題,朋友自己當然有諗過。做吾做係佢嘅選擇,我開post上 ...
我做開生意,我比個大約數據給妳,做開那行自己創業,成功機會低過一半,仲要好多淨係賺返份自己人工~

什麼經驗都無,以為有D資金,知少少就創業,成功機會近於零~

妳唔使同佢找資料,因為背後真正怎運作,這是生意機密,亦是成功的人付出後的成果,如果做生意甘容易,就無人打工啦~

仲話係拿積蓄去做,又有病,咩都唔識...........洗濕個頭入買曬雪櫃,入曬貨,原來先知無生意,真係死得了~

妳比這條 Link 比佢睇吧~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:身體唔好更加唔好做生意,嗰種壓力會迫瘋人

原帖由 spikenard 於 17-01-01 發表
身體唔好更加唔好做生意,嗰種壓力會迫瘋人,香港的零售業低迷,只有基本的生活需要先做到,仲要好平先得例 ...
對~

政府統計局數字,零售業連續下跌20個月,這兩年做開零售,而有多年經驗的,都做到牙痛咁聲,咩都唔識仲擺錢落去,只有死路一條......

有人話近年零售下跌,是因網購,影響係有但不太大.......因為連今年的美食展,公展會(食物為主)參展商都話比上年度,生意下跌兩三成~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆:因身體有病想轉行開凍肉鋪

最後一句 :

安份守己,找份容易做的工或PT....

買基金真係好傷

伯爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

搬凍肉咪仲重。

珍珠宮

mickeychanchan 發表於 17-1-1 07:45
我只係想幫到我朋友搜雜一d開舖既資料。大家講嘅問題,朋友自己當然有諗過。做吾做係佢嘅選擇,我開post上 ...

你自己都識唔識呢行人?識就直接介紹俾你朋友。
唔識仲要講幫朋友?好心你對朋友交下真心。上面班B K友就真心為你朋友啦,講真話!

大宅

點解你朋友會甘唸(emoji)

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係朋友就叫佢唔好多諗, 一係叫佢上黎自己睇!! 你話:我幫你上網問咗, 但意見係不熟不做!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

老實講咩都唔識千祈咪學人做生意,我係過來人,後生時見人哋好多客以為好好景,點知蝕咗幾十萬,好彩嗰時後生蝕咗都搵得返咋。你朋友長期病患千祈唔好搏,蝕咗好難搵得返。真係要做不如考慮做網店,成本低,時間自由,當然賣咩就要佢再諗吓。

首頁

尾頁

跳至