母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

育兒性格勳章

全全埋身左全埋身左就快3年,終於聖誕前可以收工。係有少少唔捨得,但好彩阿囡無乜特別情緒反應。太好了。

象牙宮

3yr 还喂?
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

育兒性格勳章

333s 發表於 17-1-2 09:59
3yr 还喂?

有問題嗎?

333s    發表於 17-1-3 03:27

大宅

餵到3歲太幸福啦,我依家餵咗15個月,都唔捨得介,見到仔仔食奶個幸福樣,幾辛苦都值得,我諗住餵到返k1就唔餵啦,可唔可以分享下你點介呀

大宅

好勁呀完成壯舉 功成身退 辛苦媽媽

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

大宅

回覆 jody4444 的帖子

jm你好叻呀,我而家先岩岩開始左一個月......希望好似jm你咁叻啦

大宅

育兒性格勳章

ymyyy 發表於 17-1-5 00:48
回覆 jody4444 的帖子

jm你好叻呀,我而家先岩岩開始左一個月......希望好似jm你咁叻啦 ...

頭3至4個月會辛苦啲,但一到6個月,食固開始,若食固無問題就會輕鬆好多,媽媽要加油!但亦要量力而為,因為一歲就學識行,亦要為自己的精力同體力作準備。

大宅

育兒性格勳章

Babyfungmama 發表於 17-1-3 10:40
餵到3歲太幸福啦,我依家餵咗15個月,都唔捨得介,見到仔仔食奶個幸福樣,幾辛苦都值得,我諗住餵到返k1就 ...

老實說,介哂頭幾日,係好唔捨得,不過可能身體唔駛再造奶,訓得好左,多左精神揍阿b,阿b都好似開心左,開胃左。

其實阿囡兩歲已想同佢戒, 奈何阿囡未到兩歲的聖誕,同佢無論試奶粉或鮮奶,佢都勁唔like,而流感季臨近,老公又唔想比佢打流感針,唯有用人奶揹起佢半個免疫系統。。就咁就繼續一日3餐(早,下午茶同宵夜)餵到佢兩歲7至8個月。

到兩歲,阿囡有語言遲緩的問題,到兩歲3個月時先開始找一些較適合佢上的班,真係找到兩歲半先揾到啲密集班比佢上,番左一個月,同導師傾開,都覺得應該停人奶,在番k1前處理好阿囡的情緒反應,雖然導師想我一次過停,但由母乳協會,台灣媽媽在自己blog上的分享,甚至外國forum所寫的停奶方式,真係除非你有左,唔係都係續餐戒最好,於是在兩歲7個月先戒下午茶人奶,比阿囡放電放耐啲,佢好容易訓過龍無食到,再在固体茶點都比多少少佢喜歡的食物,基本上阿囡都受受地,只係阿囡那時理解力麻麻,所以就算我點講,佢大個囡,要戒人奶,佢都唔會明白,只能叫佢等下餐比佢喊幾喊,餵佢飲佢愛喝的湯 碌個去。都用左一個月先至穩定左。

到臨近中秋,老公放假,總之要朝早比阿囡見佢最like的人,想玩到唔記得食奶,於兩歲9至10個月戒左朝早這餐,這餐最難戒,真係好多時夾硬要老公捉走佢。佢先唔 扯我件衫。當然早餐亦因此豐富左少少。不過佢都悶悶不樂幾天,只有 氹佢重有宵夜餐可食,叫佢宵夜食多啲,話佢知媽媽想佢宵夜食得開心啲。

大宅

育兒性格勳章

jody4444 發表於 17-1-5 20:35
老實說,介哂頭幾日,係好唔捨得,不過可能身體唔駛再造奶,訓得好左,多左精神揍阿b,阿b都好似開心左,開 ...

到宵夜餐,可能佢上堂已有啲成績,理解力好左,基本上我每戒一餐我都用足一個月每次食奶前提佢,“大個囡啦,就快要戒奶啦,要好好珍惜這一刻呀”,咁今次我加句“你要留番個胃仔食多啲好野,所以要停奶,等你食xx食得多啲又開心啲”,keep番平時咁,有睡眠安撫墊,睡前故事,歌仔,佢好順攤在平安夜前一晚戒左,還以為要老公幫手同佢訓和我隔離(自從一歲8個月同佢同睡),或佢會依依不捨咁變得好痴身咁係咁痴埋黎攪到我訓唔到,誰知可能臨近聖誕玩得夠攰,佢聽完就訓著,當下係想錫哂佢,跟住直到而家都只係如以前般咁反訓,但都無話追奶。只係估唔到,一戒左人奶第3日,佢就飲到1盒半細盒裝鮮奶,如台灣媽媽所講,當bb無人奶一排,就突然對鮮奶需要大左。

而我最唔敢就係好似外國媽媽咁戒最後一餐奶係以兩,三日餵一次的方法慢慢戒,因以我個囡的品性,比開就那個時段都要有同一樣東西,所以你可以因應小朋友的個性同習慣用唔同的方法讓小朋友適應。而我所看的台灣媽媽blog就提議要温柔地續餐戒,等媽媽無谷奶之餘,若阿b在戒奶中途病左而你又想用人奶補足佢底抗力時都有得番轉頭。

的而且確整個過程,我都無谷奶,而戒奶食物我都係除夕後先開始食。

別墅

jody4444 發表於 17-1-5 20:35
老實說,介哂頭幾日,係好唔捨得,不過可能身體唔駛再造奶,訓得好左,多左精神揍阿b,阿b都好似開心左,開 ...

睇到你話佢悶悶不樂
我睇到都覺得唔捨得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊