自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

戒先使未來錢啦﹗

而家問家人借住先,跟住,日日食公仔麵,做多份PT,捱一排囉。

使咩死?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

回覆:久債累累 就黎搵樓跳

如果你係求意見
就要先list收入幾多,有咩必要開支等

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

公爵府

畀面勳章

死解決唔到問題的, 正面D搵解決方法啦

水晶宮

LOVE_ALIEN 發表於 17-1-4 15:10
但我而家連30000都拎唔到出黎找今期卡 我冇賭 係收入同支出唔成正比/_\
樓主係男定女??

哩度冇人幫到閣下架喇...呻吓就可以 !!

仲有...如果幫人財仔喺冇INCOME嘅情況下肯借比閣下嘅就借左解決眼前問題先囉...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

今期卡數都要 $30000 -> 這個是 min. pay 嗎
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

伯爵府

seaheart88 發表於 17-1-4 15:14
欠50000,吾使今期找30000吧。。。

應該係借5萬頂左今個月咋
問屋企人借啦。 無既就破產。

水晶宮

esmehouse 發表於 17-1-4 15:23
今期卡數都要 $30000 -> 這個是 min. pay 嗎
妳信佢 ??!!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

pbpk03845784 發表於 17-1-4 15:24
妳信佢 ??!!
唔信
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

LOVE_ALIEN 發表於 17-1-4 14:35
一切就由一張信用卡開始
自己係自僱人士 每月收入極不穩定
又衰大洗 成日以為自己下個月會賺返找卡數既錢
申請破產, 破產後又係一條好漢

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

alfreday 發表於 17-1-4 14:52
破產是一個解決方法,對於無能力「生理上或患病」管理財政人士適用。

為十萬蚊破產

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ninachu 發表於 17-1-4 15:16
同朋友屋企人借錢應急,寫張借據,瞓少D,做多幾份part time, cut card, 用cash,今日開始每日記賬,取消一 ...

唔好問家人朋友借!自己屎自己執!

珍珠宮

回覆:久債累累 就黎搵樓跳

放下你那份尊嚴,別再借口多多了,工作最實際,洗碗工大把人請,還左息先再打算啦!

水晶宮

債務重組幫到你!一係厚住面皮問屋企人借

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

你係咪做直銷嗰啲?
咭利息好貴架。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

但我而家連30000都拎唔到出黎找今期卡 我冇賭 係收入同支出唔成正比/_\
你。。。唔係蚊姐呀嘛

emt1314    發表於 17-1-4 19:20
tkkmama    發表於 17-1-4 17:03

侯爵府

fuhk 發表於 17-1-4 15:36
唔好問家人朋友借!自己屎自己執!

佢已經走頭無路,有咩辦法,所以一定要寫借據,即刻揾多2-3份part time, cut 所有娛樂應酬,每日記賬

子爵府

熱血勳章 畀面勳章

借錢呢D唔會話咩最後一次..
樓主你過往record咁差...你而家話最後借埋呢5萬..講真...係咪信得過呢??
或者咁問...其實樓主你而家搵到一份穩定既工未??
你唔怕辛苦就搵多份part time返埋夜晚, 省D駛, 食野坐車全部都要省...寧願用時間換金錢...因為多左出黎既時間對你黎講, 未必係等於錢, 除非你會係果D時間係搵錢...如果唔係寧願用時間換錢...e.g. 兩個交通路線, 一個30min 但$15蚊...一個60min但$10蚊就坐60min果個...省得5蚊得5蚊...
唔好再用信用卡...

還晒D數搞掂晒先再講quality life.

男爵府

但我而家連30000都拎唔到出黎找今期卡 我冇賭 係收入同支出唔成正比/_

有冇野可以放?例如貴袋,錶,電話

大宅

二小姐 發表於 17-1-4 15:14
同我老公一樣,自僱人士等開單
收入攪唔掂支出

好多時入不敷支係因為袋有錢就駛,完全唔諗值唔值駛。我老公唔買大數目既野但硬係無錢剩,結婚前既咭數都係我諗完計完教佢點還。佢係行過百貨公司就買到堆唔等駛既野番黎既人。有時見到好肉赤,但數目唔大我就費事出聲。

子爵府

回覆樓主:

不如夜晚撈多份看更好過去借條數

首頁
12345...6

尾頁

跳至