嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB5個月開始我就俾佢試米糊,開頭用30ml奶水嚟開米糊BB都吃得幾好之後慢慢加量依家5個半月用90ml 奶水嚟開米糊吃完唔夠會喊,但補奶粉就唔肯飲(emoji)我有以下問題想請教大家(emoji)(emoji)
1.需要繼續加量嗎?

2.如果加菜、瓜、果蓉喺直接加入米糊度?還需用奶開嗎?(本人購買的係純米糊)

3.幾時可以煲粥仔呢?煲粥仔可以落咩去煲呢?可以加魚湯或瘦肉嗎?煲魚湯係咪需要煎呢?

4.幾時可以吃兩餐固?

謝謝大家(emoji)(emoji)

回覆 kikko110 的帖子

您好 kikko110,一般8-9個月BB會開始食兩餐固體,每個BB進度都有唔同,媽媽主要因應佢既吞嚥和腸道能力來加添份量和餐數,BB好叻叻5個半月已經食固體食得咁好,糸用BB飲開既奶黎開純米糊,會容易D接受味道,如果BB仲想食可以加糊仔份量,大概食到一個BB碗就可以代替一餐奶。有一定吞嚥能力BB可以試食粥仔,BB有試過水果、瓜、菜蓉未?
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

Angela護士媽咪@牛欄牌 發表於 17-1-6 17:39
回覆 kikko110 的帖子

您好 kikko110,一般8-9個月BB會開始食兩餐固體,每個BB進度都有唔同,媽媽主要因應 ...

多謝你詳盡的解答,BB依家開始試吃菜蓉了
kikko110 發表於 17-1-8 08:08
多謝你詳盡的解答,BB依家開始試吃菜蓉了

唔洗客氣,冬瓜、節瓜、深綠色蔬菜黎整菜蓉都係唔錯既選擇,仲有留意番加固後要建立飲水習慣,係餐與餐之間俾多少少水佢飲吖!

我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至